Deputatul PMP Marius Paşcan, a susţinut miercuri, la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că în Harghita şi Covasna se manifestă o agresiune constantă împotriva românilor, ignorată de instituţiile statului, făcând referire şi la revendicările reprezentanţilor comunităţii maghiare de obţinere a autonomiei teritoriale.
"Aici se manifestă o agresiune consecventă constantă, ignorată din păcate de instituţiile statului, împotriva românilor, a românilor ca majoritate în această ţară, dar care sunt numeric minoritari în această zonă, respectiv în judeţele Harghita şi Covasna. Şi, sigur, acele pretenţii aberante care sunt alimentate şi prin proiecte legislative legate de autonomii teritoriale pe criterii etnice sunt primele care ar trebui să fie condamnate şi promotorii acestora. Ori, vedeţi, sunt condamnaţi, culmea şi halucinant, cei care se manifestă împotriva acestor segregări şi autonomii pe criterii etnice, acestor exclusivisme de factură etnică", a declarat Marius Paşcan.
Parlamentarul a arătat că se constată că instituţiile statului "sunt inerte, ba deseori timorate", ţinând cont că reprezentanţii UDMR fac parte, în mod constant, din Guvernul României, iar revendicările lor sunt doar de natură "etnocentristă".
"Au doar pretenţii exclusiviste de natură etnică şi cred că, chiar în mod deliberat şi premeditate, sunt interesaţi ca aceste zone să fie subdezvoltate, Harghita şi Covasna, de altfel, sunt cele mai sărace judeţe ale României şi vor să-i ţină pe oameni necăjiţi, supăraţi, frustraţi, spunându-le că este de vină statul român care le cheltuie banii, că nu li se întorc resursele, că ei sunt nişte victime şi atunci soluţia salvatoare pe care le-o ambalează la modul propagandistic este să realizeze acea autonomie pe criterii etnice, iar toţi banii pe care ei îi produc să le rămână aici. E o aberaţie", a arătat Marius Paşcan.
Deputatul PMP a mai spus că prin aceste "politici segregaţioniste" se doreşte crearea unei mase critice a etnicilor maghiari nevorbitori ai limbii române.
"Ce doresc de fapt prin aceste politici segregaţioniste, separatiste: vor să creeze o masă critică a etnicilor maghiari nevorbitori de limba română, care vor presa instituţiile statului să le creeze, discriminatoriu, nişte privilegii, în detrimentul cetăţenilor români şi, vedeţi, ori de câte ori au posibilitatea, forţează acest lucru, implicit prin a condiţiona la anumite instituţii ale statului în aceste judeţe cunoaşterea limbii maghiare de ocupare a unei funcţii în aceste instituţii", a precizat parlamentarul PMP.
Acesta a spus că a promovat o lege împotriva antiromânismului, adaptată după legea antisemitismului, recent adoptată în Parlamentul României, care prevede aplicarea unei pedepse penale "în situaţia în care se premeditează în mod deliberat la şubrezirea statului român, se conlucrează instituţional cu fonduri venite din afara României în a distruge unitatea statală a României, în a o pune în pericol, în a-i îndepărta pe români, în a-i victimiza în situaţii de acest gen".
Marius Paşcan a punctat şi faptul că a sesizat instituţia Avocatul Poporului împotriva ordonanţei de urgenţă privind Codul administrativ, care este "categoric neconstituţional", subliniind că, la presiunea UDMR, se oficializează o a doua limbă în statul roman, respectiv limba maghiară.
Parlamentarul a subliniat ca românii din zonă trebuie ajutaţi şi susţinuţi financiar, în condiţiile în care nu dispun de resurse.
Prezent la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, prof. univ dr. Radu Baltasiu, a declarat că românii din Harghita şi Covasna sunt afectaţi de noua politică a Ungariei de susţinere a demografiei.
"Este o nouă etapă în care se află cele două comunităţi, pentru că nu putem să înţelege ce se întâmplă cu comunitatea românească, dacă nu o raportăm în primul rând la comunitatea maghiară şi la ansamblul ţării. Principalul lucru care afectează situaţia comunităţii româneşti este noua politică a Ungariei de susţinere foarte activă a demografiei, nu numai în cele două judeţe. Ei, spre deosebire de noi, şi-a fixat un punct de atins foarte onorabil, de altfel, să stopeze declinul demografic al naţiunii maghiare, ei prin naţiune maghiară înţelegând mult mai mult decât locuitorii Ungariei de astăzi. Este un demers onorabil, dacă nu s-ar face inclusiv prin aplicarea unor tehnici de limitare a manifestărilor româneşti în zonă", a declarat prof. Radu Baltasiu.
Acesta consideră că România, prin instituţiile responsabile, trebuie să aibă un dialog cu Ungaria pe această temă şi să promoveze, la rândul său, o politică activă de susţinere a demografiei, în general, şi cu atât mai mult în judeţele Harghita şi Covasna.
AGERPRES