x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noul Klaus Iohannis, schimbarea la faţă. A ieşit din hibernare

Noul Klaus Iohannis, schimbarea la faţă. A ieşit din hibernare

de Marius Gîrlașiu    |    06 Oct 2016   •   08:36
Noul Klaus Iohannis, schimbarea la faţă. A ieşit din hibernare

După aproape doi ani de mandat, timp în care s-a poziţionat ca un preşedinte neutru, mediator şi neimplicat în jocul politic, Klaus Iohannis pare să fi schimbat radical strategia. Criticat deseori pentru pasivitate, preşedintele a ieşit brusc din neutralitate şi a rupt, în sfârşit, tăcerea pe care o adoptase din decembrie 2014 când a ajuns la Cotroceni. În apropierea alegerilor parlamentare, Iohannis arată complet metamorfozat: s-a luat la harţă cu Liviu Dragnea, a curmat speranţele penalilor care râvneau la scaunul de premier şi l-a somat pe Dacian Cioloş să-şi declare simpatia pentru liberali.

În decembrie 2014, Klaus Iohannis promitea că va schimba complet imaginea românilor despre preşedintele ţării. Fostul primar al Sibiului ajungea la Cotroceni după zece ani în care domnia lui Traian Băsescu îi obişnuise pe români cu stilul preşedintelui-jucător, implicat până la limita Constituţiei în jocul politic. Timp de aproape doi ani, Iohannis i-a bulversat pe români prin tăcere şi pasivitate. A părut deseori un preşedinte absent, iar stilul total atipic i-a adus o scădere dramatică în sondajele care măsoară încrederea românilor în politicieni. Cu două luni înaintea alegerilor parlamentare, Iohannis a renunţat la neutralitate şi pare lansat într-o ofensivă totală pentru recuperarea timpului pierdut. Prima mutare? Le-a dat şah mat penalilor care visau fotoliul de premier după alegerile din decembrie. “Indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal, condamnată penal sau care are probleme de integritate”, a asigurat Iohannis, un avertisment interpretat de Liviu Dragnea drept o încălcare gravă a Constituţiei. “Practic intră masiv în campania electorală. Am înțeles că e Iohannis cu PNL și de cealaltă parte PSD”, a reacţionat Dragnea.

S-a săturat de tehnocraţi

Dar semnalul că Iohannis a ieşit din carapace fusese dat cu o săptămână în urmă, când preşedintele aproape că l-a somat pe Dacian Cioloş să accepte avansurile liberalilor. “Recunosc că personal cred că ar face bine să continue, are proiecte bune începute, dar atunci să își declare măcar simpatia, adeziunea sau preferința pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare”, a sunat ultimatumul preşedintelui. Asta în condiţiile în care liderii PNL bâjbâie în căutarea unei soluţii din interiorul partidului şi dau semne că l-ar susţine pe Cioloş chiar şi în cazul în care premierul nu s-ar înscrie cu acte în partid. Mai mult, şeful statului a anunţat recent că vremea tehnocraţilor a trecut, iar din decembrie va opta pentru un guvern politic. “O ţară trebuie să aibă un guvern politic. E simplu de tot. Guvernul tehnocrat a fost o soluţie pentru o perioadă limitată de timp. După alegeri nu putem să discutam de altceva decât de un Guvern politic”, a tranşat-o scurt Iohannis.

“Scăpaţi ţara de dinozauri!”

Un alt episod sugestiv s-a petrecut zilele trecute la Timişoara, acolo unde şeful statului a participat la deschiderea anului universitar şi i-a îndemnat pe studenţi să schimbe din temelii clasa politică. ”Intraţi, vă rog, în partide! Cum vreţi să dispară acei dinozauri cu discursuri retrograde, dacă nu vine nimeni din urmă? Ei ocupă un loc mare, fac o umbră mare, micşoraţi-o! Faceţi-vă auzită vocea. Trebuie să gândiţi politic, să acţionaţi politic, iar dacă nu sunteţi ascultaţi, protestaţi! E nevoie de voi ca să spuneţi ce vreţi cu România noastră”, i-a îndemnat preşedintele pe tinerii de pe băncile facultăţilor. Pe malul Begăi, Iohannis s-a implicat şi în scandalul de plagiat care vizează numele şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. “Plagiatul este o problemă mare a societății pentru că este o formă de hoție. Cine a plagiat, pleacă!”, a anunţat Iohannis.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Criteriile de integritate sunt evidente, nu voi desemna o persoană care e urmarită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate. Eu am spus de mult: clasa politică trebuie să se resemneze!

 

Constituţia României, Art. 80 (2): Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.  

Metamorfoza prin care trece Iohannis depăşeşte nivelul discursului politic, unul mult mai tranşant şi plin de verbe acide. În ultima vreme, preşedintele se află într-o campanie de rebranding şi la nivel de imagine. Zilele trecute, Iohannis s-a fotografiat la Cotroceni alături de câinele SPP-iştilor. “Vi-l prezint pe Spike, un ciobănesc belgian care de şapte ani face parte din echipa SPP”, a scris preşedinteleîn descrierea unei fotografii postate pe facebook. Mai mult, Iohannis a rărit apariţiile publice alături de soţie şi vacanţele prelungite în străinătate, preferând mai mult drumeţiile pe munte. Recent, Iohannis a numit-o pe jurnalista Mădălina Dobrovolschi (cea care a moderat în 2014 a doua confruntare televizată cu Victor Ponta) în funcţia de purtător de cuvânt al Preşedinţiei.


 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis