x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Măcinaţi de conflicte, liberalii mimează Opoziţia

Măcinaţi de conflicte, liberalii mimează Opoziţia

de Marius Gîrlașiu    |    01 Feb 2017   •   13:05
Măcinaţi de conflicte, liberalii mimează Opoziţia

Cu cinci luni înaintea alegerilor interne pentru desemnarea noului lider şi la nici două luni de la dezastrul suferit în alegerile parlamentare, liberalii par să fi uitat complet de statutul de principal partid al Opoziţiei. Peisajul în interiorul PNL arată că finalizarea fuziunii cu vechiul PDL este departe de a fi încheiată, în vreme ce lupta dintre facţiuni a dus la abandonarea cvasitotală a Opoziţiei în Parlament.

 

Cu 99 de parlamentari, noul PNL este, cel puţin teoretic, principalul partid al Opoziţiei, postură care va fi valabilă în următorii trei ani, până la alegerile legislative din 2020. Poziţia de principal adversar al PSD ar trebui să le ofere liderilor PNL prilejul de a-şi reface capitalul de imagine după dezastrul suferit în decembrie 2016, atunci când partidul Brătienilor a obţinut mai puţin de jumătate din scorul înregistrat de social-democraţii lui Liviu Dragnea. În Parlament însă, liberalii se poartă mult mai blând în relaţia cu PSD, iar câteva episoade recente din cele două luni de la începerea mandatului vin să confirme apropierea cel puţin ciudată dintre marele partid al dreptei şi “duşmanii” tradiţionali pesedişti.

 

USL încă mai răsuflă

Pe 10 ianuarie, de pildă, senatorii liberali au asigurat cvorumul de lucru în şedinţa extraordinară a Senatului convocată strategic de liderii PSD pentru a evita lipsa unei legi de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare. “Ca dovadă că noi nu blocăm activitatea Guvernului este că Opoziţia este prezentă în sală. Cei care susţineţi Guvernul Grindeanu nu aveţi cvorum, cvorumul este asigurat de Opoziţie”, acuza liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, de la tribuna Senatului. După doar o săptămână, fosta şefă a liberalilor, Alina Gorghiu, a fost singurul senator PNL care a votat cot la cot cu pesediştii împotriva reformei din Sănătate propuse de fostul ministru Vlad Voiculescu. Este vorba despre respingerea ordonanţei de urgenţă a Guvernului Cioloş care prevedea depolitizarea numirilor de manageri în spitale şi alte unităţi sanitare. Mai mult, deputatul PNL Gigel Ştirbu şi senatorul PSD Paul Stănescu, ambii parlamentari de Olt, şi-au dat mâna şi au iniţiat împreună un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Slatina şi pe o rază de 8 kilometri în jurul municipiului, din cauza poluării generate de platforma industrială din oraş. “Alături de mine a semnat acest proiect şi domnul Paul Stănescu, senator de Olt, căruia îi mulţumesc pe această cale pentru deschidere”, a explicat liberalul Gigel Ştirbu. Tot în teritoriu, doi consilieri judeţeni ai PNL au votat alături de majoritatea PSD-ALDE din CJ Timiş pentru ca fostul deputat PSD Călin Dobra să-l înlocuiască pe premierul Sorin Grindeanu la şefia Consiliului Judeţean. Asta în ciuda directivelor primite de la partid în urma unei şedinţe premergătoare votului conduse de liderul PNL Timiş, Nicolae Robu. Bomboana pe coliva Opoziţiei a fost însă tergiversarea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu după scandalul iscat de ordonanţele guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. “Vom face lucrul acesta în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanțe”, a anunţat Raluca Turcan. Liberalii nu au însă forţa necesară pentru a trânti Guvernul, iar demersul ar putea cădea în derizoriu în Parlament. Nici măcar sprijinul USR şi al PMP nu este suficient pentru un vot de blam la adresa Executivului.


Vechii liberali se luptă pe două fronturi

Lipsa de vlagă din Parlament îşi are originea în conflictele interne din intestinele partidului. În aşteptarea Congresului din vară, liberalii par scindaţi în mai multe facţiuni, iar tensiunile dintre tabăra PDL şi cea a vechilor liberali nu sunt deloc singulare. Mai nou, au apărut diferenţe de viziune inclusiv între foştii liberali. Secretarul general Marian Petrache i-ar fi strâns în jurul său pe foştii apropiaţi ai Alinei Gorghiu şi ar intenţiona să candideze el însuşi la şefia partidului cu sprijinul unor lideri din teritoriu. În schimb, deputatul Mihai Voicu l-a atacat dur pe Ovidiu Raeţchi, după ce acesta i-a invitat pe tinerii din societatea civilă să se înscrie în partid. Într-un singur punct par de acord şi liberalii, şi pedeliştii. Niciuna dintre tabere nu agreează ideea ca fostul premier Dacian Cioloş să candideze la şefia PNL.

 

 

Alina Gorghiu, fost preşedinte PNL, 20 decembrie 2016: PNL a demonstrat în istorie că se descurcă ca peştele în apă în opoziţie. Poate fi un reviriment pentru partid. E un moment dificil pentru PNL, un moment greu, nu trebuie să ne ascundem.

×