x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lazăr și Kovesi pregătesc ofensiva pentru Tudorel Toader

Lazăr și Kovesi pregătesc ofensiva pentru Tudorel Toader

de Sînziana Duţă    |    28 Aug 2017   •   11:00
Lazăr și Kovesi pregătesc ofensiva pentru Tudorel Toader
Sursa foto: Adrian Manolache

Şefii procurorilor din toată ţara urmează să se întâlnească mâine la Bucureşti pentru a discuta reforma propusă de ministrul Tudorel Toader în Justiţie. Tot în această săptămână va avea loc şi Adunarea Generală a DNA, fiind de aşteptat ca procurorii din subordinea lui Augustin Lazăr şi a Codruţei Kovesi să adopte o poziţie radicală împotriva Legilor lui Toader.

 

Procurorul general Augustin Lazăr i-a convocat mâine la Bucureşti pe șefii Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel din toată țara pentru a-și spune punctul de vedere în legătură cu reforma propusă de ministrul Tudorel Toader în Justiţie. Şedinţa a fost programată pentru marţi, la ora 11, la sediul Parchetului de pe lângă Instanţa Supremă. Ministerul Public a transmis iniţial că „a luat act cu surprindere și îngrijorare” de modificările propuse și a atras atenţia că procurorii nu au fost consultați în prealabil, iar schimbările anunţate vor bulversa sistemul judiciar. La rândul său, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a convocat Adunarea Generală a instituţiei, pentru joi, 31 august, astfel încât procurorii să îşi poată exprima opiniile referitoare la „Legile lui Toader”.

 

Ştefănescu, avocatul lui Tudorel

 

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a transmis lui Tudorel Toader că speră „să nu dea înapoi” cu reforma Justiţiei, în ciuda criticilor aduse de Opoziţie, preşedintele Klaus Iohannis şi ONG-urile din societatea civilă. Dragnea a menţionat că „sistemul de justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Klaus Iohannis, nici a lui Kovesi, nici a lui Lazăr”, iar „principiile” enunţate de Tudorel Toader vor fi definitivate de majoritatea parlamentară după o dezbatere foarte serioasă. Ministrul a primit încurajări şi din partea secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, acesta fiind de părere că românii îşi doresc modificarea Codurilor Penale în concordanță cu deciziile Curții Constituționale. „Românii vor lucruri concrete. Românii vor modificarea Codurilor Penale în cel puţin 100 de puncte, în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale. Românii vor o lege a răspunderii magistraţilor. Românii vor respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Românii vor încetarea defilărilor în cătuşe la TV”, a transmis Ştefănescu. Ministrul Justiţiei a precizat că nu va da forma finală şi nu va trimite mai departe proiectul privind legile justiţiei până când nu va avea toate punctele de vedere exprimate pe fiecare propunere, arătând că "societatea trebuie să spună ce e bine şi ce nu este bine" din ceea ce a propus. Toader a menţionat că nu va trimite proiectul pentru consultare la DNA, DIICOT şi Ministerul Public, ci doar la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că CSM are şi secţie de procurori, şi secţie de judecători, avizul CSM fiind însă unul consultativ.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD

 

Românii vor ca nimeni să nu mai stea cu frică, că oricând poate fi luat de pe stradă sau din casă, de lângă familie, copii, în baza unor dosare fabricate. Românii vor eliminarea definitivă a controlului absolut şi absurd al unor structuri ale statului asupra cetăţenilor.

×