Senatorul Marko Bela a declarat, într-un interviu acordat RFI, că nu exclude o participare a UDMR la viitoarea guvernare, după alegerile parlamentare din 9 decembrie. Politicianul susţine că Uniunea trebuie să ia în calcul guvernarea, dar nu exclude un sprijin parlamentar sau chiar rămânerea în Opoziţie, dacă formaţiunea "nu va avea parteneri care să accepte un program pozitiv privind relaţiile interetnice".
Marko Bela a afirmat că UDMR va participa separat la alegerile parlamentare din 9 decembrie.
"Participăm în mod firesc separat, singuri, n-am încercat să avem coaliţii sau alianţe electorale. Ce se va întâmpla după alegeri, acest lucru nu depinde numai de noi, ci depinde de rezultatele celorlalte partide. După părerea mea, UDMR trebuie să încerce să aibă o colaborare după alegeri, în interesul influenţei asupra guvernării şi din acest punct de vedere, va conta oferta celorlalte partide privind în general reforma în România şi în special relaţiile interetnice", a declarat senatorul UDMR.
"Eu cred că UDMR, ca de altfel şi celelalte formaţiuni politice, trebuie să vizeze o anumită influenţă asupra guvernării, nu neapărat o participare într-o coaliţie guvernamentală, dar oricum, o anumită influenţă. Dacă e posibil, atunci inclusiv guvernarea. Dar nu cred că în acest moment ar trebui să ne gândim la aşa ceva, vom vedea ce se va întâmpla", a explicat Marko Bela.
Potrivit politicianului, UDMR are trei variante în clipa de faţă: "În acest moment, putem discuta despre trei alternative în cazul fiecărui partid şi anume Opoziţie, sprijin parlamentar privind guvernanţii şi prezenţă în Guvern. Acestea sunt cele trei ipostaze. Noi le-am încercat pe toate trei, am fost şi în Opoziţie, am fost şi în Guvern mai mult timp şi timp de patru ani nu am fost în Guvern, dar pe bază de protocoale am susţinut activitatea Guvernului".
"Toate trei sunt probabile. Dacă UDMR nu va avea parteneri care să accepte un program pozitiv privind relaţiile interetnice, care să ofere o anumită viziune privind reforma, atunci nu cred că am putea să susţinem o astfel de majoritate sau un astfel de Guvern şi atunci vom rămâne în Opoziţie. Dar eu nu doresc acest lucru, nu e bine să fim în Opoziţie, pentru că totuşi reprezentăm o întreagă comunitate şi nu în exclusivitate o singură doctrină", a conchis senatorul.