Deputatul USR Nicuşor Dan a declarat joi că proiectul Codului administrativ este, pe formă, un pas înainte, dar pe fond se fac ''cinci mari paşi înapoi''.
"Codul administrativ e un pas înainte, într-adevăr, şi pentru faptul că multe acte normative au fost strânse într-unul singur, trebuie felicitat pentru muncă reprezentantul Ministerului Dezvoltării, a fost o muncă consistentă şi, pe formă, facem un pas înainte, pe fond însă facem cinci mari paşi înapoi. Avem în România o mare problemă de legalitate la nivel local, mergeţi în secţiile de contencios administrativ ale tribunalelor şi o să vedeţi, şi noi azi facem un pas înapoi, facem din prefect om politic. Gândiţi-vă cine e mai important pe plan local politic - preşedintele de consiliu judeţean sau prefectul? Când o să aibă prefectul, politic, curaj să atace în instanţă o decizie ilegală a preşedintelui de consiliu judeţean sau de primarul de municipiu? Am fi avut posibilitatea ca cel puţin secretarul instituţiei prefectului să fie independent de prefect şi să se ocupe el de această chestiune a legalităţii, însă prin Codul administrativ îi dăm atribuţii manageriale şi îl punem în subordinea explicită a prefectului", a spus Nicuşor Dan, la dezbaterile generale pe proiectul Codului administrativ din plenul Camerei Deputaţilor.
El a adăugat că o altă problemă mare a acestui proiect este cea cu privire la delegarea de atribuţii, inclusiv a responsabilităţii.
"Un primar care deleagă unui director o atribuţie nu mai răspunde. Un primar care pune presiune pe directorul Direcţiei de Mediu să dea un aviz de defrişare, el nu o să răspundă niciodată pentru acest act, pe când directorul, dacă nu semnează avizul acela de defrişare, riscă să fie demis. Facem ca primarul să nu mai răspundă de ce se întâmplă în primăria pe care o conduce. A treia problemă mare - chestiunea majorităţii cu care se adoptă hotărâri cu privire la patrimoniu. Este posibil acum cu o majoritate simplă ca un consiliu judeţean sau local să dispună înfiinţarea unor companii, cum se întâmplă deja în Bucureşti, care să preia mare parte din atribuţiile primăriei. Şi ce ne facem când o să vină un alt primar şi altă majoritate şi nu o să fie mulţumit cu oamenii pe care fosta administraţie a numit-o în companii? O să înfiinţeze alte companii şi o să le închidă pe astea. Avem aici o problemă de stabilitate", a arătat el.
Nicuşor Dan a menţionat că o altă problemă a Codului administrativ o reprezintă pensiile pentru aleşii locali, care vor adânci "ruptura dintre aceştia şi cetăţeni". AGERPRES