Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a recunoscut astazi la HotNews, în prima sa intervenţie publică după ce a fost eliberat din funcţie, că declaraţii precum cea despre UDMR nu se pot face din calitatea de consilier, şi a adăugat că rămâne în relaţii "bune" cu preşedinte Băsescu, care a fost mereu "îngăduitor" cu ieşirile sale publice.
Într-un interviu publicat de Agerpres pe 25 aprilie, Lăzăroiu afirmase că din punct de vedere al legii partidelor, UDMR este o formaţiune”tolerată”, care poate fi foarte uşor contestată în instanţă, dar, pentru că este un partener comod de guvernare, nimeni nu o face.
"A fost o decizie de comun acord cu preşedintele. Declaraţia despre UDMR a fost una din acele declaraţii pe care poţi să le faci ca analist, dar nu şi din poziţia de consilier pentru că nu se înţelege clar dacă e şi poziţia preşedintelui sau instituţiei din care faci parte. Oricum, Preşedintele a fost îngăduitor cu ieşirile mele publice de până atunci. Acum nu mai există nici o confuzie, dacă vorbesc în calitate de consilier prezidenţial sau analist politic", a explicat Lăzăroiu într-o discuţie cu cititorii HotNews. El a admis astfel, indirect, că declaraţia sa despre UDMR a fost motivul pentru care a fost eliberat din funcţia de consilier prezidenţial începând cu 1 mai. El a afirmat că este de părere că va rămâne "în relaţii bune" cu Traian Băsescu, dar nu a discutat despre posibilitatea de a îi transmite "analize personale". Lăzăroiu a mai spus la Hotnews că un partid politic nou are şanse "să facă o figură bună" pe scena politică, existând o dorinţă în acest sens la electoratul activ, şi a adăugat că nu e optimist cu privire la "soarta" PDL la alegerile din 2012. "Părerea mea nu s-a schimbat. Un partid politic nou are şanse să facă o figură bună pe scena politică în acest moment. Dar depinde cum se constituie", a spus Lăzăroiu, în discuţia cu cititorii HotNews. Întrebat dacă această mişcare pe care o întrevede va fi un actor politic sau civic, Lăzăroiu a răspuns că "există aceasta dorinţă în special la electoratul activ" şi "poate fi capitalizată şi civic şi politic". Pe de altă parte, în ceea ce priveşte PDL, Lăzăroiu consideră că viitorul partidului "se joacă" la Convenţia de pe 14 şi 15 mai. "Va conta în mare măsura tipul de aranjament în conducerea partidului şi reluarea comunicării cu segmentele active ale electoratului. Până la congres greu de spus deci. În acest moment nu sunt optimist privind soarta partidului la alegerile din 2012. Foarte probabil că nu va mai fi aceeaşi alianţă la guvernare", explică Lăzăroiu. El descrie PSD ca fiind "închis, ambivalent şi strategic deraiat", PNL "închis, confuz şi dominat de autoritarism", iar PDL ca fiind "confuz, temător, ambiţios", dar "încă prizabil".
PDL s-a transformat în maşinărie electorală
Întrebat de un cititor dacă nu crede că "PDL a devenit un partid cu grave probleme de comunicare cu grave probleme de resurse umane,practic un partid neinstitutionalizat”, Lăzăroiu a răspuns: "Ba da, cred că PDL s-a transformat intr-o maşinărie electorală. Masinariile electorale funcţionează bine când au acces la resurse. Când sunt în opoziţie au dificultăţi majore. Aşa că neştiind niciodată unde te va duce drumul - în opoziţie sau la putere- mai bine faci o construcţie solida bazată pe principii, valori şi oameni”. Cât priveşte susţinerea politică a unui eventual premier independent, el spus că aceasta "depinde de premierul independent. Daca vrea poate să îşi asigure susţinerea politică. Există numeroase mecanisme prin care poate face asta. Sprijinul preşedintelui ţării este esenţial”.