x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maghiarii tremură pentru pragul de 5%

Maghiarii tremură pentru pragul de 5%

de Marius Gîrlașiu    |    21 Oct 2015   •   18:10
Maghiarii tremură pentru pragul de 5%
Sursa foto: Adrian Manolache

UDMR vrea să împiedice cu orice preţ legea votului prin corespondenţă. Kelemen Hunor a anunţat că maghiarii vor să conteste proiectul la Curtea Constituţională. Dacă trece de votul deputaţilor, legea va pune în mare pericol şansele UDMR de a mai intra la anul în Parlament.

Principala temere a liderilor UDMR este că legea votului prin corespondenţă va micşora ponderea electoratului maghiar. Astfel, UDMR ar putea avea mari emoţii în atingerea pragului de 5% la alegerile parlamentare din 2016. Preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, spune că maghiarii vor încerca să conteste proiectul la Curtea Constituţională, ceea ce ar putea duce la tergiversarea adoptării legii.

„Varianta adoptată în Senat este o greşeală uriaşă. Vom încerca să atacăm la CCR dacă vom considera că forma finală are prevederi neconstituţionale”, a anunţat Hunor. Ca să poată contesta legea la Curte, UDMR are nevoie de cel puţin 25 de semnături de la senatori sau 50 de la deputaţi, însă maghiarii nu pot strânge de unii singuri semnăturile. „Vom discuta cu toţi colegii, inclusiv cu domnul Tăriceanu. Sunt şi alţi colegi din celelalte partide mai mici”, a explicat Kelemen. Tăriceanu a anunţat însă că ALDE nu intenţionează să atace legea la Curte.
 

×