x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii amenință că depun plângere penală

Liberalii amenință că depun plângere penală

de Georgiana Ionita    |    10 Noi 2016   •   19:20
Liberalii amenință că depun plângere penală
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Conducerea Camerei Deputaţilor a repins ieri contestația PNL pe votul de luni seară privind OUG 20/2016, iar liberalii au amenințat că vor depune plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Florin Iordache şi a celor doi secretari de şedinţă, Marcel Ciolacu şi Dragoş Zisopol, cei care au numărat 184 de voturi “pentru” majorările salariale, deşi în plen nu se aflau mai mult de 168 de deputaţi. Grupul PNL a sesizat ieri CCR cu privire la neconstituţionalitatea legii.

Conducerea Camerei Deputaţilor a respins ieri solicitarea liberalilor privind reluarea votului pe OUG 20/2016 pe motiv că acesta ar fi fost fraudat. "S-au invocat articole din Regulamentul Camerei, care spun foarte clar că votul putea fi contestat numai în şedinţa de plen, lucru care nu a fost făcut de niciun lider de grup. Deci nu are rost nici să intrăm pe fond", a explicat deputatul PSD Marcel Ciolacu. Liberalii au fost foc și pară după decizia de ieri a Biroului permanent. "În ciuda probelor zdrobitoare pe care le-am pus la dispoziţie, majoritatea PSD - ALDE din Biroul permanent a refuzat măcar să se uite pe ele, nici nu a vrut să ia în consideraţie faptul că sunt puşi în faţa unor documente pe care să le analizeze şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. În consecinţă, cred că este un abuz îngrozitor de grav pe care l-au făcut PSD şi ALDE în această şedinţă", a declarat Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor liberali. Biroul Permanent a aprobat totuşi solicitarea liberalilor de a li se pune la dispoziție înregistrările video şi audio de la ședința de luni, pe care vor să le folosească drept probe în instanță. Mai mult, după respingerea contestaţiei, grupul deputaţilor liberali a sesizat Curtea Constituţională, pe motiv că prin adoptarea acestei legi se încalcă principiul bicameralismului. "PNL nu poate ignora faptul că votul exprimat în plenul Camerei Deputaţilor nu a fost dat în conformitate cu prevederile regulamentare şi că încalcă jurisprudenţa constituţională", a explicat Nicolăescu.
PSD aplaudă decizia

În schimb, social-democraţii au cerut PNL și premierului Dacian Cioloș să renunțe la tentativa de a bloca majorările salariale pentru medici şi profesori la Curtea Constituțională. “Ar fi o dovadă din partea PNL şi a guvernului tehnocrat că nu iau în considerare ceea ce este bine pentru românii care vor să se alăture clasei de mijloc, în loc de ceea ce ar fi bine pentru interesul lor politic. Felicităm Biroul permanent pentru decizia de a valida votul, în ciuda unor presiuni şi acuzaţii nejustificate", se arată în comunicatul PSD.

 

Potrivit actualei structuri a Camerei Deputaţilor, cvorumul legal de şedinţă este de 177 de deputaţi, condiţie care nu a fost întrunită nici la deschiderea şedinţei de dezbateri (cităm din declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Florin Iordache: din totalul celor 353 de deputaţi, şi-au înregistrat prezenţa 152 de deputaţi), nici la începutul şedinţei de vot final, conform înregistrărilor video captate de sistemul audio-video propriu al Camerei Deputaţilor COMUNICAT PNL

×