x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministerul de Interne va declasifica toate convorbirile de pe staţiile Jandarmeriei din 10 august

Ministerul de Interne va declasifica toate convorbirile de pe staţiile Jandarmeriei din 10 august

23 Noi 2019   •   10:20
Ministerul de Interne va declasifica toate convorbirile de pe staţiile Jandarmeriei din 10 august

Comunicaţiile radio ale jandarmilor din timpul protestului de la 10 august 2018 vor fi declasificate şi puse la dispoziţia DIICOT, a anunţat, vineri, Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat al MAI, ministrul Marcel Vela a dispus conducerii Jandarmeriei Române să ordone ca toate unităţile care au clasificat convorbiri să facă demersuri pentru a aviza declasificarea lor.

"Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, a primit ultimele avize în vederea modificării indicativelor fonice folosite de unităţile din cadrul Jandarmeriei Române, pentru a putea astfel declasifica înregistrarea tuturor convorbirilor efectuate prin intermediul sistemului radio 'TETRA', la misiunile din perioada 10 - 11 august 2018, procedând astăzi la alocarea unor indicative noi. Ministrul (...) a dispus conducerii Jandarmeriei Române să ordone ca toate unităţile care au clasificat convorbiri să formeze comisiile pentru a aviza declasificarea lor în cel mai scurt timp", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, toate comunicaţiile radio din 10 şi 11 august 2018 ale Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Direcţiei de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi ale grupărilor de jandarmi mobile Craiova, Bacău şi Ploieşti vor fi declasificate şi puse în următoarea săptămână la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţiei Parchetelor Militare şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în vederea utilizării în activitatea de cercetare penală.

Ministrul Afacerilor Interne anunţase, în urmă cu o zi, că este dispus să desecretizeze convorbirile purtate prin staţie de forţele de ordine care au intervenit în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018.

"Suntem dispuşi (...), la cererea procurorilor, să mai desecretizăm documente militare (...), documente secretizate cu privire la comunicaţiile prin staţiile radio, care acum sunt secretizate şi mi s-a spus că nu pot fi desecretizate din cauza indicativelor folosite (...). Şi eu am găsit soluţia, o să dau un ordin şi o să schimb toate indicativele. Şi atunci indicativele de mâine nu vor mai fi compatibile cu indicativele de ieri şi procurorul va avea acces, şi opinia publică ulterior, la toate discuţiile din seara zilei de 10 august", a spus Marcel Vela la B1 TV. 

AGERPRES

×