x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mahalagiii din Parlament

Mahalagiii din Parlament

13 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Alesii neamului incurca, din cand in cand, Parlamentul cu mahalaua. La nervi, alesii lasa deoparte bunele maniere si se gratuleaza cu cele mai "dragute" epitete.

Parlamentul, confundat cateodata cu mahalaua

Alesii uita adesea ca se afla in Parlament si se comporta ca la usa cortului, desi stiu foarte bine - chiar si cei aflati la primul mandat - ca gafele si limbajul desucheat ajung inevitabil la urechile alegatorilor si sunt sanctionate de romani.
CAMELIA IONESCU

Nu mai e de mult o noutate ca pe prima pagina a cotidienelor sa troneze titluri despre scandalurile de mahala dintre senatori sau deputati sau chiar despre injuraturile pe care le profereaza la adresa ziaristilor atunci cand prezenta presei ii deranjeaza. Iar porcaiala la nivel inalt nu tine cont de functii, de-a lungul timpului ajungand sa se blagosloveasca pe stil de satra atat parlamentarii intre ei, cat si ministrii si chiar seful statului.

PROST CRESCUT. Ultimul ales al poporului care s-a dat in stamba in mod flagrant, chiar in prima zi de sesiune ordinara a Parlamentului, a fost purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu. Nervos ca nu a gasit usa deschisa la una dintre salile de conferinte din Camera Deputatilor, liberalul a pus mana pe telefon si a luat-o la rost pe directoarea Departamentului pentru relatii cu presa din cadrul institutiei, pe care a amenintat-o ca, daca nu apare imediat "cu cheia in dinti", va fi data afara. Pana sa ajunga directoarea cu cheia de la sala, deputatul PNL a catalogat-o "vagaboanda", acesta fiind motivul pentru care nu e in stare sa fie prezenta oriunde are cineva nevoie. De fapt, conferinta pentru care avea Nicolaescu nevoie de sala nu fusese anuntata, ci era un fel de declaratie ad-hoc, nimeni neavand cum sa isi imagineze ca parlamentarii PNL si PD se apuca de tinut conferinte in perioada in care era planificata sedinta de plen. Deputatii n-au avut rabdare cinci minute si s-au apucat sa isi spuna pasul pe culoarul Casei Poporului. Imediat a ajuns si directoarea, neagra de suparare, care - pe buna dreptate - i-a explicat lui Nicolaescu ca pentru o conferinta trebuie niste aprobari luate de la staff-ul tehnic si ca ea "nu umbla prin Camera cu cheia in dinti". Directoarea i-a pretins scuze pentru jignirea pe care i-a adus-o. Deputatul, luat din scurt, a dat-o la intors, spunand ca expresia "vagaboanda" a fost scoasa din context. Cert e ca Nicolaescu si-a cerut scuze doamnei, care, suparata, s-a ascuns dupa o usa sa isi ascunda lacrimile.

NEMULTUMIT. Eugen Nicolaescu nu e primul liberal care a inceput sesiunea cu stangul. Colegul sau deputatul Puiu Hasotti, s-a suparat inca din sesiunea extraordinara a Parlamentului. Pe Hasotti l-a indispus maniera in care deputatii sunt convocati la sedinte - si anume prin sms. "Ce-i asta, dom’le?", s-a indignat liberalul, "cum sa ne cheme asa la sedinte? Unde suntem aici?", bombanea Hasotti pe holul Parlamentului. Iar expeditorul mesajelor nu era nici macar presedintele vreunei comisii parlamentare, ca sa fie vorba de vreo autoritate legiuitoare in plin proces de a face economie de timp, ci angajatii Camerei Deputatilor, insarcinati sa ii adune pe alesi la locul de munca. Liberalul a calificat, in barba, atitudinea drept nesimtire si a continuat sa se vaite pe hol si colegilor, si ziaristilor de metodele inovatoare de convocare a Parlamentului.

URARI. Practica vestilor transmise prin telefon nu e noua, chiar deputatii au folosit-o la un moment dat pentru a-si ura diverse lucruri. Deputatul PRM Vlad Hogea si pesedistul Cristian Sandache au devenit celebri anul trecut pentru niste sms-uri care au depasit orice limita a bunului-simt. Pesedistul Sandache a profitat de venirea Pastilor si l-a amenintat pe Hogea, printr-o suita de sms-uri, ca il va castra, l-a "complimentat" drept "vierme ordinar", l-a facut impotent si, in final, i-a urat si "Pasti Fericit". Desi Sandache jura ca nu ii apartin mesajele dubioase aparute de pe numarul sau pe telefonul peremistului, acesta din urma nu s-a lasat mai prejos si i-a trimis un sms in care il gratula cu o gramada de orori, incheind cu fast, adica facandu-si colegul "bou". Desi apelativele sarisera de mult gardul Casei Poporului si o luasera in directia Ferentari, conducerea partidelor din care faceau parte cei doi deputati nu a luat nici o masura, lasand deschisa calea catre alte "dulcegarii" si mai de efect oricand un parlamentar va dori sa ocarasca pe cineva, folosind telefonul de serviciu, platit din bani publici. De altfel, si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a lasat ocolisurile si l-a trimis la origini in cel mai vulgar mod cu putinta, in plina sedinta a Parlamentului reunit, pe pesedistul Radu Podgoreanu, care, imprudent, i-a oferit Distonocalm.

RECIDIVIST. Pesedistul Trita Fanita a fost de multe ori protagonistul unor scandaluri prin sala de plen a Senatului, dar nu de la microfon, ci incingand spiritele din sala. La una dintre sedintele plenului de sesiunea trecuta, senatorul PSD se indrepta spre iesire si, mergand agale printre fotoliile alesilor, i-a tras un ziar in cap fostului sau coleg de partid Vasile Duta, intrebandu-l tandru: "Ce cauti, mai tigane, tu in Parlament?", dupa care si-a continuat drumul. Dar nu este singura iesire neortodoxa a senatorului, care nu se va mai intoarce in Senat de anul viitor. Toamna trecuta era cat pe ce sa se incaiere cu democratul Aurel Pana in plina sedinta de plen, senatorii gratulandu-se reciproc: " - Bai, nesimtitule! - Ba, tu esti nesimtit! Esti de o nesimtire crasa", cu greu reusind presedintele sedintei sa impaciuiasca alesii care pareau la meci pe Stadionul Giulesti, dar din galerii diferite.

REBELII

Un alt varf de lance al comportamentului nelalocul lui poate fi considerat si pesedistul Antonie Iorgovan, care de nenumarate ori si-a pus partidul in cap din cauza atitudinii sale belicoase si a declaratiilor si mai si. In prima zi a sesiunii extraordinare, Iorgovan l-a bestelit pe ministrul Justitiei, Crisian Diaconescu, pe care - voalat - l-a facut incompetent, sustinand in fata Senatului ca "nu este stapan pe meserie".

Dar ministrul Diaconescu a scapat ieftin, ceea ce nu se poate spune despre Cozmin Gusa, care pe vremea cand era secretar general al PSD a primit din partea lui Iorgovan verdictul ca "nu prea e acasa cu aspectele de ordin psihic".

In schimb, senatorul UDMR Kereskeny Sandor e specializat in agresarea ziaristelor. La prima abatere, a fost "victima" o ziarista de la Romania Libera care avea curiozitatea deplasata de a verifica listele de prezenta ale senatorilor.

"POLITICOSI". Deputatul PNL Eugen Nicolaescu si senatorul PSD Trita Fanita uita la nervi de bunele maniere
×
Subiecte în articol: politic