x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mark Gitenstein, românul ambasador al SUA în România!

Mark Gitenstein, românul ambasador al SUA în România!

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Iun 2009   •   00:00
Mark Gitenstein, românul ambasador al SUA în România!

Numirea avocatului Mark Gitenstein ca ambasador al SUA în România a produs o emoţie deosebită în familia politicianului american. Asta pentru că "într-un fel, mă întorc acasă, la strămoşii mei"! Israel Gitenstein, bunicul lui Mark, a emigrat în SUA în anii '40 din Basarabia - la acea vreme teritoriu românesc. Bunica lui Mark este, în schimb, din Moldova românească.



“I want to be a part of American history”, spunea Mark Gitenstein în urmă cu puţin timp, pe vremea când făcea parte din staful electoral al senatorului Joe Binden - candidat la acea vreme la funcţia de preşedinte al SUA. Ei bine, într-un fel, sloganul lui Mark s-a realizat, dar cu aportul duşmanului electoral al lui Binden, Barak Obama! Gitenstein a fost nominalizat ca ambasdor al SUA în România.

Ştirea rămânea una de chenar de ziar, probabil, dacă cotidianul american Andalusia Star News nu aloca un spaţiu amplu poveştii avocatului de succes, ajuns acum diplomat de carieră! Cine este Mark Gitenstein? Provine dintr-o familie înstărită. A trăit în Florala până la vârsta de 14 ani. Apoi s-a mutat la Birmingham pentru a termina şcoala, a urmat cursurile Universităţii Duke şi a absolvit dreptul la Universitatea Georgetown din Washington. Specializat în probleme de securitate naţională şi în libertăţile civile, Mark Gitenstein este senior analist la Brookings Institution, dar şi  partener la biroul din Washington al firmei multinaţionale de avocatură Mayer Brown. Pentru opinia publică americană, Gitenstein rămâne omul nr.1 din spatele lui Joe Binden ( actualul vicepreşedinte al SUA), dar şi un tip hârşit cu politica - având o experienţă de 17 ani în staff-ul Senatului SUA.

Pentru români, surpriza numirii acestui avocat ca ambasador al SUA la Bucureşti a fost la fel de mare ca şi pentru Mark Gitenstein. însuşi " Sunt flatat de nominalizarea mea ca ambasador în România, nu doar pentru că este vorba doar de o misiune importantă pentru securitatea naţională - România fiind un important aliat al SUA -, ci şi pentru că, într-un fel, m-aş întoarce acasă la strămoşii mei", aprecizat diplomatul într-un comunicat de presă emis în urmă cu o zi. În fapt, originile româneşti ale lui Mark sunt legate de bunicii săi, o familie de români-evrei din Basarabia. Aceştia au imigrat în SUA la începutul anilor '40. În scurt timp, bunicul său, Israel Gitenstein, a devenit foarte cunoscut în Florala - Alabama sub apelativul de "Mr.G". Acesta a înfiinţat în Florala ţesătoriile Franklin Ferguson - afacere preluată apoi de Anna şi Seymour Gitenstein, părinţii lui Mark. Numele Gitenstein este binecunoscut în regiune şi datorită faptului că familia a contribuit aproape exclusiv la ridicarea Florala Memorial Hospital şi a ajutat numeroşi localnici cu burse şi activităţi filantropice.




×
Subiecte în articol: politic mark gitenstein mark gitenstein