x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi a ieşit din bârlog după acuzaţiile lui Ghiţă

Kovesi a ieşit din bârlog după acuzaţiile lui Ghiţă

de Marius Gîrlașiu    |    10 Ian 2017   •   08:45
Kovesi a ieşit din bârlog după acuzaţiile lui Ghiţă
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a apărut ieri în public pentru prima dată de la izbucnirea scandalului legat de presupusele dezvăluiri ale fostului deputat Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie. Kovesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii şi CNA după “serialul” TV lansat recent de “fugarul” Ghiţă, despre care spune că subminează credibilitatea procurorilor DNA.

 

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, s-a întâlnit ieri cu şefii Parchetelor, prilej pentru Codruţa Kovesi să defileze pentru prima dată în 2017 în faţa jurnaliştilor. "Haideţi să lăsăm lucrurile ridicole gen cucuvele mov şi alte culori şi şefi de la CIA. În primul rând, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar. Un inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte dintre ele sunt în instrumentare la DNA, o parte dintre ele sunt deja trimise în judecată”, a răspuns Kovesi, chestionată despre aşa-zisele dezvăluiri din “serialul TV” lansat de Sebastian Ghiţă.

 

“Politicienii să fie monitorizaţi”

Şefa DNA a comentat în acelaşi timp şi un eventual proiect de lege privind amnistia şi graţierea infractorilor, despre care ministrul Justiţiei a susţinut încă de la preluarea mandatului că “ar fi de bun augur”. "Nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau graţiere colectivă sau individuală să vizeze infraţiuni care sunt investigate de DNA", a declarat Kovesi, la ieşirea de la discuţiile cu Florin Iordache. Împotriva amnistiei şi graţierii s-a pronunţat şi Procurorul General, Augustin Lazăr, cel care i-a ironizat subtil pe liderii politici care susţin ridicarea supravegherii Justiţiei prin raportul MCV. “O monitorizare a magistraţilor nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Ştiţi dumneavoastră de ce. Probabil că există anumite persoane care ar dori să îşi pună în practică agenda lor şi nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi MCV-ul”, a acuzat Procurorul General. Pe de altă parte, procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, se aşteaptă la “o colaborare excelentă” cu noul ministru al Justiţiei din guvernul Grindeanu.

 

Codruţa Kovesi despre legea răspunderii magistraţilor: În prezent avem în legislaţie instituită răspunderea magistraţilor, în concordanţă cu legislaţia europeană. Nu trebuie modificată. Sunt suficiente garanţii că un magistrat poate fi sancţionat.

×