x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Mediului, despre colectarea selectivă: Trebuie să implementăm principiul „poluatorul plătește”

Ministrul Mediului, despre colectarea selectivă: Trebuie să implementăm principiul „poluatorul plătește”

01 Apr 2021   •   14:28
Ministrul Mediului, despre colectarea selectivă: Trebuie să implementăm principiul „poluatorul plătește”
Sursa foto: Hepta

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, joi, la Miercurea Ciuc, că este nevoie de informare și conștientizare la nivelul publicului privind importanța colectării selective, cât și de campanii seriose care să activeze în acest domeniu.

Conferința de presă susținută de ministrul Mediului a fost făcută lângă un punct de colectare selectivă a deșeurilor din Miercurea Ciuc, despre care a spus că este un exemplu bun despre cum autoritatea locală poate să se organizeze fără să implice companii private.

Tanczos Barna a precizat că în țară sunt puține exemple de acest fel.

„În momentul de faţă, în minister facem o analiză comparativă, un bilanţ practic al situaţiilor de genul acesta în ţară. Directiva sau regulamentul pe care se merge la nivelul Uniunii Europene este asigurarea unei pieţe concurenţiale. În România, din păcate, aceste reguli au dus la foarte multe dezbateri, dispute, inclusiv în instanţe între autoritatea publică locală şi prestatorii de servicii", a spus ministrul Mediului.

De asemenea, acesta a precizat că prin intermediul Programului Național de Relansare și Reziliență vor fi susținute aceste companii.

„Vom veni în susţinerea sistemelor existente, în completarea acestora cu instalaţii de sortare, instalaţii de realizare de biomasă, astfel încât ele să fie mai eficiente, astfel încât devierea de la groapă să fie cât mai mare la nivel naţional. Recunosc că sunt subiectiv în privinţa acestei companii, pentru că sunt beneficiarul direct al acestor servicii, inclusiv în zona rurală realizează un indicator de aproape 20% deviere de la groapă, ceea ce este o performanţă chiar şi la nivel naţional. În zona rurală sunt foarte puţine companii care reuşesc acest lucru. Este nevoie de companii serioase. Este nevoie de informare la nivelul publicului, de conştientizare, de mers din poartă în poartă, astfel încât beneficiarii acestor servicii să înţeleagă importanţa colectării selective, importanţa protejării mediului înconjurător şi practic a reducerii costurilor, pentru că mai devreme sau mai târziu prin aceste sisteme trebuie să implementăm principiul 'poluatorul plăteşte', astfel încât dacă faci colectare selectivă, costurile tale cu depozitarea deşeurilor să fie cât mai mici", a punctat Tanczos.

Ministrul Mediului a mai declarat că direcția de urmat este scutirea de taxe a acelor deșeuri care sunt colectate selectiv.

„Încet-încet trebuie să ajungem la sisteme inteligente prin care la nivelul fiecărui beneficiar putem contoriza cantitatea deviată de la groapă, adică colectată selectiv, hârtie, plastic, biodegradabil, şi cantitatea care ajunge la groapă. Cantităţile care ajung la groapă să fie taxate, cele care ajung înapoi în economia circulară să fie scutite de orice taxă. Este un scenariu idealist, dar este direcţia în care trebuie să ne îndreptăm", a mai menţionat el.

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila a arătat că, la ora actuală, 21% din deşeurile din oraş sunt reciclate şi chiar dacă procentul este mult mai mare decât la nivel naţional, intenţia autorităţilor este ca acesta să crească.

×