x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană: "Maghiarii din România nu trebuie să primească nici paşaport unguresc şi nici drept de vot în Ungaria"

Mircea Geoană: "Maghiarii din România nu trebuie să primească nici paşaport unguresc şi nici drept de vot în Ungaria"

de Istvan Deak    |    21 Aug 2011   •   09:57
Mircea Geoană: "Maghiarii din România nu trebuie să primească nici paşaport unguresc şi nici drept de vot în Ungaria"

Intr-un interviu acordat cotidianului austriac "Die Presse', presedintele Senatului, Mircea Geoana, vorbeste deschis despre sansele si perspectivele Romaniei in procesul de aderare la Spatiul Schengen. "In conditii normale, aderarea trebuia finalizata in luna martie. Din pacate, nu sunt conditii normale. Din perspective tehnico-procedurale corespundem cerintelor. Problema este la nivel politic, fiindca inca mai sunt suspiciuni legate de coruptia din Romania. Cand vom fi acceptati este o intrebare la care raspunsul difera de la o capitala la alta. Berlinul si-ar putea da acordul, sa aderam partial la spatiul Schengen, inca din aceasta toamna, cel putin din perspectiva frontierelor aeriene. Problema granitelor maritime si terestre urmand a fi rezolvata ulterior. Cel putin ar fi un pas inainte, procedura nu ar fi blocata complet. Infrastructura aeroporturilor din Romania corespunde cerintelor. Nu stiu daca va accepte UE asa ceva, fiindca decizia finala trebuie luata cu unanimitate de voturi', a declarat Mircea Geoana.

Extrema dreapta de la Haga se opune

Una dintre tarile care se opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este Olanda. "La putere in Olanda este o coalitie, care necesita sprijinul unui partid de extrema dreapta. Acest partid si-a trecut in Manifest ca Romania si Bulgaria nu au dreptul de a adera la Spatiul Schengen. Trebuie sa gasim o solutie, fiindca Spatiul Schengen, in forma actuala, si-a dovedit limitele. In politica exista tendinta de a gasi exceptii de la regula, insa ce putem face daca Danemarca va reintroduce controalele la frontiere, din motive de politica interna. Sa mergem la Comisia UE si sa ne plangem? Romania trebuie sa ridice anumite probleme la nivel european si sa nu mai foloseasca aceasta situatie ca pe o minge in jocurile politicii interne', a precizat seful Senatului.

Ce se intampla cu vamesii arestati?

Mircea Geoana solicita raspunsuri cat mai rapide cu privire la coruptia din Vami. "In Romania exista probleme reale la Vama si in sistemul de securizare a granitelor. Critica adusa de Comisia UE are caracter politic. Daca vrem sa rezolvam problemele la granitele zonelor Schengen trebuie sa luam in calcul si alte tari, nu doar Romania. Este in interesul nostru sa securizam granitele. In Vama se pierde foarte mult timp si bani. Astept ca cercetarile, in cazul vamesilor arestati, sa aiba o finalitate si sa stim cine sunt oamenii din spatele lor si pana unde se intind increngaturile', a spus Geoana

Atac la Viktor Orban

Fostul lider PSD considera ca fiind exagerate demersurile Guvernului de la Budapesta de a acorda drept de vot, celor care dobandesc cetatenia maghiara din afara Ungariei. "Nu sunt un adept al Europei Natiunilor, in conditiile in care premierul maghiar Viktor Orban incearca sa ne aduca aminte, la orice criza interna, de necesitatea statelor nationaliste. Europa nu ne poate rezolva problemele interne. Nici macar o tara mare ca Germania nu poate face fata presiunii globalizarii Economiei. Se doreste o utopie, care nu are nici o legatura cu realitatea. Pe termen scurt, se pot cumpara voturi cu o asemenea politica, insa pe termen lung rezultatele sunt fatale. Demersul Guvernului de la Budapesta, de a acorda dubla cetatenie, nu a avut nici o reactie negativa in Romania. Probabil, fiindca si noi am incercat cu Moldova acelasi lucru, insa aceasta initiativa ar trebui sa ne puna pe ganduri. In special, posibilitatea cetatenilor din afara Ungariei de a avea drept de vot. Aceasta este o masura exagerata. Maghiarii din Romania nu trebuie sa primeasca nici pasaport unguresc, nici drept de vot in Ungaria. Este o nostalgie activa acest demers al regimului de la Budapesta', a incheiat Geoana

Die Presse: 2012-finalul erei portocalii in Romania

Jurnalistii austrieci de la cotidianul Die Presse considera, intr-un material de o pagina cu titlul "Romania- un copil problema care vrea sa sparga frontierele', ca la alegerile de anul viitor, USL ar putea prelua puterea in Romania:"Masurile de austeritate adoptate de actualul guvern au dus ratingul cabinetului Boc si al presedintelui Basescu in pivnita. Anul viitor au loc alegeri parlamentare in Romania, iar opozitia formata din sociali democrati si liberali are obiectivul clar de a prelua puterea. Sanselor lor sunt chiar bune, astfel ca situatia Romaniei ramane si in viitor palpitanta si imprevizibila'.

×