x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noul Cod electoral al AEP, pe masa parlamentarilor

Noul Cod electoral al AEP, pe masa parlamentarilor

de Carmen Vintila    |    28 Mar 2011   •   17:23

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis Parlamentului proiectul de lege privind Codul electoral pe care l-a elaborat în urmă cu aproximativ două luni. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis să trimită proiectul grupurilor parlamentare pentru a-l studia şI a solicitat Comisiei juridice să-şI exprime un punct de vedere cu privire la acest nou proiect.

AEP propune ca perioada electorală pentru toate alegerile să fie de 90 de zile, iar pentru referendumuri de 45 de zile. O altă noutate propusă este modificarea zilei de votare în străinătate, în statele în care datorită diferenţei de fus orar votarea organizată duminica ar urma să se încheie după ora 21.00 a României, votarea urmând să aibă loc sâmbătă, între orele locale 7.00 – 21.00.

De asemenea, alegerile pentru Parlament şI pentru Preşedinte vor avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie a anului în care mandatul acestora expiră, iar alegerile locale vor avea loc în prim a duminică a lunii iunie.

De asemenea, AEP propune înfiinţarea Registrului Electoral, o evidenţă informatizată la nivel naţional a alegătorilor, ce va fi în subordinea sa.

Listele speciale şI suplimentare în care erau înscrişI alegătorii care în ziua votării se aflau în altă localitate decât cea de domiciliu vor fi eliminate. Astfel, cei care vor dori să voteze la o secţie de votare din străinătate sau la o secţie de votare din ţară, alta decât cea unde domiciliază trebuie să formuleze o cerere în acest sens, până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea votării.

Afişajul electoral pe domeniul public cu excepţia locuriloe speciale de afişaj electoral şI a panotajului stradal a fost interzis cu scopul de a asigura un control mai bun asupra afişajului electoral si pentru evitarea haosului provocat pe domeniul public cu prilejul campaniilor electorale.

O altă noutate este şI propunerea privind implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

×