x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană cere CCR să-i salveze scaunul de la Senat

Mircea Geoană cere CCR să-i salveze scaunul de la Senat

de Aniela Nine    |    10 Mar 2010   •   00:00

PD-L s-a zbătut timp de trei ore să impună discutarea revocării lui Geoană, iar PSD s-a zbătut să demonstreze lipsa de fundament a cererii puterii. Soluţia salvatoare pentru Geoană ar putea veni de la Curtea Constituţională (CCR).



Solicitarea PD-L de a introduce pe ordinea de zi propunerea de revocare a lui Mircea Geoană a dat startul ieri în Senat unui adevărat dialog al surzilor, în care fiecare dintre cele două părţi şi-a susţinut poziţia prin argumente repetate obsesiv pe diverse tonalităţi: PD-L, susţinut de UDMR - orice grup de senatori are dreptul să ceară suplimentarea ordinii de zi cu orice cerere doreşte, iar PSD, susţinut de PNL - cererea de revocare este neconstituţională şi inadmisibilă şi nu se poate discuta.

Prin urmare, Mircea Geoană a supus la vot ordinea de zi fără cererea PD-L, PD-L şi-a folosit majoritatea şi a respins ordinea de zi, context în care s-au cerut consultări între liderii de grup. PSD le-a propus celor din PD-L ca mai întâi să modifice Regulamentul Senatului pe subiectul revocării preşedintelui şi apoi ei să ceară o poziţie de la Curte pe acest subiect. Refuzul PD-L şi insistenţa pe discutarea cererii de revocare au dus la eşecul consultărilor.

La reluarea şedinţei, jumătatea de oră până la expirarea programului de lucru a fost folosită pe reluarea aceloraşi argumente, astfel că şedinţa s-a închis cu o remiză. Cum PD-L a ameninţat că-şi va relua cererea la fiecare şedinţă şi ar putea astfel bloca lucrările Senatului, Geoană a anunţat intenţia de a cere Curţii Constituţionale interpretarea articolelor regulamentare pe care îşi bazează PD-L cererea.

În context, a avut loc şi un mic incident între pedelistul Iulian Urban şi liberalul Mircea Diaconu. Cel din urmă a votat - din greşeală, după cum a precizat el - împotriva ordinii de zi susţinută de PSD, acţiune pe care Urban a interpretat-o ca pe o trecere a liberalului de partea PD-L. Într-o apropiere belicoasă, Diaconu i-a cerut lui Urban să-şi retragă afirmaţiile şi să spună explicit că votul său a fost unul "din greşeală". Urban s-a conformat rapid cererii liberalului.

×
Subiecte în articol: politic