x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boloș: Cei care au elaborat PNRR ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei. Culmea ipocriziei

Boloș: Cei care au elaborat PNRR ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei. Culmea ipocriziei

de Redacția Jurnalul    |    30 Oct 2023   •   17:45
Boloș: Cei care au elaborat PNRR ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei. Culmea ipocriziei
Sursa foto: Gov.ro

„Cei care au elaborat PNRR și practic ne-au condamnat fără echivoc să facem reforma fiscală acum vin plini de patriotism feroce și ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei”, spune Marcel Boloș.

„Ca să fie clar pentru toți românii, cei care au elaborat Planul Național de Redresare și Reziliență și practic ne-au condamnat fără echivoc să facem reforma fiscală acum vin plini de patriotism feroce și ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei. Asta îmi aduce aminte de culmea ipocriziei din celebra întâmplare în care fiul își omoară ambii părinți iar apoi el, sărmanul, îi cere instanței de judecată să aibă milă cu el, ucigașul, pentru că este orfan. Dacă v-a păsat atât de mult de contribuabili, dacă ați fi vrut să evitați această prăpastie cu adevărat, atunci puneați în același PNRR că tăiați cheltuielile publice (niciun cuvânt nu este amintit despre acest lucru) sau că încercați să vă luptați cu evaziunea fiscală. V-ați luat și de zâmbetul meu. Pare că vă vine greu să credeți că mai sunt oameni în România care au puterea să zâmbească după ce ați fost la guvernare”, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

El afirmă că măsurile fiscale, „aproape în totalitate, vizează îndreptarea unor anomalii ale sistemului fiscal și anume: limitarea exporturilor de capital de către corporațiile transnaționale, eliminarea zonelor de optimizare fiscală mai ales în ceea ce privește microîntreprinderile, exploatarea corectă a bogățiilor țării, impozitarea sistemului bancar cu profituri consistente, echilibrarea financiară a marilor servicii publice în special cel de sănătate, dar și protecția populației și a consumatorilor”

„Adică, într-un moment de criză, să intrăm în normalitate”, adaugă Boloș.

Ministrul de Finanțe apreciază că România are „un sistem fiscal de invidiat pe plan european, tocmai pentru că înțelegem importanța protecției populației în calitate de consumator, a investițiilor dar și a unei politici fiscale echilibrate iar astfel avem 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 19% taxa pe valoarea adăugată toate aceste lucruri nu fac decât ca politica fiscală să rămână în continuare prietena investitorilor”.

„Mă apropii de final, cu un îndemn către toți cei din opoziție să își asume responsabilitatea lor democratică și să se implice într-un dialog constructiv pentru binele românilor. Dacă au îngrijorări legitime sau propuneri constructive, le așteptăm. Dar să blocăm în mod deliberat măsurile necesare pentru intrare în stare de normalitate nu face decât să pună în pericol prosperitatea și stabilitatea financiară a țării. Iar pentru cei de la USR care tot flutură ideologii politice și m-au acuzat de anti-liberalism, de parcă ar ști despre ce vorbesc, am o recomandare. Văd că au foarte mult timp liber, mai bine ar pune mâna pe o carte de știință politică. I-aș îndemna în acest sens, să citească Raymond Aron, poate cea mai importantă personalitate din istoria liberalismului francez din secolul al XX-lea, de la care învățăm că supraviețuirea regimurilor liberale nu vine de-a gata, ci necesită dorința de a regândi vechile principii, vechile reguli în circumstanțe esențiale noi. Pierre Manent, cel mai cunoscut discipol al lui Aron, ne oferă soluția, cu care vreau cu care să mă apropii de încheiere: < Liberalii pot fi ușor confundați cu niște reformatori care pun în pericol siguranță economică a cetățenilor. Iar populația poate să creadă că, în pofida avantajelor aduse de noua economie, noile reforme, ele nu vor fi decât o sursă de bogăție pentru un cerc restrâns de oameni. Tocmai de aceea, acum, mai mult decât oricând, liberalismul trebuie să demonstreze contrariul, să arate că reformele, daca sunt făcute inteligent, sunt în avantajul tuturor oamenilor >. Iar în încheiere vă propun să medităm împreună cu toți la cuvintele lui Alexandru Vlahuță scrise în cartea sa România Pitorească: < Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român >”, încheie Boloș.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, urmând ca votul să fie dat marţi.

Semnatarii moţiunii „Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze” îl acuză pe ministrul Finanţelor că a dovedit „o viziune îngustă, concentrată doar pe jupuirea privatului”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: PNRR Marcel Boloș USR