x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maneaua transcende regimurile politice

Maneaua transcende regimurile politice

de Ion Alexandru    |    13 Mai 2019   •   10:20
Maneaua transcende regimurile politice
Sursa foto: AMD Raven Ridge

Social Democrații au avut parte, la sfârșitul săptămânii trecute, de un “cadou” de campanie electorală mai puin obișnuit. Însă nu inedit, ci identic cu un eveniment similar petrecut în anul 2009. Nicolae Guță a compus o manea și a realizat un clip electoral în care îndeamnă alegătorii să pună ștampila pe PSD. Un astfel de clip a fost realizat, tot de Guță, în 2009, pentru PDL și Traian Băsescu. Iar surprizele nu se opresc aici. Premierul Dăncilă, prezentă la Satu Mare, a fost oprită de un cetățean, care s-a așezat în genunchi în fața ei, făcându-i o declarație ce aduce aminte de afirmațiile din 2011 ale unui primar PDL care a gratulat-o pe Elena Udrea.

 

Manelistul Nicolae Guță a “rupt” internetul, după ce a postat o piesă, în care interpretează, în stilul muzical care l-a consacrat, în care îi îndeamnă pe fanii săi să voteze, la alegerile europarlamentare din data de 26 mai, cu Partidul Social Democrat. Într-unul din versuri, Guță spune “să ștampilăm trandafirii”.

Și, asta nu e tot. Melodia este însoțită de imagini video în care sunt reproduse secvențe de la mitingul uriaș al PSD din vara anului trecut, din Piața Victoriei, dar și de la Festivalul Neversea sau de la alte acțiuni electorale ale social-democraților. Pe fundal apare, în mai multe ipostaze, chiar liderul PSD, Liviu Dragnea. După ce postarea de pe Facebook a atras peste 1.000 de comentarii și sute de distribuiri, iar multe dintre reacțiile fanilor s-au dovedit a fi negative, Nicolae Guță a ținut să precizeze că “Mai facem și dedicații speciale, că doar trăim într-o țară democratică”.

 

În 2009, maneliștii s-au înghesuit să realizeze clipuri de campanie

Nu este pentru prima dată când maneaua devine coloană sonoră de campanie. În anul 2009, în timpul alegerilor prezidențiale, tot Nicolae Guță a lansat o altă “capodoperă” muzicală de gen, în care își arăta susținerea pentru Traian Băsescu. Cu imagini capturate de la celebrele mitinguri electorale ale PDL, cu bine-cunoscutele jachete portocalii “produse” de Dorin Cocoș, așa cum rezultă din și mai celebrul dosar “Microsoft”. Unul dintre versuri suna extrem de puțin ofertant: “Și-l vom pune președinte, că Băsescu nu ne minte”.

Tot în 2009, Băsescu a avut parte de o a doua manea dedicată, interpretată de Florin Salam. Clipul, realizat în condiții similare, era însoțit de versurile: “Hai Băsescu la putere, scapă țara de belele! Toț’ dujmanii să-i aduni, să te știe de jupân”.

 

Dăncilă, scenă asemănătoare cu episodul Udrea

Și, nu doar din punct de vedere al acordurilor musicale, week-endul trecut pare a fi desprins din scenele PDL-iste de pe vremuri. Premierul Viorica Dăncilă a avut parte, la Satu Mare, de o scenă cu aevărat neobișnuită. Un bărbat s-a așezat în genunchi în fața ei, a luat microfonul și i-a spus: Am vrut să vă aduc un buchet de flori şi soţia mea a spus nu, lasă, că şi aşa nu o să te lase să te apropii de doamna prim-ministru. Doamna prim-ministru, nu v-am adus flori, dar florile pe care le-am adus sunt aici  (arătând spre inimă – n.red.). Când dumneavoatră sunteţi la televizor, soţia se uită cu coada ochiului că oare nu intru în ecran?  Adorm gândindu-mă la cei netrebnici, care ne trag înapoi. Şi mă gândesc la dumneavoastră, poate adormim în acelaşi timp, dumneavoastră ce mai faceţi, cum sunteţi cu sănătatea? Vă întreb retoric, că o să fiu onorat să-mi spuneţi între patru ochi”.

Deși resorturile pentru care respectivul cetățean sunt, cu siguranță, diferite, scena pare ruptă dintr-un episod, petrecut în februarie 2011, când Elena Udrea a fost aleasă președintă a PDL București. Atunci, Ioan Apostol, primar, la vremea respectivă, din Măgurele, i-a mărturisit public că “Permiteţi-mi, doamnă ministru, să vă fac o destăinuire: eu dorm cu fotografia dumneavostră sub pernă… dintr-un motiv care, din fericire, nu a stârnit gelozia soţiei mele”.

×
Subiecte în articol: nicolae guta