Prezenţa unui ministru la DNA s-a dovedit a fi, de fiecare dată, un adevărat spectacol mediatic. În ultimul timp însă a apărut o linişte suspectă, unii miniştri nemaifiind chemaţi de subordonaţii lui Morar de mai bine de un an. Motiv care îi face să creadă că e liniştea dinaintea campaniei electorale.
Prezenţa unui ministru la DNA s-a dovedit a fi, de fiecare dată, un adevărat spectacol mediatic. În ultimul timp însă a apărut o linişte suspectă, unii miniştri nemaifiind chemaţi de subordonaţii lui Morar de mai bine de un an. Motiv care îi face să creadă că e liniştea dinaintea campaniei electorale.
Fostul ministru Nagy Zsolt nu a mai călcat pragul DNA de mai mult de un an şi jumătate, adică din iulie 2007 în dosarul "Spionaj şi trădare‘‘. Informaţia, postată în septembrie pe blogul fostului ministru, ne-a fost confirmată ieri telefonic de Nagy. "Eu am fost prezent de 3 ori la Parchetul General, până în iulie 2007, pentru a mi se prezenta materialul de urmărire penală. De atunci nu am mai fost chemat", ne-a spus Nagy. Singurele informaţii pe care le-a mai avut în acest caz de atunci, spune Nagy, le-a aflat de la televizor, atunci când au fost audiaţi alţi martori. "Apoi am aflat că au fost audiaţi martori, începând din septembrie 2007, foşti miniştri, miniştri. Au fost întrebaţi de o ordonanţă de urgenţă cu care eu nu am avut nici o tangenţă, ordonanţa privind vânzarea a 8% din acţiunile Petrom. De altfel eu am arătat şi atunci la comisia prezidenţială că nu am luat cuvântul în acea şedinţă de guvern în care s-a discutat ordonanţa respectivă", ne-a mai spus Nagy. În schimb, în dosarul în care DNA investighează modul în care s-a semnat o hotărâre de Guvern privind un teren al Poştei Române, lui Nagy i s-a prezentat rezoluţia de începere a urmăriri penale la 19 februarie anul acesta.
TĂCERE DE PESTE UN AN "LA SPIONAJ"
Fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a fost chemat ultima dată la Parchetul General acum două săptămâni, pentru dosarul "Hidroelectrica". Atunci i-au fost aduse la cunoştinţă, din nou, aceleaşi învinuiri, ceea ce l-a făcut să spună că se află în stadiul "unui nou început" pentru acest dosar, dosar ce a fost deschis în anul 2007. În dosarul "Hidroelectrica" a fost chemat de două ori la Parchetul General, totalul orelor petrecute acolo: în jur de şase. Şereş a fost convocat şi ieri la Parchet, dar a făcut cerere de amânare până luni. Stadiul actual al dosarului: "Deocamdată Parchetul General a solicitat o expertiză care costă 1,8 milioane de euro şi care vizează activitatea Hidroelectrica în perioada 2002-2005, perioadă în care eu nu eram ministru", a spus Şereş. El a adăugat că este acuzat de faptul că l-a menţinut în funcţia de director la Hidroelectrica pe Traian Oprea, care este şi acum în aceeaşi funcţie, favorizând în acest fel subminarea economiei naşionale.
În dosarul "Spionaj", Codruţ Şereş n-a mai fost chemat din ianuarie 2007. În total a fost de două ori la Parchet, fiecare dintre vizite având în jur de patru ore. Stadiul actual al dosarului: "Celelalte persoane, «spionii», implicate în dosar au fost trimise în urmărire penală, iar noi, cei doi foşti miniştri implicaţi în caz, eu şi Szolt Nagy, suntem cercetaţi în continuare", ne-a declarat Şereş. În preambulul acestor dosare, Codruţ Şereş a mai trecut de patru ori pe la Parchetul General pentru alte dosare, care s-au finalizat toate cu neînceperea urmăririi penale. Este vorba despre plângeri depuse de foşti angajaţi ai ministerului pe care l-a condus. "Acestea s-au clasificat repede", a concluzionat fostul ministru al Economiei.
PĂCURARU AŞTEAPTĂ CAMPANIA ELECTORALĂ
Pentru fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, punerea sub acuzare s-a făcut pe 19 septembrie, imediat după aceea fiind şi suspendat de preşedintele Traian Băsesescu. "Am fost audiat de DNA atunci când am fost pus sub acuzare şi mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile. Sunt convins însă că voi fi chemat mai des la DNA, când va începe campania electorală", a declarat Păcuraru. Un alt ministru cu dosar la DNA este Decebal Traian Remeş. De când a jucat însă, involuntar, în pelicula "Caltaboşul şi pălinca", Remeş s-a refugiat la Baia Mare şi n-a vrut să mai dea nici un fel de declaraţii publice. Şirul descinderilor sale la DNA s-a întrerupt din martie 2008, de când datează ultima sa audiere. Contactat de Jurnalul Naţional, Remeş a refuzat să facă vreun comentariu privind mersul anchetei, dar a promis să vorbească atunci când povestea va ajunge la final, final care "nu este departe". Nici fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, n-a mai fost întrebat de sănătate de multă vreme de către procurori. Ultima audiere a lui Chiuariu la DNA datează din data de 15 februarie 2008.
"Deplasările la DNA, PR politic"
Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au decis la începutul lunii septembrie să retrimită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dosarele Zambaccian 2 şi Mătuşa Tamara privindu-l pe fostul premier Adrian Năstase, pe motiv că probele existente în acestea sunt lovite de nulitate. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, solicitase la începutul lunii august un nou aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului premier. "Considerăm că fie este rea-voinţă din partea procurorului, fie că s-a încercat inducerea în eroare a Parlamentului. Toate converg către un singur lucru: DNA nu are probe, nu face decât să disjungă dintr-un dosar în altul, să creeze o falsă imagine că, de fapt, au probe, dar acestea nu există, fiindcă sunt lovite de nulitate. În aceste condiţii, nu avem ce spune decât că DNA ori îşi face treaba, având probe, în acest caz Parlamentul urmând să se pronunţe dacă începe urmărirea penală. Pe ce s-a trimis nu se poate începe urmărirea penală", declara la 8 septembrie vicepreşedintele Comisiei juridice, Florin Iordache. În aceste condiţii, fostul premier nu a mai fost chemat la DNA, deşi recunoaşte că a mers acolo în ultimii trei ani "de imens de multe ori". El aşteaptă acum ca Parchetul să dea un răspuns Camerei Deputaţilor după ce i-au fost returnate cele două dosare. Potrivit lui Adrian Năstase, acţiunile DNA împotriva sa sunt o operaţiune politică bine pusă la punct, motorul fiind "informaţiile pe surse". Mai mult, fostul premier este de părere că deplasările lui la DNA intrau în PR-ul politic. Se dădeau în direct la tv, pentru ca apoi, în următoarele zile, subiectul să fie ţinut cald prin talk-show-uri tv, explică Năstase. Dosarul "Mătuşa Tamara" a fost deschis în 2006, după publicarea declaraţiilor de avere pe 2005 ale demnitarilor, iar dosarul Zambaccian a fost redeschis acum trei ani, după ce în septembrie 2004 fusese închis şi are la bază o plângere a Alianţei D.A.Citește pe Antena3.ro