x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Negocieri și concesii pentru funcții publice, în paralel cu războiul politic 

Negocieri și concesii pentru funcții publice, în paralel cu războiul politic 

de Diana Scarlat    |    07 Sep 2021   •   07:20
Negocieri și concesii pentru funcții publice, în paralel cu războiul politic 

În lupta ministrului USR-PLUS Claudiu Năsui cu mafia și corupții, acesta a reușit să încalce legea și să-i înlăture din funcții pe funcționarii instituției, înlocuindu-i cu membri ai partidelor de la guvernare. Și pentru că nu avea suficienți secretari de stat, cu stafful aferent, săptămâna trecută a mai numit unul – pe Terente Ciui, adus de la Bistrița –, pentru a salva economia și turismul. Ministrul Năsui s-a ales și cu plângere penală pentru toate aceste „lupte cu mafia și corupția din sistem”, pe care patronatele din turism le interpretează ca abuz în serviciu. În funcție de evoluția actualului scandal din coaliția de guvernare, Claudiu Năsui ar putea rămâne cu dosar penal, iar numirea noului secretar de stat arată că, de fapt, negocierile dintre partidele coaliției de guvernare au început săptămâna trecută, chiar în momentul declanșării conflictului.  

 

Ipoteza care se vehiculează acum, în legătură cu jocurile politice făcute de partidele de la guvernare, în lupta pentru putere, precum și faptul că cele trei moțiuni de cenzură anunțate inițial sunt doar o cacealma, este confirmată de o mutare de ultim moment a ministrului Economiei, Claudiu Năsui. Acesta a făcut loc în ministerul pe care-l conduce pentru încă un post de secretar de stat, de la PNL, săptămâna trecută. Privind imaginea de ansamblu a scandalului dintre USR-PLUS și PNL, se poate observa cronologia evenimentelor din ultimele zile, care arată că negocierile dintre tabere au început chiar înainte de declanșarea conflictului, iar concesiile au continuat să se facă și după începerea războiului pe care îl vedem la suprafață. Totuși, este greu de explicat cum un minister condus de USR- PLUS primește chiar la 1 septembrie un nou secretar de stat, în persoana domnului Terente Ciui, de la vârful PNL Bistrița, chiar în ziua în care USR-PLUS a inițiat, în jurul prânzului, moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, iar premierul Florin Cîțu l-a demis, în aceeași seară, pe ministrul Justiției, Stelian Ion, de la USR-PLUS. Faptul că liberalul Terente Ciui a ajuns în ministerul lui Claudiu Năsui, plecând din funcția de director executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, arată că este vorba despre o negociere pentru funcții și posturi între cele două formațiuni politice, nicidecum despre lupta pentru a face bine României. Noul secretar de stat este un membru important al PNL, care a ocupat mai multe funcții publice în ultimii ani, având un CV specific membrilor de partid cu merite deosebite în aducerea voturilor din teritoriu. În perioada aprilie 2016-iulie 2017, Terente Ciui a fost subprefect al județului. 

 

Posturi pentru membrii de seamă ai coaliției

 

Surse din Ministerul Economiei ne-au confirmat faptul că toate schimbările pe care le-a făcut Claudiu Năsui au fost în sensul eliminării vechilor angajați, pentru a aduce pe funcții doar oameni din USR-PLUS și PNL. „Nu a fost niciodată o asemenea situație. Unii au plecat pentru că nu mai puteau suporta. Nu se poate lucra într-un asemenea mediu. Au făcut totul pentru a-și aduce oamenii lor”, spune un angajat al ministerului. Organigramele s-au modificat în așa fel încât să se poată face mutările necesare, chiar și prin călcarea în picioare a legislației. Așa s-a ales ministrul Claudiu Năsui cu plângere penală depusă de Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa (OPMCTA). Plângerea a fost depusă vinerea trecută, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind înregistrată cu numărul 1570/03.09.2021. „Ministrul Claudiu Năsui şi funcţionarii din minister sunt vinovaţi de infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute şi pedepsite de art. 297 din Codul penal, în calitate de iniţiatori ai Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 65/2021. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România şi a altor acte normative, a fost trecut pe ordinea de zi şi aprobat în Şedinţa Guvernului României din data de 29.06.2021 (OUG nr. 65/2021), fără a fi respectat termenul de 10 zile afişat pe site, fără avizul Comisiei de Dialog Social MEAT, fără a fi discutată în C.E.S. şi fără a comunica un răspuns la solicitarea FPTR din adresa nr. 1548/27.06.2021”, au menționat patronatele, într-un comunicat de presă. Persoanele împotriva cărora s-a formulat această plângere au calitatea de funcţionari publici, întrucât exercită o funcţie de demnitate publică, iar adoptarea, dar şi susţinerea unui act normativ cu încălcarea prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională reprezintă o îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor de serviciu.

 

Cele mai multe scandaluri legate de actualul guvern sunt în legătură cu banii pe care Ministerul Economiei nu i-a dat la timp sau chiar deloc, pentru salvarea firmelor duse spre faliment în timpul pandemiei. 

 

 

Aducerea unui secretar de stat în plus pentru Ministerul Economiei a fost motivată de nevoia de oameni în plus, cu scopul deblocării situației dezastruoase a tuturor domeniilor economiei. Contextul politic și cronologia evenimentelor arată că este vorba doar de o luptă pentru putere a partidelor din coaliție.

×
Subiecte în articol: Claudiu Năsui