Premierul desemnat, Lucian Croitoru, vrea să negocieze cu liderii PD-L pentru a decide structura şi componenţa noului Cabinet, pe care urmează să-l prezinte luni în Parlament.
Lucian Croitoru a avut discuţii cu liderii PD-L şi miercuri, după şedinţa de Guvern, convenindu-se de principiu să meargă pe o formulă de Cabinet restructurat, cu doar 14 ministere. În ceea ce priveşte componenţa Cabinetului, se dicutau două variante: una cu miniştri tehnocraţi în totalitate şi una cu miniştri politici PD-L la unele ministere şi tehnocraţi la ministerele economice.
Potrivit unor surse democrat-liberale, mai multe portofolii care se regăsesc acum în Guvern vor dispărea sau vor fi transformate în departamente, printre acestea aflându-se Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul pentru IMM-uri, Ministerul Dezvoltării - care ar putea intra la Ministerul Administraţiei şi Internelor - şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. Democrat-liberalii doresc astfel să ofere cât mai puţine motive Parlamentului de a respinge această echipă condusă de Lucian Croitoru, ideea unui guvern tehnocrat fiind acceptată în principiu de toate partidele parlamentare.
Sursele din PD-L au mai precizat că este posibil ca Lucian Croitoru să transmită Parlamentului lista noului executiv în cursul zilei de vineri sau luni dimineaţă, ţinând cont că legea fundamentală prevede că termenul până la care premierul desemnat se prezintă în faţa Parlamentului este de 10 zile. "Este posibil să prezinte şi luni dimineaţă lista Executivului, în lege nu există sancţiuni din acest punct de vedere", a precizat un democrat-liberal.
ŞANSE MULTE DE LA BĂSESCU
Întrebat miercuri seară la TVR ce şanse îi acordă în acest moment premierului desemnat Lucian Croitoru pentru a fi validat şi amintindu-i-se că acum câteva zile vorbea de 50%, preşedintele Băsescu a răspuns: "Permiteţi-mi să spun că îi dau mai multe şanse (...) şi n-am să atac partidele, ci am să vorbesc de contracandidat, de soluţia alternativă pe care o susţin partidele coalizate în alianţa aceasta ad-hoc.
Domnul Iohannis s-a prezentat ca fiind omul liberalilor în fază iniţială, pe urmă a fost îmbrăţişat şi de PSD şi de UDMR. PNL a fost partidul care a întrerupt acordul stand-by precautionary pe care România l-a avut, în 2005. Deci liberalii nu cred în relaţia cu Fondul. Anul acesta, când s-a pus problema acordului cu Fondul, liberalii au fost împotrivă", a spus Băsescu. El a admis că şi el a fost iniţial împotriva acordului, dar a menţionat că apoi a revenit şi l-a susţinut, fiind atenţionat de specialişti.
"Nu poţi să fii consecvent când ai făcut o eroare", a adăugat el. "Liberalii şi acum sunt împotriva acordului cu FMI", a continuat el. "Domnul Johannis încă nu a vorbit nimic despre soluţiile economice sau nu vorbise nimic. Acum e prea târziu", a mai spus Băsescu.
"NU CREDEM ÎN TUTELA FMI"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, candidat la prezidenţiale din partea acestui partid, a respins acuzaţiile lui Traian Băsescu, explicând că Johannis nu este omul nimănui. "Da, noi, liberalii, în principiu nu credem în tutela pe care Fondul Monetar Internaţional şi constrângerile pe care FMI le impun în general, pentru că România nu mai este - sau nu mai era la începutul acestui an, la sfârşitul anului trecut - o ţară care să nu se poată descurca economic fără Fond.
Dar cum translatează domnul Băsescu asupra domnului Johannis aceste lucruri e cu totul fraudulos", a declarat Antonescu, miercuri, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3. "Prima dată când a vorbit despre potenţialul candidat Johannis, domnului preşedinte nu i-a trecut prin minte să invoce aceste lucruri (...) Johannis nu e omul liberalilor, nu e omul nimănui. Johannis este un independent. Am curajul să spun asta", a adăugat liderul PNL.
Citește pe Antena3.ro