x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană: "De moţiune se tem cei cu dosare grele, inclusiv din PSD"

Mircea Geoană: "De moţiune se tem cei cu dosare grele, inclusiv din PSD"

de Jurnalul National    |    10 Sep 2007   •   00:00
Mircea Geoană: "De moţiune se tem cei cu dosare grele, inclusiv din PSD"
Sursa foto: Dan Marinescu/

Liderul PSD, Mircea Geoană a acordat un interviu Agenţiei ROMPRES in care acesta vorbeşte despre motivele care au generat decizia social-democraţilor de a depune o moţiune de cenzură, despre asumarea răspunderii in cazul unui eşec al iniţiativei respective, dar şi despre recentele voci ale unor lideri ai partidului care afirmă că un eventual vot pozitiv al forului legislativ ii va reda preşedintelui Traian Băsescu controlul asupra situaţiei politice din Romănia.
• Ion Iliescu: "Afirmaţiile lui Geoană, imprudente"Â



Liderul PSD, Mircea Geoană a acordat un interviu Agenţiei ROMPRES in care acesta vorbeşte despre motivele care au generat decizia social-democraţilor de a depune o moţiune de cenzură, despre asumarea răspunderii in cazul unui eşec al iniţiativei respective, dar şi despre recentele voci ale unor lideri ai partidului, inclusiv Ion Iliescu, care afirmă că un eventual vot pozitiv al forului legislativ ii va reda preşedintelui Traian Băsescu controlul asupra situaţiei politice din Romănia.

  • ROMPRES: S-a speculat mult in jurul motivaţiilor moţiunii de cenzură. S-a vorbit de o strategie a PSD de a prelua iniţiativa politică inainte de alegerile europene. Pănă la urmă, de ce aţi iniţiat această moţiune de cenzură?
Mircea Geoană: Nu mă surprind aceste speculaţii pentru că mi se pare că s-a creat o adevărată concordie naţională a celor care nu vor ca Romănia să iasă din această confuzie. Motivaţiile moţiunii noastre sunt simple. Ele pornesc de la nemulţumirea profundă a populaţiei faţă de un Guvern incompetent care nu a fost capabil să transforme creşterea economică din ultimii şapte ani in beneficii directe pentru oameni. De asemenea, motivaţia priveşte şi electoratul nostru pentru care este inacceptabil ca noi să fim asociaţi cu un Guvern de dreapta. Moţiunea de cenzură este atăt o soluţie de a pune capăt proastei guvernări, căt şi o acţiune de clarificare a noastră, ca partid de opoziţie care nu face compromisuri imorale.


  • ROMPRES: Şi dacă moţiunea nu trece de votul Parlamentului?
Mircea Geoană: Moţiunea ne clarifică poziţia de partid de opoziţie indiferent de deznodămăntul ei. Dacă este votată de Parlament, inseamnă că am reuşit să dăm jos un Guvern de dreapta - adică realizarea supremă pentru un partid de opoziţie, de stănga. Dacă nu este votată de celelalte partide, PSD va trece la o opoziţie radicală in care nici o lege a Guvernului, cu excepţia celor care privesc strict interesul naţional, nu va mai trece de Parlament. Şi atunci Guvernul minoritar tot va trebui să plece. Intr-un fel sau altul, vom ajunge la un nou Guvern, iar noi suntem dispuşi să participăm la o nouă majoritate care să guverneze insă după o filosofie şi cu proiecte alternative de stănga. Care sunt aceste proiecte? Mai multă protecţie socială pentru pensionari, subvenţionarea agricultorilor şi dezvoltarea rurală, 7% pentru Educaţie, 7% pentru Sănătate, creşterea salariului minim pe economie, sprijin pentru familiile cu copii, facilităţi pentru firmele romăneşti, descentralizarea şi reorganizarea administrativ-teritorială, etc.


  • ROMPRES: Multe voci işi exprimă neincrederea că demersul dvs va fi dus pănă la capăt. Că, de fapt, in timp ce PSD vorbeşte despre moţiune, se negociază pe sub masă?
Mircea Geoană: Haideţi să vedem care sunt aceste voci. Nu vi se pare straniu faptul că această moţiune de cenzură provoacă atăta patimă politică? Au mai fost moţiuni de cenzură şi in trecut, dar niciodată pănă acum nu am văzut mai multă disperare in a discredita un demers care, pănă la urmă, işi propune să dea jos un Guvern slab şi nepopular. Ştiţi de ce se intămplă de fapt asta? Pentru că moţiunea noastră are toate şansele să treacă, iar acest lucru deranjează cumplit foarte multă lume.

Am zgăndărit cuibul de viespi care a intrat in panică. Toate grupurile de interese din jurul Guvernului, toţi cei care au făcut şi fac bani cu complicitatea acestui guvern, dar şi in administraţia locală işi văd acum afacerile ruinate şi lovesc in PSD.

Traian Băsescu şi Partidul Democrat sunt, de asemenea, deranjaţi de demersul nostru. Lor le convenea cel mai mult situaţia de ambiguitate in care PSD era asociat cu Guvernul de dreapta, iar ei aveau monopolul asupra administraţiei locale. Moţiunea de cenzură este un act de curaj şi o demonstraţie de forţă a PSD, care reglează liniile principale ale politicii romăneşti. Iar in faţa unui asemenea tăvălug, grupurile de interese deranjate de moţiunea noastră au ridicat un baraj politic şi de presă incredibil, care arată disperarea vechiului sistem in a-şi apăra privilegiile.

Nu ascund că această moţiune a produs deranj şi in interiorul PSD. Unora le este teamă din motive personale, legate de dosare sau afaceri private, fără nici o legătură cu interesul partidului. Dar acest lucru este bun pentru PSD pentru că in felul acesta se vor separa apele, vom vedea cine vrea un partid de stănga puternic, de opoziţie adevărată, şi cine doreşte menţinerea sa intr-o stare de confuzie. Trăgănd linie, este evident că mulţi se tem de moţiunea PSD şi işi doresc să ne facă să ne indoim de temeinicia demersului nostru. Acest lucru nu se va intămpla.


  • ROMPRES: Totuşi, concret, cine se teme de moţiunea PSD?
Mircea Geoană: Concret, se tem cei cu dosare grele, cei care ţin cu dinţii de putere, cei care nu lasă loc generaţiilor tinere, politicienii roşi de vulnerabilităţi, depăşiţi de timpuri şi de evenimente, inclusiv de la PSD.


  • ROMPRES: PD şi PNL au refuzat negocierile cu PSD. Sunt şanse să se deschidă in viitorul imediat un canal de comunicare cu vreunul dintre cele două partide?
Mircea Geoană: Nici acum canalele de comunicare nu sunt inchise, iar negocierile nu sunt blocate. Declaraţiile dintr-acestea arogante că 'nu negociem cu nimeni', care vin cănd de la liberali, cănd de la democraţi, nu sunt altceva decăt mici ipocrizii politice pe care electoratul incă le mai permite partidelor. Nici PD şi nici PNL nu au curajul să dea un mandat formal pentru aceste negocieri şi preferă să discute pe holuri variante de compromis. Ambele partide se laudă cu politicieni la nivelul anului 2007, dar cănd vine vorba de practici, au rămas la nivelul anilor ‘90. Noi am spus foarte clar: negociem cu orice partid capabil să-şi asume şi să pună in practică un program de guvernare in care să fie incluse proiectele PSD. Domniile lor, preferă insă o politică primitivă, in care ura faţă de adversari este mai importantă decăt respectul faţă de electorat. Şi in 1996 şi in 2004, ura i-a adus pe liberali şi pe democraţi la guvernare şi, din acest motiv, işi imaginează că tot pr in ură vor putea căştiga viitoarele alegeri.

Pe lăngă acest puritanism populist pe care il afişează democraţii şi liberalii, există probabil şi calcule politice foarte concrete. PNL are aroganţa de a-şi imagina că PSD nu riscă o moţiune de cenzură şi, din acest motiv, pănă nu se va ajunge la votul pentru moţiune, nu cred că liberalii vor opta pentru o negociere oficială. PD, in schimb, aşteaptă comanda de undeva, de mai sus. Deocamdată au dispoziţie să-i determine pe anumiţi colegi din PSD să nu voteze moţiunea. Ii anunţ şi pe unii şi pe alţii că ştiu de acest plan şi că nu le va reuşi. Vor reuşi, in schimb, şi PD şi PLD, să se facă de răs dacă nu vor vota moţiunea cu bilele la vedere.


  • ROMPRES: Unii parlamentari PSD, inclusiv Ion Iliescu, au declarat că moţiunea de cenzură ii va da lui Traian Băsescu controlul asupra situaţiei politice. Care este poziţia dvs. asupra acestei probleme?
Mircea Geoană: Decizia de depunere a moţiunii de cenzură a trecut prin mai multe filtre: cadru informal, Birou Permanent, Comitet Executiv, Grupuri Parlamentare. Am făcut aceste lucruri pentru a dezbate deschis moţiunea cu toate consecinţele ei. Era firesc să existe temeri, indoieli, neclarităţi. De aceea, am discutat şi am ascultat pe toată lumea. Dar, in Comitetul Executiv, noi am luat o decizie fermă. Iar acolo, nimeni, dar absolut nimeni, nici Ion Iliescu, nici altcineva, nu a votat impotriva deciziei de depunere a moţiunii de cenzură. După reuniunea grupurile parlamentare PSD, timpul dezbaterilor a expirat şi a inceput vremea disciplinei de partid. Iar pentru aplicarea disciplinei de partid - adică a deciziei de a depune şi a vota integral moţiunea fără alte comentarii - au o răspundere şi preşedintele partidului şi secretarul general şi vicepreşedinţii şi preşedinţii de organizaţii şi preşedintele de onoare. Preşedintele de onoare, in calitatea sa de lider al Grupului PSD de la Senat, are chiar o dublă răspundere de a asigura, impreună cu liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor, coerenţa, disciplina şi unitatea de monolit a parlamentarilor partidului la momentul votului asupra moţiunii.


  • ROMPRES: Nu mi-aţi răspuns la problema transferului controlului asupra situaţiei politice in măinile preşedintelui Traian Băsescu.
Mircea Geoană: Vă răspund clar şi fără ocolişuri: PSD trebuie să depăşească acest complex. Mai devreme sau mai tărziu tot vom ajunge la măna lui Băsescu pentru că cineva a avut fericita idee de a propune un mandat de cinci ani pentru preşedinte. Dacă nu la anticipate, atunci la alegerile la termen, Traian Băsescu tot va numi primul ministru. De aceea, eu cred că nu are rost să pierdem vremea pentru că nu de Băsescu trebuie să ne temem noi, ci de judecata electoratului de stănga.

E mai bine pentru partid să spargem acest complex şi să ieşim din ambiguitate. Pericolul Băsescu este mult mai mic pentru PSD in comparaţie cu pericolul ca partidul să fie abandonat de militanţii săi pentru că rămăne prizonierul unei stări de confuzie: nici la putere, nici in opoziţie, nici la stănga, nici la dreapta. Pănă la urmă, nu Băsescu este problema, ci faptul că unii, nepricepuţi şi corupţi, vor să prelungească o guvernare aflată in agonie pentru a beneficia căt mai mult de resursele acumulate şi nedistribuite către populaţie. Asta e problema adevărată şi faptul că militanţii noştri, electoratul nostru nu acceptă ca noi să fim propteaua unui Guvern de dreapta expirat.

Fie intrăm la guvernare, cu un program de stănga, fie facem o opoziţie dură şi pură. Aceasta este singura viziune curajoasă căştigătoare. Nu mai putem dormi pe laurii celor 30% căştigaţi in 2004. Trebuie să ne găndim la viitor, la cum vom obţine din nou peste 30%. Şi nu vom căştiga acest scor băltind in preajma unei guvernări proaste de dreapta şi fiindu-ne teamă de Băsescu. Fie guvernăm noi, şi prin buna guvernare, prin proiectele noastre pentru pensionari, pentru agricultori, pentru tineri, pentru familiile cu copii, convingem oamenii să ne voteze, fie facem o opoziţie totală şi le arătăm oamenilor Alternativa. Aceasta este strategia pe care am propus-o PSD in calitate de preşedinte al partidului.


  • ROMPRES: Cum comentaţi ideea potrivit căreia, dacă moţiunea nu va trece, in PSD este nevoie de o analiză a performanţelor conducerii?
Mircea Geoană: Cei care propun analize ar trebui să se uite in oglindă. Dacă este să vorbim de analize, atunci vom analiza şi cine sunt principalii generatori ai imaginii noastre negative. Vom analiza şi cine sunt oamenii compromişi, cu imagine de corupţi, care nu mai au ce să caute in prim-planul politicii. Mai sunt unii, voci izolate, care au adus imense deservicii de imagine PSD şi care acum trag din toate părţile in partid, găuresc barca doar pentru a-şi indeplini un interes personal: acela de a-i bloca lansarea şi de a se salva pe ei inşişi din măl. Nenorocirea este că prin aceste acţiuni de sabotaj care urmăresc să impiedice clarificarea direcţiei partidului, ei distrug şansele de afirmare a noilor generaţii. PSD işi strănge răndurile pentru doi ani de campanie permanentă. Indiferent de căţi bani vor arunca unii pe campanii artificiale de promovare, oricăt de mari ar fi ambiţiile şi orgoliile altora, PSD va merge curajos inainte, işi va clarifica statutul de partid d e stănga, opozant radical al dreptei, va continua să se intinerească şi nu se va intoarce in trecut, oricăt de mari ar fi ambiţiile şi orgoliile unora.


  • ROMPRES: In cazul in care moţiunea de cenzură nu va trece cum işi va asuma PSD eşecul? Personal, aţi fi dispus să vă daţi demisia?
Mircea Geoană: Treaba asta cu răspunderea conducerii pentru rezultatul moţiunii de cenzură este o altă găselniţă inventată de cei disperaţi că PSD are curajul să rupă pisica in două, iar ei işi văd ruinate iluziile. Cănd am căştigat de două ori conducerea partidului, alături de colegii votaţi de membrii noştri, ne-am asumat un obiectiv: să readucem partidul la guvernare. Dacă reuşim să o facem mai devreme de viitoarele alegeri, cu atăt mai bine: am respecta voinţa electoratului, care, in 2004, a votat un program social-democrat şi pe Mircea Geoană ca prim-ministru. Spre deosebire de alţi foşti lideri ai partidului, dacă nu voi reuşi să-mi respect promisiunea faţă de partid şi faţă de electoratul nostru, voi pleca, alături de echipa noastră de conducere. Sunt convins că nu va fi cazul. După alegerile parlamentare de anul viitor, tragem linia şi masurăm. In orice caz, partidul nu se va intoarce in trecut, ci va merge inainte, scuturăndu-se definitv de balastul care nu ne face cinste, asumăndu-ne decisiv valorile stăngii moderne, europene. Iar pentru votul din Parlament, să fim foarte clari. PSD răspunde direct pentru 30% din voturile din Parlament. Restul voturilor sunt responsabilitatea altor partide. PSD poate să le solicite sprijinul, in cadrul unor consultări transparente, dar nu poate lua decizii in locul lor. Cert e că nici un parlamentar PSD nu va vota impotriva moţiunii PSD, decăt asumăndu-şi riscul de a trăda cauza stăngii şi a pleca a doua zi din partid.


  • ROMPRES: Ce se va intămpla in cazul in care Guvernul pică şi, din acest motiv, se va intărzia legea bugetului pe 2008 şi aplicarea legii majorării pensiilor? Cum veţi proceda in această situaţie?
Mircea Geoană: Minciuna aceasta cu neaplicarea legii majorării pensiilor este una din primele intoxicări lansate de unii liberali disperaţi că işi vor pierde fotoliile de miniştri. Noi am iniţiat legea majorării pensiilor şi noi vom avea grijă ca ea să fie aplicată. Căderea Guvernului nu inseamnă că Romănia se opreşte in loc. In 10 zile de la caderea Guvernului, va fi desemnat un nou prim ministru. Se va forma un alt Guvern care va prezenta un nou program de guvernare şi proiectul de buget. Dacă va veni PSD la guvernare, vom garanta faptul că imbunătăţirea situaţiei pensionarilor devine literă de lege pentru Guvernul Romăniei. Nu numai creşterea pensiilor de la 1 ianuarie 2008 trebuie să fie obligatorie, dar şi partea a 2-a a creşterii pensiilor pănă la 45% din punctul de pensie din salariul mediu brut pe economie la 1 ianuarie 2009. Revenind insă la dezbaterea bugetului, doresc să avertizez că, indiferent de rezultatul moţiunii de cenzură, PSD se va bate şi va vota cu prioritate proiectele sale.


  • ROMPRES: Aţi declarat că veţi purta negocieri cu toate partidele parlamentare şi chiar cu preşedintele ţării. In cazul in care preşedintele Băsescu nu va desemna premierul din răndul partidului majoritar in Parlament, veţi fi dispuşi să iniţiaţi o nouă procedură de suspendare?
Mircea Geoană: Moţiunea de cenzură este despre performanţa Guvernului, nu a preşedintelui. Dărămarea unui Guvern slab şi nepopular este treaba opoziţiei, dacă găseşte sprijin in Parlament. Numirea unui Guvern puternic, stabil şi competent care să lucreze pentru romăni este responsabilitatea partidelor, dar şi a preşedintelui Romăniei. Avem posibilitatea de a forma o nouă majoritate, generănd un nou Guvern, mai bun şi mai puternic. Este insă momentul adevărului şi pentru Traian Băsescu: dacă doreşte să continue ceea ce face de trei ani, să demoleze in loc sa construiască, este dreptul său constituţional. Dar tot romănii vor judeca la următoarele alegeri din 2008 şi 2009 cine urmăreşte interese personale şi cine se zbate pentru ei.


  • ROMPRES: Cum comentaţi faptul că Romănia nu are de ceva vreme ambasador la Washington?
Mircea Geoană: Intărzierea nepermisă a numirii de noi ambasadori in mari capitale ca Washington sau Londra arată blocajul in politica externă generat de disputa intre palate. Sunt mulţi diplomaţi de carieră din generaţia tănără potriviţi pentru aceste posturi. Problema a primit , in sfărşit, un răspuns zilele acestea. Aştept audierea propunerilor in Comisia de Politică Externă a Senatului. Sunt convins insă că această nouă generaţie de diplomaţi de carieră va face faţă exigenţelor foarte mari pe care le presupune reprezentarea intereselor Romăniei in marile capitale ale lumii.
  • ROMPRES/ - Cătălina Matei

×