x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miza războiului din PSD. Baronii înclină balanţa

Miza războiului din PSD. Baronii înclină balanţa

de Robert Kiss    |    04 Dec 2017   •   10:29
Miza războiului din PSD. Baronii înclină balanţa

Partidul Social Democrat fierbe după ce între primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi premierul partidului, Mihai Tudose, a izbucnit un conflict deschis. Stenograme ale discuţiilor dintre cei doi arată că nemulţumirile faţă de acţiunile premierului există şi au şi o voce. Pentru PSD, asta poate însemna începutul luptei deschise pentru putere în interiorul partidului.

 

Gabriela Firea l-a acuzat direct pe premierul Tudose că joacă cu preşedintele Iohannis şi că se află în plină campanie de preluare a partidului. Surse din PSD vorbesc, într-adevăr, de o campanie de imagine pe care o poartă în ultima perioadă Mihai Tudose. Nu este însă pentru prima dată când premierul îşi joacă propria carte. La începutul săptămânii trecute, Tudose a profitat de absenţa liderului PSD, Liviu Dragnea, din spaţiul public şi a descins într-o vizită neanunţată la şedinţa grupurilor parlamentare PSD. Tudose a vorbit atât cu senatorii, cât şi cu deputaţii. I-a asigurat pe aceştia că se bucură de sprijinul său în rezolvarea unor probleme pe care parlamentarii le au în teritoriu şi că toate doleanţele lor vor fi prinse în proiectul de buget pentru 2018. De asemenea, Tudose l-a tras de partea sa până şi pe cel mai indisciplinat parlamentar al partidului, însă o piesă importantă în jocul de putere, pe senatorul Orlando Teodorovici. A fost de acord cu modificările pe care Teodorovici le-a propus la Codul Fiscal şi l-a asigurat şi pe acesta de întreaga sa susţinere. Astfel, premierul pare că încearcă să intre în graţia fiecărui parlamentar al partidului. Face acest lucru pentru a se asigura că, în eventualitatea unei încercări de a fi demis în Parlament, se poate baza pe voturile fiecăruia şi nu va fi nevoit să treacă prin situaţia prin care a trecut Sorin Grindeanu.

 

Funcţiile dau sau iau puterea

Cu siguranţă, în PSD putem să vorbim de o tabără a lui Mihai Tudose care îi cuprinde pe apropiaţii săi, oameni vechi în partid, dar în funcţie de situaţie şi pe liderii din Sud, Niculae Bădălău şi Paul Stănescu. Cei din urmă îşi fac şi ei propriile jocuri în PSD. Lider cu influenţă, Niculae Bădălău s-ar vedea în fruntea partidului, însă la nevoie e dispus să rămână numărul doi, dar un număr doi cu ceva mai multă putere. În PSD, puterea este dată de funcţiile pe care fiecare le poate împărţi. Şi cum Bădălău a fost scos de Liviu Dragnea din ecuaţia de putere, reacţiile liderului din Giurgiu nu au întârziat să apară. Au fost câteva momente în care i-a dat peste nas şefului, iar sugestiile făcute pentru o remaniere care să includă Ministerul Sănătăţii, acolo unde cel mai potrivit să îi ia locul actualului ministru ar fi tocmai omul său de la Giurgiu, au lăsat clar impresia că Niculae Bădălău a intrat în joc. Cât despre Paul Stănescu, el este omul cu banii din Guvernul Tudose. Orice tabără l-ar avea aproape ar avea de câştigat, însă Paul Stănescu este unul dintre liderii cu cea mai mare experienţă politică, iar poziţionarea sa în lupta internă o vom observa abia după ce acesta va fi sigur care este tabăra câştigătoare. În fine, noul pol de putere din PSD este format din Liviu Dragnea şi Gabriela Firea. Cu autoritatea şubrezită de ultimele evenimente în care a fost implicat, Liviu Dragnea a simţit nevoia să arate partidului că o are aproape pe Gabriela Firea, importantă pentru capitalul de imagine încă pozitiv de care se bucură. Singura prezenţă publică de 1 Decembrie a liderului PSD a fost în compania primarului general al Capitalei. Deşi nevoit să o aibă alături pe Gabriela Firea, care poate oricând să fie vârf de lance în războiul din PSD, Dragnea nu este tocmai încântat. În Firea vede în permanenţă un contracandidat atât pentru şefia PSD, cât şi pentru alegerile prezidenţiale din 2019, la care Dragnea încă visează. Însă, în această nouă bătălie de etapă, este partenerul ideal.

 

Ce se întâmplă în perioada următoare

La cum arată acum situaţia, este evident că războiul a fost pornit. Atacul Gabrielei Firea la premierul Mihai Tudose nu este unul întâmplător. De altfel, opiniile exprimate de aceasta sunt împărtăşite şi de alţi membri PSD care simt că premierul a avut cel puţin pe trei subiecte o atitudine contrară partidului: în scandalul legat de comunicatul Departamentului de Stat, în privinţa organizării unui mare miting al PSD (decizie luată în Comitetul Executiv Naţional) şi în privinţa Târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei. Următoarea mutare o are acum premierul Mihai Tudose. Aceasta îşi face propria evaluare a Guvernului şi este pregătit să facă şi remanieri. În războiul intern din partid, probabil va încerca să îşi asigure susţinerea vicepremierului său, Paul Stănescu, omul cu banii, şi a unui număr semnificativ de parlamentari. Abia atunci Tudose poate muta decisiv.

 

Deşi scandalul tinde să ia o mare amploare, liderul PSD, Liviu Dragnea, pare tot mai tăcut. Nu a exprimat nicio poziţie publică pe această temă, dar s-a poziţionat clar în tabăra Firea

×
Subiecte în articol: mihai tudose gabriela firea