x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mama Andreei Vass, faptuitoare intr-un dosar penal de incompatibilitate

Mama Andreei Vass, faptuitoare intr-un dosar penal de incompatibilitate

01 Iul 2011   •   12:23
Mama Andreei Vass, faptuitoare intr-un dosar penal de incompatibilitate

Mama consilierei premierului Andreei Vass, ales local al PDL la Bobota (Salaj) a fost prinsa "in culpa". "Faptuitoarea" Marioara Vass, a fost sanctionata de procurori cu amenda administrativa pentru incompatibilitate intre functia de consilier local si administrator al unei societati comerciale( in care este actionar si tatal consilierei, Geza Vass).

Potrivit unei ordonante emise de Parchetul de pe langa Tribunalul Zalau, pe data de 6.01.2011 "Marioara Vass a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia de consilier local". Astfel, SC Mavas M&G, al carei administrator este Marioara Vass a incheiat contracte de lucrari publice cu primaria Bobota (judetul Salaj), scrie ancheteonline.ro. Prefectura Salaj si ANI au demarat investigatii in acest sens.

● Cititi si: Andreea Vass isi "toarna" mama la ANI. Vezi ce a scris

Parchetul de la langa Tribunalul Salaj a emis pe 6 ianuarie 2011 o ordonanta de aplicare a unei sanctiuni cu caracter administrativ pentru Marioara Vass ( mama consilierei pe probleme economice a premierului, Andreea Vass) deoarece aceasta s-a aflat intr-o stare de incompabilitate intre functia de consilier local si cea de administrator al unei societati comerciale. Astfel mama Andreei Vass a fost amendata penal cu suma de 400 de lei. In rechizitoriul intocmit de procurorul criminalist Bogdan Sergiu Chis, se arata ca Marioara Vass, in calitate de administrator al firmei SC Mavas M&G SRL ( in care actionar este si sotul sau Geza Vass) a primit mai multe lucrari pe bani publici din partea primariei din comuna Bobota (judetul Salaj), desi detine functia de consilier local in aceasta localitate.

Firma lui Vass executa foraje pentru primarie
Astfel, "la data de 27.10.2009, intre Primaria comunei Bobota si SC Mavas M&G a fost incheiat contractul de prestrari lucrari nr. 6953 prin care executantul se obliga sa efectueze lucrarea de executare a unui foraj de alimentare cu apa in localitatea Dersida pana la o adancime de 150 m". Pentru ca, in urma forararii la 150 de metri nu s-a gasit apa, primaria a semnat un act aditional cu aceeasi firma, SC Mavas M&G, care umfla nota de plata, pentru a continua forarile pana la 200 m. La doar doua saptamani de la semnarea contractului, primaria se grabeste deja sa emita doua facturi catre firma administrata de mama Andreei Vass: prima facuta in valoarea de 37 000 de lei, iar a doua, de 11 000 de lei.

Lucrari de modernizare la scoala, fara licitatie
Potrivit anchetei procurorului Chis, reiese faptul ca afacerile pe bani publici ai consilierei locale cu primaria Bobota au continuat, iar veniturile firmei SC Mavas M&G au crescut. "La mai multe sedinte ale consiliului local Bobota, directoarea scolii din Bobota a ridicat problema usilor de la intrare in scolile din Bobota si Zalnoc ( n.r. un sat care apartine comunei Bobota), care se aflau intr-o stare iremediabila, punand in pericol siguranta bunurilor din interior. Consilierii locali au fost de acord cu alocarea fondurilor necesare pentru inlocuirea celor doua usi( n.r. printre cei care au aprobat aceasta lucrare a fost si Marioara Vass, in calitate de consilier). Lucrarea a fost executata de catre SC Mavas M&G SRL( n.r. al carui administrator este Marioara Vass), neexistand vreun document din care sa rezulte atribuirea lucrarii catre aceasta societate comerciala, iar la data de 30.12.2009 lucrarea efectuata a fost receptionata de catre o comisie numita de catre Consiul de administratie al scolii Bobota. La data de 18.12. 2009, SC Mavas M&G SRL a emis catre scoala Bobota factura fiscala pentru suma de 2500 lei, contravaloarea celor doua usi, aceasta suma fiind achitata de catre scoala Bogota", se arata in ordonanta procurorului.

Potrivit rechizitoriului magistratului, "faptuitoarea Vass Marioara si sotul sau, Vass Geza arata faptul ca au montat cele doua usi de intrare cu un pret mult mai mic decat pretul pietei, pret care a inclus doar contravaloarea materialelor de constructie, fara profit, pentru a ajuta comunitatea locala".

Dubla culpa in familia Vass
Ca urmare a acestor fapte, Parchetul stabileste vinovatia: "Dispozitiile legale incrimineaza ca si infractiune efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite". In continuare , in rechizitoriu se spune ca "in conformitate cu dispozitiile art 90 alin 1 din Titlul 2 al legii 161/2003, consilierii locali si consilierii judeteni care au calitatea de actionar sau asociat la societatile comerciale cu capital privat nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interese local aflate in subordinea lor sau sub autoritatea consiliului local sau judetean respectiv. De asemenea, prevederile art 1 se aplica si in cazul in care functiile sau calitatile respective sunt detinute de sotul sau rudele de gradul 1 ale alesului local". Astfel, in cazul de fata, Marioara Vass, in calitatea sa de consilier se afla in dubla culpa: ea este administrator al firmei SC Mavas M&G, iar sotul ei, Geza Vass este actionar.

Verdictul procurorilor: vinovat
In aceste conditii procurorul da verdictul:
"De aceea consideram ca in speta sunt aplicabile dispozitiile art 12 alin 1 lit a din Legea 78/2000 in ceea ce o priveste pe faptuitoarea Vass Marioara intrucat a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia de consilier local. De asemenea, in calitate de consilier local, faptuitoarea a avut acces la informatii privind efectuarea lucrarilor si costul acestora, mai ales ca in calitate de membru al comisiei pentru administrarea domeniului public si privat, buget-finante, a consiliului local Bobota a intocmit si semnat doua rapoarte de avizare a platii sumelor de 11.120 lei si 37 000 de lei catre SC Mavas M&G SRL, contravaloarea lucrarilor de forare a putului de apa din localitatea Dersida. Si in cazul lucrarilor de inlocuire a usilor de intrare in scolile din localitatile Zalnoc si Bogota, SC Mavas M&G a utilizat informatiile detinute in virtutea functiei intrucat nicio alta societate comerciala nu a fost instiintata despre efectuarea acestei lucrari de catre unitatea de invatamant", se arata in ordonanta procurorului.

Licitatii aranjate
Marioara Vass s-a aflat in stare de incompabilitate si in alte cazuri, firma sa incheiind si alte contracte pe bani publici cu primaria Bogota. Astfel, pe data de 3.09.2010, administratia locala a deschis ofertele pentru trei licitatii de lucrari publice: confectionarea si montarea de geamuri si usi PVC la caminul cultural din satul Bobota, confectionarea si montarea de geamuri din PVC la gradinita din satul Bobota si geam termpan la gradinita din satul Dersida. Din cele trei licitatii, firma SC Mavas M&G a castigat doua, obtinand pretul cel mai bun. Aceasta societate pierde doar licitatia pentru confectionarea si montarea de geam din PVC la caminul cultural. In procesul verbal al acestei licitatii se arata ca reprezentantul SC Mavas M&G, Marioara Vass a mentionat ca se afla in stare de incompatibilitate, castigator fiind desemnata firma SC Comfrig Zalau.Insa, surse locale sustin ca societatea castigatoare ar fi subcontractat lui SC Mavas M&G, lucrarea. In cazul celorlalte doua licitatii castigate, firma Marioarei Vass a oferit pretul cel mai mic: pentru confectionarea de geamuri termopan la gradinita din Dersida pretul a fost de 10.890 lei, in timp contracandidatii au mers pe un pret mai mare de 12.000 de lei; pentru geamuri si usi interioare la gradinita din Bobota, pretul a fost de 10.290, in timp ce concurentii au mers pe sume mai mari 11.000 de lei. In acest context, trebuie mentionate din nou precizarile facute de procurori in dosarul in care Marioara Vass a fost penalizata pentru starea de incompatibilitate: "Faptuitoarea a avut acces la informatii privind efectuarea lucrarilor si costul acestora, mai ales ca in calitate de membru al comisiei pentru administrarea domeniului public si privat,buget-finante a consiliului local". Licitatiile in cauza au fost organizate la institutiile de invatamant aflate in subordinea consiliului local, din care face parte si Marioara Vass.

● Cititi si: Andreea Vass, pe post de victima

Mama Andreei Vass sustine ca banii alocati pentru modernizarea gradinitelor din Bobota si Dersida au venit de la Inspectoratul Scolar judetean Salaj si nu de la primarie. Si daca ar fi asa, trebuie precizat ca aceste lucrari au fost aprobate in consiliul local Bobota( mai intai in comisia de buget finante, unde Marioara Vass este membru), astfel ca reprezentanta SC Mavas M&G a avut acces la informatii "din interior", prezentand din start un avantaj in competitia de la licitatie in fata celorlalti candidati. Potrivit procesului verbal al licitatiei de la gradinita din Dersida, Marioara Vass a subliniat ca firma sa a oferit pretul cel mai mic "pentru ca este nascuta si traieste in Bobota si doreste sa faca o binefacere institutiilor din zona" si ca "nu este o afacere".

×