x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea ANI a dat frisoane Guvernului

Legea ANI a dat frisoane Guvernului

de Adriana Duţulescu    |    24 Aug 2010   •   00:00

Dezbaterile de marţi din Senat s-au desfăşurat, în premieră, în prezenţa premierului Emil Boc, foarte îngrijorat de pierderea majorităţii în această Cameră exact în ziua în care era pe ordinea de zi Legea ANI. În plus, în plen intrase şi ordonanţa pentru creşterea TVA, care fusese respinsă în comisiile economice luni seară.



Coaliţia de guvernare a pierdut ieri două voturi importante, prin demisia senatorului George Severin din PDL şi prin absenţa în semn de protest a senatorului UDMR Gyorgy Frunda. Tensiunile au făcut ca opoziţia să condiţioneze trecerea Legii ANI de acceptarea reducerii TVA la 19%. Emil Boc le-a solicitat senatorilor să adopte proiectul de lege privind Agenţia Naţională de Integritate în forma aprobată de Camera Deputaţilor, el subliniind faptul că acesta răspunde atât exigenţelor deciziei Curţii Constituţionale, cât şi angajamentelor României faţă de CE.

"Guvernul susţine proiectul de lege aşa cum a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi în faţa dumneavoastră vine cu solicitarea ca el să fie aprobat în aceeaşi formă. De ce? Pentru că el răspunde unei duble exigenţe. În primul rând, este vorba despre exigenţa raportată la deciziile Curţii Constituţionale, şi spun asta în contextul în care soluţiile propuse şi adoptate de Camera Deputaţilor se întemeiază pe deciziile 321/2007 şi 414/2007, şi evident raportat la ultima decizie care ne-a determinat să ajungem în procedură de urgenţă. Deci, soluţiile sunt bazate pe textele deciziilor Curţii, iar în al doilea rând, exigenţa ca România să-şi respecte angajamentele de la aderarea în UE", a spus Emil Boc în plenul Senatului. În opinia premierului, Agenţia Naţională de Integritate şi controlul implicit al demnitarilor constituie o datorie şi o obligaţie a clasei politice faţă de români, iar declararea în condiţii de transparenţă a averilor reprezintă un obiectiv care stă în faţa fiecărui demnitar şi care nu poate fi ascuns de ochii cetăţenilor.

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu i-a dat replica premierului, cerând ca şi garanţie pentru Legea ANI demisia lui Cătălin Predoiu şi l-a întrebat pe premier dacă va renunţa la mandat dacă legea e declarată din nou neconstituţională. "Aş vrea să mă raliez propunerii domnului senator Severin, şi anume să-i adresez aceeaşi întrebare şi domnului prim-ministru Boc: dacă Legea ANI va fi declarată din nou neconstituţională de către CC, îşi va depune sau nu mandatul de prim-ministru, mai ales că este profesor de Drept constituţional şi vine în faţa noastră cu o lege, punându-ne pe noi în situaţia de a o vota şi de fi declarată pentru a doua oară neconstituţională?", a spus Lia Olguţa Vasilescu. Ea i-a mai spus secretarului general al ANI, Horia Georgescu, că poate în acest an va prezenta Parlamentului un raport al activităţii Agenţiei, în condiţiile în care presa scrie că în această instituţie se fac cheltuieli nejustificate.


Legea, adoptată cu 78 voturi "pentru"
Legea ANI a fost votată marţi după-amiază de plenul Senatului, cu 78 voturi "pentru" şi o abţinere, actul normativ fiind adoptat în forma propusă de Cameră, după ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligaţia de a depune declaraţii de avere. În noua formă a Legii ANI se revine la înfiinţarea comisiilor de anchetă de pe lângă Curţile de Apel şi se stabileşte un singur formular al declaraţiei de avere, care va conţine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiind adresa imobilelor. Demnitarii trebuie să declare şi contractele derulate cu statul. Legea ANI va fi trimisă preşedintelui pentru promulgare, Senatul fiind Cameră decizională. De asemenea, senatorii au adoptat cu 64 de voturi "pentru" şi 50 "împotrivă", OUG 58/2010, menţinând nivelul TVA la 24%.

×
Subiecte în articol: politic