x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mezina preşedintelui Băsescu o comite din nou

Mezina preşedintelui Băsescu o comite din nou

10 Mar 2010   •   00:00
Mezina preşedintelui Băsescu o comite din nou
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Eurodeputatul Elena Băsescu a avut o intervenţie în plenul Parlamentului European, privind scutul antirachetă, greşind data la care România a acceptat invitaţia SUA şi susţinând în mod eronat că acordul pe acest subiect trebuie ratificat de Legislativul european.



"În data de 8 februarie 2010, România a acceptat invitaţia făcută de către preşedintele Statelor Unite de a participa la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta (...). Pe teritoriul României vor fi amplasate trei baterii a cate opt rachete fiecare. Calendarul convenit cu partea americană vizează funcţionarea acestui sistem de apărare începând cu anul 2015", a spus Elena Băsescu.

Însă, potrivit anunţului făcut de preşedintele Traian Băsescu, CSAT a aprobat în 4 februarie instalarea de componente antirachetă pe teritoriul României, nu pe data de 8 februarie, aşa cum a precizat mezina Preşedintelui.

La finalul intervenţiei sale, Elena Basescu a mai gafat o dată, precizând că în perioada imediat următoare vor fi iniţiate negocieri bilaterale pentru încheierea acordurilor necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de către Parlamentul European.

"Ţin să precizez că noul sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei. De altfel, o parte din observaţiile şi cererile de la Moscova au fost luate în considerare (...). În perioada imediat următoare vor fi iniţiate negocieri bilaterale pentru încheierea acordurilor necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de către Parlamentul European", a spus fiica preşedintelui.

Afirmaţie eronată, deoarece Parlamentul European nu are nicio legatură cu acordurile dintre România şi SUA privind scutul antirachetă, acordurile bilaterale dintre SUA-România pe acest subiect urmând a fi ratificate de Parlamentul României, după cum tot preşedintele Băsescu a anunţat.


×
Subiecte în articol: politic