Fundaţia Horia Rusu a identificat 10 motive pentru care preşedintele ar trebui suspendat.
La scurt timp după avertismentul prezidenţial - "să îşi aducă aminte de ceea ce s-a întâmplat în 2007" - adresat opoziţiei care cochetează cu ideea unei posibile noi suspendări a şefului statului, Fundaţia Horia Rusu, apropiată liberalilor, a făcut publică o listă cu 10 motive pentru care Parlamentul ar trebui să declanşeze din nou această procedură.
Cap de listă în documentul publicat de fundaţie este acuza adusă preşedintelui de încălcare a drepturilor constituţionale ale cetăţenilor prin impunerea măsurilor de austeritate. "Prin promovarea şi susţinerea măsurilor de austeritate, implementate de Guvern, preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav o serie de drepturi constituţionale: dreptul la muncă, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul de proprietate, dreptul la pensie, ocrotirea familiei", precizează sursa citată.
Următorul motiv identificat este acela că şeful statului ar fi pus în pericol democraţia. "Parlamentul este instituţia fundamentală pentru democraţie. Preşedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate şi imagine prin declaraţiile denigratoare şi presiunile asupra activităţii instituţiei", se arată în document. A subminat autoritatea Parlamentului, se arată la punctul trei din lista motivelor identificate de fundaţie, explicaţia vizând faptul că în octombrie 2009 preşedintele a desemnat miniştri interimari fără aprobarea Parlamentului, încălcând Legea fundamentală şi provocând un conflict de natură constituţională.
Al patrulea motiv de suspendare este că şeful statului a încercat să controleze activitatea legislativă a Parlamentului făcând presiuni asupra parlamentarilor partidului de guvernământ în vederea susţinerii măsurilor de austeritate promovate de acesta şi asumate de Guvern, lucru care a dus la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat.
Următorul punct al listei face referire la faptul că preşedintele a pus în pericol libertatea presei. "Deranjat de criticile la adresa sa şi a Guvernului venite din partea unor jurnale şi televiziuni, preşedintele s-a folosit de calitatea sa de şef al CSAT şi a introdus presa pe lista de vulnerabilităţi în Strategia Naţională de Apărare a Ţării", se arată în document.
Al şaselea motiv de suspendare identificat este numirea neconstituţională a lui Petre Lăzăroiu pentru un al doilea mandat de judecător la Curtea Constituţională, deşi judecătorii la CCR pot avea doar un singur mandat.
Al şaptelea motiv pentru suspendare este, potrivit fundaţiei, faptul că Traian Băsescu a fost partizan politic. "De-a lungul mandatului său, s-a exprimat în repetate rânduri cu privire la situaţia din PDL, a sprijinit, a criticat şi a dat sfaturi conducerii acestui partid", arată sursa citată.
Următorul motiv este că preşedintele a creat tensiune între stat şi societate, contribuind la divizarea ţării prin acuzaţiile constante şi denigrarea opoziţiei politice şi a unei părţi a presei.
Penultimul motiv de suspendare este că şeful statului a acaparat toată puterea executivă, dând declaraţii în numele Guvernului.
Cel de-al zecelea motiv este acela că preşedintele a deturnat voinţa electoratului, desemnându-l premier pe Emil Boc şi ignorând propunerea de premier venită din partea partidelor parlamentare şi fără a ţine cont de rezultatul alegerilor.
Citește pe Antena3.ro