x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lista neagră: 56 de candidaţi pătaţi

Lista neagră: 56 de candidaţi pătaţi

de Carmen Vintila    |    19 Mai 2008   •   00:00

56 de candidaţi la preşedinţia Consiliilor Judeţene nu întrunesc criteriile de integritate, potrivit unei monitorizări realizate de Coaliţia pentru o guvernare curată.

56 de candidaţi la preşedinţia Consiliilor Judeţene nu întrunesc criteriile de integritate, potrivit unei monitorizări realizate de Coaliţia pentru o guvernare curată. Printre aceştia se regăsesc  Ilie Sârbu, Liviu Dragnea, Marian Oprişan de la PSD, Victor Dobre şi Ovidiu Silaghi de la PNL, Cristian Boureanu şi Ionel Man­ţog de la PD-L. Pe lista făcută pu­blică de Coaliţie, 22 de “candidaţi cu probleme” sînt de la PSD, 15 de la PNL, nouă – PDL, doi – PRM, trei apar­ţin PC, doi provin de la PNG, doi de la UDMR şi unul de la UCM. Potrivit monitorizării realizate de Coaliţie, candidatul liberal Nicolae Popa, în judeţul Alba, a fost declarat “traseist politic”. În Argeş, democrat-li­beralul Cristian Boureanu este ur­mărit penal de DNA, pentru abuz în serviciu contra intereselor statului.  În Braşov, Aristotel Căncescu (PNL) a fost su­biectul mai multor scandaluri de presă. În Cluj, Marius Nicoară (PNL) nu a depus declaraţia de interese, iar Va­sile Soporan (PSD) a fost colaborator al Securităţii. În Gorj, candi­da­ţii de pe lista neagră sînt Ilie Morega (PNL), Ionel Manţog (PDL), Ion Că­linoiu (PSD) şi Nicolae Mischie (PNG). În Satu-Mare, Ovi­diu Silaghi (PNL), actualul ministru, este în ace­laşi timp şi preşedintele Camerei de Comerţ a judeţului. Candidatul PSD la Suceava, Gavril Mârza, a fost trimis în judecată. În Teleorman, Alexandru Mocanu (PDL) a pro­movat interesele familiei sale în ca­litate de deputat, iar Liviu Dragnea (PSD) a fost acuzat că s-a îm­bo­găţit de pe urma funcţiei publice. Can­didatul PSD la Timiş,  Ilie Sâr­bu, a fost acuzat că a reuşit să cum­pere, printr-o inginerie legislativă, o vilă. În Vrancea, candidatul PSD Marian Oprişan a fost trimis în judecată de DNA.

 

Reacţii

Majoritatea dintre cei aflaţi pe listă nu a admis acuzaţiile Coa­li­ţiei. Ilie Sîrbu a negat că a folosit vreo “inginerie legislativă” pentru cumpărarea unei vile şi consideră că neîndeplinirea criterii­lor de integritate reprezintă o “ma­nevră ieftină” a Alinei Pippidi Mungiu, în favoarea PD-L. Nicolae Popa se gîndeşte să dea în judecată Coaliţia pentru că îi prejudiciază imaginea, susţi­nînd că “aceste ONG-uri nu ştiu despre ce vorbesc”. Cu Tribu­na­lul a ameninţat Coaliţia şi Ma­rius Nicoară, care a spus că, dacă nu i se retrage numele pînă azi, o dă în judecată şi banii din proces îi donează unui cămin.

×
Subiecte în articol: politic psd