x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miză ascunsă pentru sesiunea extraordinară

Miză ascunsă pentru sesiunea extraordinară

de Sînziana Duţă    |    31 Iul 2017   •   08:50
Miză ascunsă pentru sesiunea extraordinară
Sursa foto: Diana Oros

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, îi cheamă pe colegii parlamentari la muncă din vacanță. Deputații au primit un SMS de la Liviu Dragnea, în acest weekend, prin care președintele PSD îi anunța intenția sa de a convoca o sesiune parlamentară extraordinară în perioada 2-4 august, Biroul Permanent urmând să se reunească miercuri pentru a discuta solicitarea președintelui Camerei Deputaților.

Motivele pentru care Liviu Dragnea a anunțat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare nu sunt cunoscute. În urmă cu câteva zile, premierul Mihai Tudose a declarat că a cerut o sesiune extraordinară în Parlament pentru a se soluționa problema ELCEN, în sensul în care regia trebuie să treacă în subordinea Primăriei Capitalei, astfel încât să se rezolve problema încălzirii din București. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liberalul Cătălin Predoiu acuză că motivul pentru care PSD a convocat Parla-mentul ține de crearea Fon- dului Suveran de Investiții. „Îl întreb public pe L. Dragnea câteva lucruri: intenţionează să propună un proiect de lege privind crearea Fondului Su- veran de Inves-tiţii acum, în sesiunea extraordinară? A avut discuţii pe această temă, recent, în Grecia? Dacă da, cu cine a avut acele discuţii și ce a hotărât să facă în urma lor? Este adevărat că a avut discuţii și pe teme de Justiţie și ce a hotărât în urma lor?”, a scris deputatul PNL. Cătălin Predoiu mai reamintește că, după declarațiile anterioare ale președintelui PSD, în Fondul Suveran ar urma să intre acțiuni ale statului la cele mai profitabile societăți de stat. La începutul săptămânii trecute, prim-ministrul Tudose a spus că, în cazul convocării unei sesiunii extraordinare, Fondul Suveran de Investiții nu va fi introdus pe ordinea de zi, dar a admis că ar putea să mai fie dezbătute și alte aspecte.

PSD pregătește altă surpriză

După anunțul președintelui Camerei Deputaților cu privire la intenția sa de a-i chema pe deputați la muncă în perioada 2-4 august, pe bursa zvonurilor a început să circule informația conform căreia motivul real al sesiunii extraordinare este faptul că Executivul se pregă-tește să adopte în această săptă-mână o ordonanță de urgență prin care să modifice Legea pensiilor speciale. Dacă va fi adoptată o asemenea ordonanță de urgență, atunci polițiștii, militarii și ofițerii din serviciile secrete vor avea o pensie mult mai mică decât dacă s-ar pensiona în baza legii care se află în prezent în vigoare.

Aş prefera să fim informați din timp, atât noi, ca partid de opoziție, cât şi cetățenii care sunt afectați de reglementările care urmează a fi dezbătute şi adoptate, să nu ne trezim pe nepusă masă cu cine ştie ce năzdrăvănie scoasă ca un iepure din joben de PSD. Ludovic Orban

Cum blochează PNL și USR planurile lui Dragnea

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că parlamentarii liberali vor participa la această ședință extraordinară convocată de Liviu Dragnea, iar partidul pe care îl conduce va cere ca pe ordinea de zi să fie introdusă audierea ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, și va solicita prezența Avocatului Poporului pentru a-l determina să atace la CCR suprataxarea contractelor de muncă part-time. În ceea ce privește motivele convocării acestei sesiuni extraordinare, Ludovic Orban a spus că nu știe care sunt acestea. „Nu se ştie dacă se convoacă Parlamentul în ansamblu sau numai Camera Deputaților. Probabil, dacă mesajul este de la preşedintele Camerei Deputaților, se referă la Camera Deputaților. Nu cunoaştem ordinea de zi. Putem bănui că este vorba de ELCEN”, a explicat președintele PNL. Spre deosebire de liberali, deputatul USR Iulian Bulai a precizat că nu va participa la sesiunea parlamentară extraordinară. „Sper să nu ne luați prin surprindere cu deciziile pe care le veți lua în mod extraordinar, domnule preşedinte! De asemenea, spre deosebire de sesiunea extraordinară din ianuarie pe care ați inițiat-o, dar la care nu ați participat, sper să participați la această sesiune”, a scris Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook.

 

×