x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleşcanu despre Rogozin: Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată

Meleşcanu despre Rogozin: Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată

31 Iul 2017   •   17:04
Meleşcanu despre Rogozin: Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni că situaţia generată de interdicţia de survol a României de către aeronava în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost una "deliberată" ca să creeze un diferend politic între România şi Rusia, şeful diplomaţiei române amintind că politicianul rus a postat pe Twitter, în avans, itinerariul său. 

"Din punctul meu de vedere, toată această chestiune, cu survolul României, a fost în mod clar prevăzută ca să creeze un diferend politic între România şi Rusia. Şi spun acest lucru pentru că, cu câteva zile înainte de a pleca spre Transnistria, Rogozin a dat pe Twitter informaţia că va survola teritoriul României şi a pus şi harta respectivă, ca să vedem pe unde intră, pe unde iese şi aşa mai departe. Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată de vicepremierul Rogozin, pentru a crea dificultăţi în relaţiile dintre România şi Rusia", a afirmat şeful diplomaţiei române la Antena 3. 

Meleşcanu a spus că gestul politicianului rus a avut şi o semnificaţie secundară. "A vrut să demonstreze că sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană cu privire la anumiţi demnitari care sunt pe lista neagră şi care nu au voie să călătorească sau să tranziteze teritoriile ţărilor membre ale Uniunii Europene nu funcţionează", a afirmat el. 

De altfel, Teodor Meleşcanu a adăugat că, în ciuda unor afirmaţii contrare din partea rusă, viaţa persoanelor din aeronava civilă căreia i s-a interzis survolul României, vineri, nu a fost pusă în pericol. "În niciun moment, viaţa pasagerilor nu a fost pusă în dificultate (...). Faptul că au aterizat la Minsk dovedeşte foarte clar că aeronava dispunea de tot combustibilul necesar pentru a face orice fel de traseu în zona noastră", a adăugat Meleşcanu. 

Ministrul român de Externe a detaliat şi o parte dintre procedurile ce au dus la interdicţia de survol. "Vicepremierul Rogozin a informat pe Twitter întreaga lume că va zbura, va survola teritoriul României şi a prezentat şi harta cu itinerariul avionului respectiv. În mod firesc şi evident, atunci când se face o asemenea comunicare publică este practic punctul de la care trebuie să pornească mecanismul care să ţină seama de sancţiunile Uniunii Europene. Această comunicare a fost primită şi la Direcţia Consulară de la noi, care a informat Autoritatea Aeronautică din România şi a precizat că, în conformitate cu sancţiunile stabilite de Uniunea Europeană, nu acordă drept de survol acestei aeronave, chiar dacă ea era civilă", a spus Teodor Meleşcanu. 

Ministrul român a arătat că faptul că Dmitri Rogozin a ales să se afle într-o aeronavă civilă "dovedeşte că a fost deliberată toată această operaţiune". 

Vineri, Rusia a protestat faţă de decizia Bucureştiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chişinău în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze teritoriul României, calificând aceasta drept o "provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relaţiilor bilaterale", conform Ministerului rus de Externe, citat de agenţia de presă TASS. 

"Ministerul de Externe a adresat un protest ferm însărcinatului cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, în legătură cu decizia autorităţilor României de a interzice survolarea spaţiului aerian al ţării lor de către un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus", care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chişinău, menţionează diplomaţia rusă. 

"A fost subliniat faptul că a fost pusă în pericol securitatea a peste 160 de pasageri, care se aflau la bordul avionului", se mai spune în declaraţia Ministerului rus de Externe. "Ei nu au reuşit să ajungă la timp la destinaţie", conform aceluiaşi text. 

Potrivit MAE rus, Moscova consideră acest incident drept o "provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relaţiilor bilaterale". "Am invitat autorităţile române să efectueze o investigaţie minuţioasă a celor întâmplate şi să ofere părţii ruse o explicaţie", a adăugat diplomaţia rusă. 

Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău şi apoi în Transnistria a eşuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionului de linie să traverseze spaţiul său aerian, notează agenţia de presă citată. 

Conform companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spaţiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o "persoană de pe lista cu sancţiuni" a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruşi care au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană. 

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreşedintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat "Aeroflot" din capitala belarusă. 

În spatele refuzului României de a permite survolul avionului S7, ce zbura spre Chişinău, se află Occidentul, a declarat vineri searaă vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de TASS. 

Rusia califică refuzul autorităţilor române drept un gest antirusesc grosier, la limita huliganismului internaţional, a reacţionat şi ministrul de Externe adjunct rus, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.  www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: teodor melescanu