Fostul preşedinte al Partidului Social Democrat, deputatul Adrian Năstase, a acordat joi un interviu Agenţiei ROMPRES, in care vorbeşte despre o conducere colectivă in PSD, dar şi despre intenţia social-democraţilor de a introduce o moţiune de cenzură.
Adrian Năstase susţine că partidul nu este pregătit pentru alegerile locale şi că, in ultimii ani, s-a făcut o separaţie intre nivelul central şi cel local. El constată, totodată, faptul că există 'o oarecare coincidenţă' intre noile acuzaţii la adresa lui şi dezbaterea politică internă din PSD.
- ROMPRES: Domnule Năstase, toată lumea a vorbit, in ultimele săptămăni, despre proiectata moţiune a PSD. Toată lumea, cu excepţia dvs. De ce păstraţi misterul?
Adrian Năstase: Nu este vorba de nici un mister. Din punctul meu de vedere, dezbaterea care contează nu este despre moţiune, ci despre viitorul PSD ca partid şi ca alternativă pentru Romănia. Fiindcă trebuie să constatăm, cu tristeţe, că PSD nu mai are forţa de altădată. Nu mai vine cu acţiuni care să fie răspunsuri la nevoile şi dorinţele unor categorii sociale importante. De aici derivă, cred, şi defectul moţiunii actuale. Fiindcă ea pare, mai degrabă, un efect al dorinţei unora de a tranşa probleme personale.
Populaţia nu ii inţelege finalitatea, şi nu pare să fie de acord cu ea. La fel şi parlamentarii noştri. Iar ce s-a intămplat in ultimele zile a fost tocmai incercarea partidului de a transmite conducerii că este nevoie de o discuţie mai amplă, dincolo de o opţiune tactică sau alta, despre strategia noastră ca partid, ca voce şi ca reprezentanţi a milioane de romăni. Iar faptul că eu nu am vorbit foarte mult despre moţiune ţine mai mult de respect, dacă vreţi.
  Â
- ROMPRES: Respect faţă de cine?
Adrian Năstase: Faţă de colegii de partid, faţă de ceea ce ne uneşte (sau ne mai ţine impreună) şi, da, faţă de o conducere pe care au ales-o delegaţii partidului şi avem datoria să o respectăm cu toţii, cătă vreme ne aflăm sub umbrela PSD. Şi respect faţă de reguli; ii reproşăm adesea preşedintelui Băsescu dispreţul faţă de reguli, dar acesta e un moment cănd ar trebui să dovedim noi inşine că ştim cum trebuie să te raportezi la reguli. Se vorbeşte prea puţin de respect in ultimii ani in politica romănească. Iar regulile, in PSD, trebuie să le respectăm cu toţii, atăt membrii simpli, căt şi cei din conducere. Fiindcă nimeni nu este mai presus de ele.
- ROMPRES: Sunteţi sigur că respectul nu este o formă de a vă camufla nemulţumirea faţă de linia impusă de actuala conducere a PSD?
Adrian Năstase: Eu nu am nevoie să-mi camuflez nemulţumirea faţă de nimeni. Iar colegii din partid ştiu foarte bine asta. Dacă am ceva de reproşat, de comentat sau de subliniat, o fac fără rezerve. Suntem totuşi un partid democratic, in care libera exprimare e permisă, cu toată strădania recentă a unor colegi de a impune regimuri mai aspre ⦠Dar este o graniţă - fină, ce-i drept - intre exprimarea opiniei şi nesupunere. Hotărările conducerii ne privesc insă pe toţi.
Şi mai e ceva: momentele delicate, importante pentru partid sunt exact perioadele cănd se face diferenţa intre oportunişti şi membri loiali. Cine işi alege asemenea momente pentru răfuieli personale, pentru a se pune in valoare sau pentru a-şi rezolva ecuaţii mai vechi, este un laş, un om care rămăne singur in politică. Eu am crezut mereu in echipe, in forţa grupului. Deşi am avut şi dezamăgiri.
- ROMPRES: Dar mai este posibilă solidaritatea in PSD?
Adrian Năstase: Solidaritatea este o decizie asumată raţional, nu depinde nici de şansă, nici de contextul politic general, nici de starea vremii. Atăta vreme căt mai credem cu toţii in aceleaşi lucruri, căt mai avem in comun o istorie, o tradiţie, nişte valori, o doctrină, un spirit de luptă, solidaritatea este posibilă. Să nu uităm că succesul PSD nu e o noţiune abstractă. Succesul nostru chiar a avut loc, noi chiar am realizat o guvernare bună, am produs o echipă funcţională in fruntea administraţiei romăneşti, am obţinut rezultate. Am căştigat voturi prin munca noastră la putere şi am construit cel mai mare grup parlamentar din prezent. Cătă vreme un partid are in trecutul său recent o asemenea performanţă, nu se poate să nu-şi regăsească resursele de a reveni.
Un partid puternic nu este un om, un singur om. Un partid nu poate fi puternic decăt dacă in fruntea lui se află un grup de oameni puternici, de oameni care şi-au exersat capacităţile şi il pot ridica prin eforturi complementare. Aceşti oameni incă există in PSD, printr-un miracol nu i-am pierdut. Aceste nume, fiecare in parte sinonime cu diverse abilităţi, cu diverse zone de cunoaştere - sunt incă parte a acestui PSD.
- ROMPRES: Mai pot fi reunite aceste nume in jurul aceleiaşi mese, după tot ce a fost, după toate disputele?
Adrian Năstase: Parcă aţi vorbi despre Războiul Rece! Nu uitaţi că pănă şi el a avut un final şi un fel de conciliere! Cătă vreme vorbim incă aceeaşi limbă, orice acord este posibil.
Am spus-o de multe ori: unul dintre motivele centrale ale succesului PSD a fost mereu solidaritatea. Pe care am pierdut-o in ultimii ani. Din păcate, după 2004 am căzut şi noi in capcana intinsă de Traian Băsescu intregii societăţi romăneşti şi am instaurat conflictul ca regulă. La el, conflictul e o strategie de viaţă - in toată existenţa sa politică a generat conflicte pentru a avea ce căştiga.
Dar la noi e o formulă sigură de sinucidere. Conflictul ne-a adus in starea in care ne aflăm astăzi. El ne-a divizat şi, pănă cănd nu ii punem capăt, nu ne vom salva. Şi nu trebuie să aşteptăm un cataclism sau un semn divin ca să-i punem capăt, nici nu trebuie să marcăm finalul războiului cu vreo execuţie (deşi avem colegi dornici de aşa ceva). E simplu: e nevoie de o decizie raţională de a ne comporta din nou ca o echipă.
- ROMPRES: Dar orice echipă are nevoie de un lider. Este Mircea Geoană liderul potrivit pentru această echipă de care vorbiţi?
Adrian Năstase: Există momente de criză cănd echipa insăşi se poate transforma in lider. De ce nu? Dacă avem nevoie de regăsirea limbajului comun, de toate energiile, ne putem găndi - de ce nu - inclusiv la o conducere cu adevărat colectivă, care să nu fie prezidată de o singură persoană, ci de un grup de lideri reprezentativi pentru partid. In acest moment, este clar că in PSD nu funcţionează o voinţă unică. Evoluţia din ultimii ani a permis desfacerea acestei voinţe unice in mai multe voinţe de grup. Toate sunt legitime. Şi toate merită să fie reprezentate la vărf, cel puţin pănă la momentul cănd ele se vor reuni intr-o direcţie comună.
- ROMPRES: Credeţi că ar putea funcţiona o asemenea formulă de conducere colegială? Nici un mare partid european nu a adoptat acest model.
Adrian Năstase: PSD nu este un partid oarecare. Este cel mai mare partid din Romănia, care, nu uitaţi, a căştigat ultimele alegeri parlamentare, şi care brusc şi-a pierdut direcţia şi logica de a funcţiona coerent. O structură atăt de masivă a dus povara unei conduceri insuficient calibrate şi a inceput să-şi piardă unitatea. Nu este o situaţie pe care s-o mai fi experimentat multe partide europene importante. Să nu ne temem de absenţa precedentului, şi despre Traian Băsescu se spunea că nu are faţă de preşedinte ⦠De asemenea, această propunere ar fi doar o soluţie temporară, menită să ii aducă inapoi pe toţi cei care reprezintă un curent important din partid şi care să ajute, cumva, la revenirea noastră.
- ROMPRES: Care ar fi scopul unei astfel de conduceri comune?
Adrian Năstase: Scopul esenţial este ca PSD să redeschidă o dezbatere despre viitorul său ca partid. Şi ca, la această dezbatere, să participe toţi oamenii de valoare care reprezintă ceva in PSD. Acum, un număr mare de lideri, care inseamnă ceva pentru istoria, dar şi pentru viitorul partidului sunt in afară sau undeva pe margine. Ar fi incorect acum să acuzăm doar conducerea pentru lipsa noastră de direcţie şi pentru pierderea legăturii cu electoratul. O parte din vină aparţine tuturor. De aceea, eu cred că o soluţie eficientă este aducerea tuturor inapoi. Şi formarea unei echipe care să poată repune partidul pe un traseu pozitiv.
- ROMPRES: Unde s-ar afla Mircea Geoană in această formulă? In interiorul sau in afara echipe de conducere?
Adrian Năstase: In interiorul sau in afara echipei de conducere. Nu pot să vă răspund, fiindcă nu eu aleg conducerea partidului, ci o structură de reprezentanţi naţionali ai PSD. Ei vor decide şi rolul lui Mircea Geoană, şi al lui Adrian Năstase şi al tuturor celorlalte nume.
- ROMPRES: Cum credeţi că ar fi primită o asemenea propunere de conducere colectivă in filialele locale ale PSD?
Adrian Năstase: Ca un posibil şi util pas inainte. Oamenii din teritoriu sunt mult mai pragmatici. Noi, aici, la centru, abstractizăm mult, facem aluzii sau le interpretăm, citim in fiecare vorbă a celuilalt şi ne pierdem vremea cu chestiuni de limbaj.
In structurile locale oamenii se găndesc la ceea ce contează. De exemplu, la faptul că in căteva luni vor avea loc alegeri locale şi PSD nu e pregătit pentru aşa ceva. Tot discutăm despre moţiuni şi europarlamentare, dar adevăratul test pentru forţa unui partid este scrutinul local, cănd se vede exact căt de solidă e structura, căt de buni sunt oamenii şi căt sprijin mai pot genera din partea populaţiei. Din păcate, noi nu ne preocupăm de aceste lucruri. Iar oamenii cei mai buni de la nivel local s-ar putea vedea descurajaţi de stagnarea de la centru şi atraşi către alte oferte, mai concrete, mai dinamice. Filialele sunt viaţa PSD, acolo contează cel mai mult pierderile.
Conducerea PSD trebuie să fie o formă de a prelua ceea ce transmit structurile locale şi de a le da un sens naţional. Or, in ultimii ani s-a făcut o separaţie intre nivelul central şi cel local. Dezbaterea de la centru s-a distanţat de ceea ce se intămpla in filiale, s-a construit un discurs complet diferit, legat de Băsescu, de PD, de suspendare, de chestiuni din acestea, teoretice ⦠Şi problema e că, pierzănd contactul cu filialele, s-a pierdut şi contactul cu populaţia, cu oamenii care ne votau şi credeau in noi.
- ROMPRES: Daţi-ne exemple de acţiuni prin care s-a pierdut contactul cu populaţia.
Adrian Năstase: Sunt multe astfel de situaţii. Este vorba de toate acele jocuri politice pe care PSD le-a făcut in ultima vreme. Am susţinut, in primăvară, PNL pentru a-şi forma un nou guvern, de pildă. Aceea alianţă tacită a fost un joc politic, aşa cum este acum moţiunea. Să nu credeţi că sunt naiv. Ştiu că, in politică, este nevoie uneori de astfel de jocuri. Dar mai ştiu că ele trebuie să aibă o minimă legătură cu interesul oamenilor pe care ii reprezinţi. Dacă nu există această legătură, jocurile politice se intorc impotriva ta şi devin chiar periculoase. Cum poate deveni inclusiv moţiunea de cenzură - mai ales că am auzit recent că s-ar putea chiar renunţa la ea dacă se ajunge la o inţelegere cu actualul guvern.
- ROMPRES: De ce credeţi că o echipă de conducere mai extinsă ar reface mai uşor relaţia cu filialele? Nu e mai simplu ca un singur lider să imprime o direcţie?
Adrian Năstase: Poate că e mai simplu in teorie, dar in realitate nu se intămplă aşa. Fiecare dintre liderii care ar face parte din această echipă ştie să comunice cu un număr de filiale, poate să le mobilizeze, să le preia ideile, să le aducă la centru şi să le folosească pentru a defini şi consolida linia partidului. Adeseori am fost acuzat că fac propuneri avangardiste. Oricum, cei care vor decide vor fi, ca de obicei, membrii partidului. S-ar putea sa mi se spună, mai tărziu, că am avut dreptate prea devreme.
- ROMPRES: Şefii dvs de la PSD sector 1 propun excluderea celor care deviază de la politica oficială a partidului şi nu votează in favoarea moţiunii. Sunteţi de acord cu această propunere, de vreme ce şi dvs cereţi solidaritate in jurul conducerii?
Adrian Năstase: Ce are a face solidaritatea cu excluderile? Repet, am adoptat, in ultimii ani, la PSD, recuzita lui Traian Băsescu: excluderi, răzbunări, răfuieli. Ne autodevorăm. Cu căt cerem să fie excluşi mai mulţi colegi pentru păcate nici măcar explicate, cu atăt contribuim mai mult la autodistrugere.
Eu sunt pentru regăsirea unui limbaj comun, nu vreau să fie exclus nimeni. Dimpotrivă. Mai cred, de asemenea, că toate aceste ameninţări nici nu pot fi puse in aplicare. Există două articole importante in Constituţie, care ne spun, pe de o parte, că 'mandatul imperativ este nul' (art 69, alin 2) şi, pe de altă parte, că 'Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului' (art 72, alin 1). Aceasta inseamnă, de fapt, că aceste ameninţări nu pot să ducă şi la efecte concrete.
- ROMPRES: Tema corupţiei este in continuare una importantă cănd se vorbeşte de PSD. Cum vedeţi disocierea PSD de această problemă?
Adrian Năstase: Acuzaţiile de corupţie sunt arme politice utilizate foarte eficient impotriva PSD in ultimii ani. Culmea este că, inainte, tema era folosită din exterior, iar acum este folosită şi din interior. In loc să vorbim despre viitorul partidului, despre proiectele noastre, despre legătura cu electoratul de stănga, acceptăm să discutăm despre corupţie. Şi este ciudat să vorbim despre corupţia noastră, cătă vreme PSD este de trei ani in opoziţie, in loc să vorbim despre corupţia din alte partide, de exemplu din PD, partid care a fost doi ani la putere şi care, in anumite zone din ţară, este in continuare la putere.
In prezent, dosarele pe numele meu sunt făcute ca să atragă privirile tuturor intr-o direcţie, măcar pentru căteva zile. Aş prefera să nu comentez prea mult cazul meu, dar aş vrea să imi fie iertată predispoziţia spre conspiraţii dacă voi constata o oarecare coincidenţă intre aceste noi acuzaţii şi dezbaterea politică internă din PSD.