x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Magyar Nemzet - "Capitanul, licuriciul si maghiarii"

Magyar Nemzet - "Capitanul, licuriciul si maghiarii"

07 Ian 2006   •   00:00
Magyar Nemzet  -  "Capitanul, licuriciul si maghiarii"

Cotidianul ungar Magyar Nemzet a publicat la 30 decembrie, sub semnatura lui Rostas Szabolcs cu titlul "Capitanul, licuriciul si maghiarii", un articol de analiza a primului an de guvernare a puterii de la Bucuresti, cu accent pe actiunile presedintelui Traian Basescu.

Articolul tradus de Ladislau Endrefy si preluat de Rador, este insotit de doua subtitluri. "In Romania, Traian Basescu poarta palaria - Legea Minoritatilor va fi «cumpana apelor»". Va prezentam integral acest articol.

PRESEDINTE-JUCAUS. "In ceea ce priveste raporturile sale politice interne si externe deopotriva, Traian Basescu si-a respectat promisiunea facuta la alegerea sa, cu un an in urma, potrivit careia va fi un sef de stat activ, «jucaus». Astazi in Romania, practic, el «tematizeaza» in toate domeniile. Din perspectiva centralismului politicii de la Bucuresti a lui Basescu, nu este exclus nici faptul ca esecul din acest an (n.r. 2005) al Legii Minoritatilor, a UDMR, ar proveni tot de la Palatul Cotroceni. Traian Basescu carmuieste Romania deja de un an, cu severitatea si dezinhibitia caracteristica ex-capitanului de vas, potrivit unor analisti, ca un demagog profesionist, iar dupa parerea altora ca un politician «de paiata». Analistii politici recunosc faptul ca, de la Nicolae Ceausescu, tara nu a mai avut un presedinte mai carismatic, mai deschis, mai apropiat de popor ca Basescu. Acest lucru este dovedit si de sondajele de opinie, potrivit carora, la un an dupa alegeri, Basescu conduce detasat in lista clasamentului politicienilor.

STAPANUL. Secretul popularitatii lui Basescu - initial in calitate de ministru, iar ulterior de primar general al Bucurestiului - consta in primul rand, in aceea ca este capabil sa dovedeasca zilnic societatii romane, obisnuite cu domnitorii energici, ca el este stapanul in casa. In timpul inundatiilor din vara care au afectat Romania, de exemplu, a vizitat din doua in doua zile judetele aflate sub apa, umilindu-l in mod deschis pe Tariceanu care a avut un comportament arogant fata de persoanele afectate. De asemenea, in ultima perioada a vizitat cu aceeasi frecventa si sedintele de guvern, a dat indicatii politico-economice membrilor Cabinetului, ba mai mult, el coordoneaza de fapt si Alianta DA, alcatuita din cele doua partide mari ale coalitiei, PNL si PD, in privinta carora sugera fuziunea in 2006.

ATITUDINE. Politica externa a lui Basescu a avut si ea rezultate spectaculoase in 2005, impulsionata la inceputul anului de eliberarea celor trei ziaristi romani tinuti ostatici in Irak, iar mai tarziu de urgentarea crearii axei Washington-Londra-Bucuresti si incheierea acordului cu privire la infiintarea unor baze militare americane pe teritoriul Romaniei. De altfel, la o intrebare adresata de ziaristi in cadrul unor discutii in cerc restrans, la un sprit, cu privire la cauzele fortarii relatiilor cu americanii, presedintele a dat un raspuns nu tocmai jovial, si anume: «Mai bine ma impreunez oral cu un licurici mare, decat cu mai multi licurici mici». Ideea este ca aceasta afirmatie nu a schimbat nimic in aprecierea la adresa sa pe plan intern, ba mai mult, de la schimbarea de regim din ’89 se pare ca poporul roman nu a avut o incredere mai mare in nici un sef de stat roman ca in Basescu, care pur si simplu este apreciat ca fiind sef de sute de mii de oameni", scrie Magyar Nemzet.

CARACTERIZARE
"Din perspectiva centralismului politicii de la Bucuresti a lui Basescu nu este exclus nici faptul ca esecul din acest an (n.r. 2005) al Legii Minoritatilor, a UDMR, ar proveni tot de la Palatul Cotroceni. Traian Basescu carmuieste Romania deja de un an, cu severitatea si dezinhibitia caracteristica ex-capitanului de vas, potrivit unor analisti, ca un demagog profesionist, iar dupa parerea altora ca un politician «de paiata»"
Magyar Nemzet - 30 decembrie 2005

STATUTUL MINORITATILOR, BLOCAT IN COALITIE
"UDMR, partid al coalitiei guvernamentale, foarte stimat de Basescu, ar fi putut sa incheie in mod favorabil anul 2005, din punct de vedere al activitatii, daca s-ar fi reusit adoptarea Legii Minoritatilor. Insa, s-a dovedit faptul ca partenerii coalitiei de la Bucuresti se cramponeaza de prevederea cu privire la infiintarea unor consilii ale autonomiei, precum si de autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc. Daca insa Parlamentul roman va adopta si anul viitor (n.r. 2006) tactica taraganarii in privinta legii respective, ar fi posibil ca partidul lui B...la Marko sa-si piarda rabdarea si sa paraseasca coalitia, iar in cazul «caderii» guvernului, un vot negativ la adresa Romaniei din partea Bruxellesului ar duce la amanarea aderarii tarii la UE in 2007. Pe de alta parte, s-ar indeplini marele vis al presedintelui Traian Basescu cu privire la alegerile anticipate", conchide Magyar Nemzet.

PD RAMANE PE POZITIE
Liderul democrat Emil Boc a anuntat miercuri la Cluj ca PD isi mentine punctul de vedere in ceea ce priveste proiectul de lege privind statutul Minoritatilor nationale. "PD nu si-a schimbat punctul de vedere in legatura cu proiectul legii Statutului Minoritatilor, pe care il va sustine numai in conditiile respectarii Constitutiei tarii si a recomandarilor Comisiei de la Venetia", a declarat Emil Boc. Statutul Minoritatilor va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor in sesiunea de primavara, raportul comisiilor parlamentare asupra proiectului urmand sa fie gata pana la 15 februarie.

×
Subiecte în articol: basescu politic minorităţilor magyar