Aripa fidelă lui Nicuşor Dan s-ar putea desprinde de USR în următoarea perioadă. „Nicuşoriştii” au boicotat Congresul din weekend, în care deputatul Dan Barna a câştigat şefia partidului, în faţa senatorului Vlad Alexandrescu. Tabăra pro-Nicuşor ameninţă că va contesta în instanţă organizarea alegerilor, iar liderul fondator al USR şi-ar dori o nouă aventură politică, departe de partidul pe care l-a înfiinţat.
Deputatul Dan Barna (42 de ani) este noul preşedinte al USR, fiind ales cu 127 de voturi din totalul de 191 valabil exprimate la Congresul partidului, de la Poiana Braşov. Contracandidatul său, senatorul Vlad Alexandrescu, a obţinut doar 50 de voturi, alte 14 fiind anulate. Dincolo de cifrele seci şi discursurile mobilizatoare, Congresul USR a marcat ruperea simbolică a „nicuşoriştilor” de partidul pe care l-au creat. Fidelii lui Nicuşor Dan, care îl susţineau pe deputatul Cristian Seidler pentru funcţia de preşedinte, au boicotat reuniunea de la munte şi ameninţă că vor contesta în Justiţie organizarea şi rezultatul Congresului. Facţiunea pro-Nicuşor susţine că desemnarea delegaţilor nu a fost făcută după aceleaşi reguli în toate organizaţiile formaţiunii. Concret, alegerea delegaţilor din Bucureşti a fost anulată de Comisia de Arbitraj a partidului, după ce vicepreşedintele Cristian Seidler îşi adjudecase 58 dintre cei 63 de delegaţi. Ulterior, alegerile au fost refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor, motiv pentru care omul susţinut de Nicuşor Dan s-a şi retras din cursă înaintea Congresului de la Poiana Braşov. Fostul lider al USR nu a participat nici el la reuniune, deşi fusese invitat. „Nu pot gira prin prezenţa mea un Congres viciat prin practici demne de PSD și PNL. (…) Există o uriaşă presiune pentru ca USR să-şi abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem”, a acuzat Nicuşor. Replica acestuia a generat o ripostă dură din partea deputatului Adrian Claudiu Prisnel, care a postat direct pe pagina de Facebook a fostului şef. „Nu așa se fac oamenii oameni. Până la un moment pot înțelege nemulțumirea, tristețea de a fi pierdut controlul unui proiect în care ai depus mult efort, dar ceea ce faci acum este mic și nedemn. Sper să poți cândva să depășești situația”, i-a scris Prisnel lui Nicuşor.
Un nou partid pentru 2020
Deşi noul lider al partidului, deputatul Dan Barna, a asigurat că nu vor urma „epurări” pe criterii politice, n-ar fi exclus ca aripa fidelă lui Nicuşor Dan să se desprindă de partidul-mamă dacă conflictul din USR va ajunge în instanţă. „Există un spaţiu în care, cu siguranţă, necesitatea va face să apară un alt partid. Am credinţa că trebuie să reapară o forţă politică care să se adreseze şi progresiştilor, şi conservatorilor şi, dacă această forţă politică e sănătoasă, voi fi în ea”, spunea Nicuşor Dan, la începutul lunii octombrie. Surse apropiate fondatorului USR susţin că acesta vrea să mai candideze o dată la Primăria Capitalei, după tentativele eşuate din 2012 şi 2016. În urmă cu cinci ani, Nicuşor Dan a obţinut un scor de 9%, într-o cursă cu Silviu Prigoană (PDL) şi Sorin Oprescu (independent, susţinut de PSD), iar anul trecut s-a clasat al doilea, cu 30,5% din opţiuni, fiind învins de candidatul PSD Gabriela Firea (43%), dar peste liberalul Cătălin Predoiu (11%). În ciuda tensiunilor evidente, noul lider al USR a anunţat că şansele ca partidul să-l susţină pe Nicuşor Dan la alegerile din 2020 „rămân în continuare deschise”.
Cine este Dan Barna
Noul lider al USR, deputatul Dan Barna, este reprezentantul aripii liberale din partid, fiind şi purtătorul de cuvânt al formaţiunii până la Congres. Barna este expert în fonduri europene şi a fost membru al Guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş, unde a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea. De altfel, Ghinea este unul dintre principalii susţinători ai noului lider USR. Barna este deputat de Sibiu, aflat la primul mandat, şi va fi preşedintele USR până în primăvara lui 2019, atunci când un nou Congres va fi organizat înaintea alegerilor europarlamentare. În viziunea noului lider, USR trebuie să devină principalul actor politic pe zona de centru-dreapta din România, cu un deziderat electoral de 20% şi obiectivul declarat să dea premierul la alegerile parlamentare din 2 0 2 0 . Barna a pro-mis la Congres că USR nu va face nicio a l i a n ţ ă pre-electorală cu PNL, în tentativa de a învinge PSD, însă va colabora cu liberalii, în mod natural, în Parlament. Politicianul susţine întărirea colaborării cu platforma lui Dacian Cioloş, România 100, „în perspectiva unei necesare colaborări aprofundate în proiecte de politici publice comune sau într-o structură de guvernare”. Dan Barna a absolvit Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și este licențiat al Facultății de Drept a Universității din București din anul 1998. Politicianul mai deține un Master în Management de Proiect la Universitatea Politehnică (2003). În perioada 2001- 2007, Barna a fost consultant al Delegației Comisiei Europene din România.
Există o uriaşă presiune pentru ca USR să-şi abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem. Nicuşor Dan, deputat independent
Citește pe Antena3.roUcraina a lovit Rusia și cu rachete britanice cu rază lungă. Tensiune în Europa. Moscova amenință cu un „atac neașteptat”