x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mita electorală – 25% dintre alegători recunosc că au primit bani în schimbul votului

Mita electorală – 25% dintre alegători recunosc că au primit bani în schimbul votului

09 Sep 2008   •   00:00

Potrivit unei cercetări comandate de BiG Media Relaţii Publice şi realizate de Atipique Communications, un sfert din românii cu drept de vot recunosc că li s-au oferit bani în schimbul votului la alegerile locale din vara acestui an.



Potrivit unei cercetări comandate de BiG Media Relaţii Publice şi realizate de Atipique Communications, un sfert din românii cu drept de vot recunosc că li s-au oferit bani în schimbul votului la alegerile locale din vara acestui an.

Politicienii români apelează din ce în ce mai mult la metode neortodoxe de influenţare a votului, cum ar fi oferirea de bani sau produse. 25% dintre românii chestionaţi de Atipique Communications recunosc că au primit oferte de bani în schimbul votului lor. Mai mult, 29% dintre aceştia recunosc că ştiu şi alte persoane cărora li s-au făcut propuneri financiare pentru a pune ştampila pe candidatul indicat.

Cumpărarea votului este cel mai des întâlnită în Moldova unde 39% dintre locuitorii acestei zone recunosc că li s-a oferit o sumă de bani în schimbul votului. Următoarele regiuni ca intenţie de cumpărare a votului sunt Dobrogea (30%) şi Oltenia (24%). Cei mai corecţi politicieni sunt în regiunea Crişana-Maramureş, unde numai 15% dintre locuitori au fost "ofertaţi" de partide pentru a pune ştampila pe un anumit candidat. Transilvania şi Banatul sunt sub media pe ţară în ceea ce priveşte disponibilitatea partidelor de a cumpăra votul, cu procente de 18% respectiv 16%.

Majoritatea politicienilor recunosc existenţa fenomenului şi dau vina pe sărăcia românilor care se pretează la astfel de practici, lăsându-se influenţaţi pe cale materială. "Atenţiile pe care unul sau altul dintre politicieni le practică, devin o formulă clasică. Un politician care nu este capabil să convingă prin viziune şi atitudine politică verticală, recurge şi la astfel de metode.” spune Mădălin Voicu, deputat PSD.

Evident niciunul dintre parlamentari nu recunoaşte că ar recurge la astfel de practici şi condamnă vehement mita electorală.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: politic votului recunosc