x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea PSD, incotro?

Moţiunea PSD, incotro?

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    02 Oct 2007   •   00:00
Moţiunea PSD, incotro?
Sursa foto: Karina Knapek/

Conducerea Parlamentului ar putea discuta azi amănarea cu o zi a dezbaterii moţiunii de cenzură, propunere care ar veni chiar de la un reprezentant al PSD. In răndul social-democraţilor e discutată insă şi varianta retragerii moţiunii in schimbul unui moratoriu cu PNL pănă la alegeri.

Conducerea Parlamentului ar putea discuta azi amănarea cu o zi a dezbaterii moţiunii de cenzură, propunere care ar veni chiar de la un reprezentant al PSD. In răndul social-democraţilor e discutată insă şi varianta retragerii moţiunii in schimbul unui moratoriu cu PNL pănă la alegeri.

PSD vrea să ceară amănarea dezbaterii moţiunii de cenzură cu o zi, pe motiv că in aceeaşi şedinţă a Parlamentului trebuie votaţi şi noii membri ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Secretarul PSD al Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu, a explicat că in comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost programate audieri pentru CNVM chiar miercuri dimineaţă, in paralel cu şedinţa comună dedicată moţiunii. "Validarea membrilor CNVM va fi primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei comune şi apoi moţiunea de cenzură. Dacă audierile au loc miercuri dimineaţă, aceştia pot fi votaţi in şedinţa comună de joi", a arătat secretarul Camerei. Munteanu a declarat şi că va face personal propunerea de amănare a şedinţei comune a Parlamentului pentru ziua de joi. "Eu personal nu am nici un interes. Din partea mea CNVM poate să se reunească şi peste 20 de ani... Dar nu văd graba cu moţiunea de cenzură. De ce să strici o zi de Parlament cănd poţi rezolva intr-o singură şedinţă şi problema CNVM? Iar că noi vrem să amănăm votul la moţiune pentru că ştim că joi nu vor veni parlamentari este poveste. Cine vrea să vină la moţiunea de cenzură vine şi duminica", şi-a justificat Munteanu propunerea, precizănd insă că nu a discutat cu Mircea Geoană despre amănarea moţiunii.

PRETEXT. Amănarea cu o zi a dezbaterii moţiunii PSD ar fi doar un pretext pentru ca partidul lui Geoană să mai căştige timp de negociere, susţin surse parlamentare. Liberalii pretind că au primit in ultimele zile semnale de la pesedişti cum că ar fi dispuşi să renunţe la moţiune, dacă sunt acceptaţi in Guvern. "Noi nu ne-am schimbat insă poziţia. Nu-i luăm la guvernare", a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Pe de altă parte, surse din PSD susţin că varianta retragerii moţiunii in schimbul introducerii unui moratoriu cu PNL pănă la alegeri a fost discutată in tabăra antimoţiune din partid (Iliescu şi Năstase). In acest context, sursele citate susţin că azi ar putea avea loc o intălnire PNL-PSD. "Mergem pănă la capăt cu moţiunea", ne-a asigurat in schimb vicepreşedintele PSD, Ion Stan, respingănd ideea retragerii.

MOBILIZARE. Cum soarta moţiunii ar putea fi compromisă de absenteism, preşedintele PSD Mircea Geoană a transmis, la sfărşitul săptămănii trecute, liderilor grupurilor PSD din Senat şi Cameră, Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, o scrisoare prin care le cere să-i aducă pe aleşii PSD in sală in momentul votului. "Orice deplasări in străinătate in această perioadă, care ar putea impiedica parlamentarii noştri să fie prezenţi la dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură, trebuie anulate.

"Imi exprim convingerea că prin mobilizare şi disciplina votului parlamentarii PSD vor demonstra celor patru milioane de alegători care i-au votat in 2004 că pot conta pe ei şi că depun toate eforturile pentru inlocuirea unui guvern de dreapta cu o guvernare mai bună, care să crească nivelul de trai al familiilor care muncesc din greu in Romănia", scrie Geoană.

FORMULE POSTMOŢIUNE. Intre timp, preşedintele PSD işi face calcule privind guvernul post-moţiune. "Sunt doar trei formule posibile: fie un guvern de stănga, in jurul PSD, fie un guvern de dreapta, in jurul PNL, PD sau cine se mai poate aduna, fie un guvern care să aibă o respiraţie ceva mai largă, care să asigure o guvernare pănă la alegerile viitoare". Geoană a subliniat că trebuie exclusă din calcul varianta ca actualul guvern să rămănă in funcţie şi a precizat că nu va discuta cu Traian Băsescu inainte de votul la moţiune, dar va face acest lucru după votarea ei. Mircea Geoană a exclus un guvern PSD-PD şi a susţinut că Romănia ar avea nevoie de un premier politic. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu (PNL), susţine insă că moţiunea nu va fi adoptată. "Cred că moţiunea nu va fi adoptată, pentru că nu aduce argumente serioase. 302 parlamentari au investit Guvernul acum 6 luni, au investit un Guvern şi un program de guvernare. Nu am găsit in moţiune acele argumente semnificative că lucrurile s-au schimbat dramatic in rău, astfel incăt cei care au investit Guvernul acum şase luni să voteze pentru retragerea increderii in această săptămănă", a declarat Olteanu, la Tărgu-Mureş.

De la teatru la Universitate

După intălnirea de la teatru, de acum două săptămăni, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu (foto), s-au afişat iarăşi impreună in public. De data aceasta cei doi s-au intălnit la deschiderea anului universitar la Politehnica Bucureşti. La insistenţele ziariştilor, Iliescu a comentat ideea şefului statului privind constituirea unui guvern de uniune naţională. "Este o idee cam năstruşnică şi nerealistă. Nu are suport", a declarat Ion Iliescu, susţinănd şi că nu a discutat nimic despre moţiune cu premierul.

monica.iordache@jurnalul.ro

carmen.vintila@jurnalul.ro

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic psd moţiunii moţiunea guvern