x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Curaj nu a declarat banii primiţi de la Academia lui Oprea

Ministrul Curaj nu a declarat banii primiţi de la Academia lui Oprea

de Marius Gîrlașiu    |    04 Mar 2016   •   14:24
Ministrul Curaj nu a declarat banii primiţi de la Academia lui Oprea
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, este membru al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, o „fabrică de doctorate” pentru politicieni, înfiinţată de Gabriel Oprea în 2012. Conform legii, Curaj primeşte 2.700 de lei pe lună ca membru al AȘSN. Bani pe care susţine că i-ar fi donat de când a devenit ministru. „Jurnalul Naţional” a descoperit că ministrul „a uitat” să-i treacă în declaraţia de avere.

„Indemnizaţia de 2.700 de lei este aceeaşi pentru toţi membrii. Am donat-o, aşa cum am spus, nu am mai primit-o după prima donaţie. O singură dată am primit-o după ce am ajuns ministru, că nu am reuşit...”, a dezvăluit Adrian Curaj după şedinţa de miercuri a Guvernului. Ministrul nu a precizat, însă, cui donează banii încasaţi de la „fabrica de diplome” aflată sub umbrela MAI, MApN şi SRI. Conform propriei declaraţii, citată de euractiv.ro, Adrian Curaj a devenit membru al Academiei lui Oprea pe 22 aprilie 2015 şi a început să fie plătit o lună mai târziu. Doar că, surpriză! La o simplă căutare pe site-urile Guvernului şi ANI, „Jurna-lul Naţional” a descoperit că ministrul nu a declarat niciun venit de la AȘSN în declaraţia de avere depusă pe 17 decembrie anul trecut, la numirea sa în funcţie. Asta chiar dacă, în decla¬raţia de interese, Adrian Curaj a precizat calitatea de „membru” în Academia Generalului. Ar fi vorba de 21.600 de lei, adică cele opt salarii din perioada apri¬lie-decembrie 2015. La categoria „venituri din salarii”, Curaj a notat doar veniturile anuale încasate ca profesor universitar la Politehnica din Bucureşti şi director general al UEFISCDI, o instituţie de cercetare şi inovare aflată în subordinea Ministerului Educaţiei. Nici la categoria „veni¬turi din alte surse” nu apar banii încasaţi ca membru AȘSN, ci doar cei primiţi ca membru în comisia de doctorat a Universităţii din Bucureşti, pentru cursurile predate la SNSPA şi UMF Bucu¬reşti, pentru proiectele de cercetare ale UEFISCDI, dar şi veniturile încasate de la Comisia Europeană şi cele ca membru în European Training Foundation.

Îşi dă banii singur
Mai mult, potrivit Legii buge¬tului pe 2016, banii AȘSN provin în 2016 de la Ministerul Educa¬ţiei, unde Adrian Curaj este ordonator de credite în calitatea sa de ministru. Ministrul susţine, însă, că nu se află în conflict de interese, chiar dacă a recunoscut public că a încasat şi continuă să încaseze, chiar dacă îi donează, banii de la Academia lui Oprea. „Am primit de la ANI hârtia clară, care este şi online, că nu este niciun conflict de interese”, a explicat Curaj.

Conform bugetului Mi-nisterului Educaţiei pe 2016, Academia lui Oprea primeşte de la stat aproape 38 de milioane de lei, adică 7 milioane de euro.
„Prezenta declarație constituie act public și răspund în fața legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menționate”, semna Adrian Curaj, anul trecut, pe 17 decembrie
 

×