x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lege - Mîncarea fastfood, interzisă în şcoli

Lege - Mîncarea fastfood, interzisă în şcoli

de Carmen Vintila    |    14 Mai 2008   •   00:00

Mâncarea de tip fast-food va fi interzisă în şcoli, au decis ieri deputaţii care au adoptat o iniţiativă legislativă în acest sens, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.



Mâncarea de tip fast-food va fi interzisă în şcoli, au decis ieri deputaţii care au adoptat o iniţiativă legislativă în acest sens, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.

Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi deputaţi aparţinând tuturor grupurilor parlamentare, prevede că în incinta unităţilor de stat şi particulare se interzice prepararea, comercializarea şi distribuirea alimentelor nerecomandate şcolarilor şi preşcolarilor. Potrivit actului normativ, alimentele nerecomandate sunt cele care au un aport suplimentar de grăsimi, zahăr, sare, îndulcitori şi aditivi alimentari, care au efect dăunător sănătăţii. Aşadar, ministerul Sănătăţii va întocmi o listă cu alimentele nerecomandate copiilor, conform specialiştilor în nutriţie, listă care va ajunge în toate unităţile de învăţământ. De asemenea, meniurile servite în cantinele unităţilor de învăţământ vor fi avizate de specialişti în nutriţie. Pentru a-şi convinge colegii să voteze proiectul, deputatul PD-L Sorin Paveliu a venit la tribună cu o cutie de coca-cola şi o pungă cu pernuţe de ciocolată arătând câte de multe calorii conţine fiecare în parte, subliind faptul că în general copiii nu au discernământ atât timp cât produsele sunt la nasul lor." Eu, de exemplu, când vin la şedinţele de Birou Permanent, n-a fost şedinţă să mă abţin să nu mănânc ştrudelul ăla oferit de secretarul general”,a spus Paveliu. Potrivit acestuia, alimentele de tip fast-food duce la îmbolnăvirea copiilor de diabet, obezitate şi boli cardio-vasculare.”Toate alimentele care au mai mult de 3% grăsime sunt toxice”, a mai spus Paveliu. La rândul său, Varujan Pambuccian a propus ca pe ambalajele astfelor de produse să fie scrise avertismente la fel ca pe pachetele de ţigări pentru că "obezii mor mult mai tineri decât fumătorii”.

Citiţi Lege pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţămînt preuniversitar ● format doc

×
Subiecte în articol: politic