Referendumul prin care britanicii au decis să iasă din Uniunea Europeană le-a dat apă la moară extremiştilor europeni. De la Marine le Pen în Franţa, la Geert Wilders în Olanda şi Matteo Salvini în Italia, liderii partidelor extremiste au cerut la unison părăsirea blocului comunitar. Pericole există şi în România, unde discursul anti-european poate capta electoratul anti-sistem, dezamăgit de actuala clasă politică.
După moartea lui Corneliu Vadim Tudor, locul PRM a rămas neocupat pe scena politică românească. În ultima vreme, au apărut însă tot mai multe partide eurosceptice care mizează şi la noi pe discursul naţionalist, anti-imigraţie şi anti Uniunea Europeană. Cel mai nou dintre ele a fost lansat la mijlocul lunii aprilie, la Sinaia, sub oblăduirea lui Marine Le Pen, liderul extremiştilor francezi din Frontul Naţional. Condus de europarlamentarul român Laurenţiu Rebega, Partidul Forţa Naţională se vrea o copie la indigo a formaţiunii conduse de Marine Le Pen în Franţa. De altfel, Rebega – urmărit penal într-un dosar de luare de mită şi spălare de bani din Ministerul Agriculturii – s-a alăturat în vara anului trecut grupului condus de Le Pen în Parlamentul European, Europa Naţionilor şi Libertăţilor. Din partidul lui Rebega va face parte un colonel SPP în rezervă, Mircea Găinuşă, dar şi foşti lideri de seamă ai vechiului PRM. La evenimentul de lansare de la Sinaia au mai participat, printre alţii, generalul Mircea Chelaru, fostul şef al Statului Major General al Armatei Române, colonelul Mircea Dogaru, actorul Florin Zamfirescu, dar şi celebrul stegar dac. Prezentă ea însăşi la Sinaia, alături alţi lideri ai partidelor extremiste de pe continent, Marine Le Pen a descris Uniunea Europeană drept o “navă fără busolă şi o himeră federalistă fără viitor”. În faţa susţinătorilor, Le Pen a cerut desfiinţarea Uniunii Europene, a spaţiului Schengen şi monedei unice, dar şi oprirea valului de migranţi spre Europa, discurs care va fi preluat în România de formaţiunea lui Rebega.
Diaconu, referendum pe Facebook
Un alt partid care cere ieşirea României de sub “jugul” Bruxelles-ului, este Partidul România Unită, condus de deputatul Bogdan Diaconu. De altfel, liderul PRU a făcut primul un “referendum” pentru ieşirea României din UE, întrebându-şi prietenii de pe facebook dacă ţara noastră n-ar trebui să părăsească Uniunea. "Mai trebuie România să fie în UE? Uniunea Europeană mai are să ne ia RATB-ul la Bucureşti, Portul Constanţa, CE Oltenia, aeroporturile, ultimele pământuri şi ultimele resurse. UE mai are să ne dea imigranţi musulmani şi legalizarea căsătoriilor între homosexuali. Aşadar, mai stăm în UE până ne jecmănesc de tot, dar ne transformă în schimb în noul Babilon şi în Sodoma şi Gomora?", a scris deputatul PRU într-o postare din luna mai. Retras de PNL din cursa pentru primăria Capitalei, fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii, Marian Munteanu, a anunţat că va lansa şi el un partid adresat acelor “categorii foarte largi ale societăţii româneşti profund nemulţumite de modul în care se face politică în România”, iar formaţiunea îşi propune să treacă pragul de 5% pentru intrarea în Parlament. “Un partid care va lua locul PRM-ului. Va fi un soi de Marine Le Pen al toamnei electorale”, a criticat Robert Turcescu planul lui Munteanu.
„Din punct de vedere economic, Uniunea Europeană este un eşec total. Efectele sale sunt devastatoare. Nu încurajează prosperitatea oamenilor, nu vrea decât să-şi impună regulile şi provoacă nenumărate drame umane” - Marine Le Pen, pe 16 aprilie la Sinaia
Brexit-ul le-a dat apă la moară extremiştilor
Imediat după rezultatele Brexit-ului, Marine Le Pen a cerut un referendum prin care francezii să decidă şi ei dacă vor sau nu să mai rămână în Uniunea Europeană. „Franța are mult mai multe motive de a pleca decât Anglia”, susţine liderul Frontului Naţional. În Olanda, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii, Geert Wilders, a promis că va organiza şi el un referendum în cazul în care va ajunge prim-ministru. „Vrem să ne controlăm singuri țara, banii noștri, frontierele noastre și politica noastră privind imigrația”, a spus Wilders. Referendum pentru ieşirea din UE a cerut şi partidul Alternativa pentru Germania (AfD), dar şi italienii din Liga Nordului şi Mişcarea Cinci Stele. „E rândul nostru!”, a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, în timp ce umoristul Beppe Grillo, liderul mişcării 5 Stele, şi-ar dori un referendum similar Brexit-ului în Peninsulă. Pe 19 iunie, Mişcarea 5 Stele a câştigat primăriile din Roma şi Torino.