x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mihai Teodor: „Nu mai călcați în picioare democrația!”

Mihai Teodor: „Nu mai călcați în picioare democrația!”

21 Ian 2020   •   15:28
Mihai Teodor: „Nu mai călcați în picioare democrația!”

Recent, Mihai Teodor, vicepreședinte al Partidului Puterii Umaniste (social liberal), a transmis pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj către actuala clasa politică.

„Domnilor, democrația nu se măsoară în lunile până la alegerile locale! Principiile de bază ale democrației sunt votul corect și suveranitatea poporului.
Organizarea alegerilor anticipate este un circ politic complet nejustificat în această perioadă. Prin aceste jocuri de culise se slăbește democrația din România pentru că se distruge credibilitatea procesului electoral, se bulversează alegătorii și se lasă loc liber manipulărilor.

Ce spune legislația?

Din punct de vedere legislativ, Constituția României nu prevede o interdicție referitoare la perioada legală pentru modificarea legislației electorale. Cu toate acestea, avem doi markeri importanți de care trebuie să ținem cont:

1. Decizia 51 din 25 ianuarie 2012 a Curții Constituționale care declară neconstituțională organizarea alegerilor anticipate în același timp cu alegerile locale, deoarece:
A. Se schimbă legea electorală cu puține luni înainte de alegeri
B.  Se încalcă standarde europene în materie
C. Se creează confuzie în rândul electoratului
(Textul complet se află la finalul postării)

2. Recomandarea Comisiei de la Veneția de a nu modifica cu 12 luni înainte de alegeri sistemul scrutinului. (Textul complet se află la finalul postării) ”.

În încheiere, umanistul Mihai Teodor a concluzionat faptul că actualele calcule politice ignoră legea, în România fiind nevoie de oameni tineri care să facă politică:
„Așadar există cadru legislativ. Argumentele ce susțin scamatorii politice ale PNL sunt frivole și se ignoră cu bună știință legea. Dar și de această dată politicienii pun interesul politic mai presus de bunăstarea cetățeanului și de stabilitatea țării.

Lupta politică din ultimii ani a slăbit România. Toate guvernele de până acum sunt responsabile de degradarea sistemului politic. O democrație, o țară nu se poate schimba precum o piesă stricată, ci se repară. Cum? Prin acceptarea faptului că procedăm greșit, că așa nu se mai poate continua și prin schimbarea la vot a clasei politice. 

Este nevoie de o nouă clasă politică, de oameni tineri care fac politică pentru oameni, nu pentru căpătuială, o clasă politică care pune Omul în centrul preocupărilor sale, nu interesul politic. 

Procesul electoral este esențial pentru o democrație consolidată. Nu mai călcați în picioare democrația!”.

×