x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O seară cu Băse: "Fetele lu’ tata”, bis!

O seară cu Băse: "Fetele lu’ tata”, bis!

de Carmen Dragomir    |    08 Iun 2009   •   00:00
O seară cu Băse: "Fetele lu’ tata”, bis!

Traian Băsescu împreună cu soţia şi-au făcut apariţia după afişarea exit-poll-ului la unul dintre restaurantele preferate, în Herăstrău. După mai multe convorbiri telefonice, peste aproximativ o oră a venit o mare gaşcă portocalie să sărbătorească victoria EBA şi a PD-L la eurodeputăţie.



Melodia "Fetele lu' tata" i-a gâdilat urechile preşedintelui şi a vrut bis. Printre strategiile în dezbatere, Emil Boc s-a ridicat în picioare şi a fredonat "Puşca şi cureaua lată", iar doamnele au tăcut sfioase.

Apare discret, în vârful picioarelor. Nimeni nu întoarce capul decât după o bucată de vreme. Puţin trecute de orele 22, la un restaurant din Herăstrău, cineva îmi trage un ghiont de averizare: "Uite-l pe Băse!", că altfel nu-l vedeam. Intră pe neobservate, fără morga prezidenţială, împreună cu  soţia sa Maria, se aşează la o masă şi  comandă o stică de vin.

Mă simt ca şi cum un porumbel mi-a trimis cadou o pleaşcă, întrucât înainte să mă gândesc la peştele din farfurie, mă gândesc la ce scriu mâine, ca tot ziaristu' . Băi, io, incognito lângă capul naţiunii! Apoi mă mustră pe undeva că sunt o jigodie care spionează omul în timpul lui liber. Şi dacă bea şi el un pahar de vin, ce?! Şi zâmbeşte prietenos încolo şi-ncoace, senin ca o promisiune electorală, pare uman. Nu că n-ar fi. Întoarce salutări de la angajaţii restaurantului, obişnuiţi se vede cu prezenţa lui. Îl salută şi doamna de la orchestră şi alţi domni de pe-acolo. I-aş face o poză, dar mi-e frică să nu-mi fure telefonul, nu de alta da' mai ştiam un caz.


FETELE LU' TATA

Aflasem că EBA a luat la europarlamentare, asta trebuie să fie. Băse pare fericit şi dă noroc cu doamna Maria. Vorbeşte continuu la telefon, se exprimă în procente şi râde. În acest timp doamna Maria pare puţin stingheră, dar se consolează cu un trandafir pe care şi-l alege din coşul unei florărese care s-a dus direct la ţintă.

Un grup de vreo 20 de turişti israelieni dă să plece, unul de-al nostru îl reperează pe domnu' preşedinte şi toţi se bulucesc la pozat, fără să ştie nici de ce, nici cu cine. Cu această ocazie, domnu' preşedinte îşi exersează engleza, era ceva cu "hev ă nais steing". Profit de ocazie şi mă duc să-i fac poze. Unul dintre ăia cu engleza mă bagă în seamă şi, ca să mă integrez şi să mă solidarizez cu exemplul prezidenţial, zic: "no, I uant onli uid ză prezident". Israelianul e uimit şi mă întreabă care. "Auăr prezident!". Ãla zice că glumesc. "Nău kiding, man!"

După aflarea noutăţii, pozatul se intensifică, mai multe sexagenare şi octogenare fac o piramidă ca să încapă în "ză picciăr". Domnul preşedinte este foarte amabil şi stă la pozat în toate piramidele. Turiştii pleacă, Băse răsuflă uşurat şi se apucă iar de vorbit la telefon. Orchestra luase pauză, dar cu aşa oaspeţi prestează din nou:

"Am făcut la viaţa mea şi bune şi rele/ dar mă laud cu ceva/ cu fetele mele/ ele mi-aduc alinarea/ şi mi-alungă supărarea/ şi le-aş da orice mi-ar cere/ că-s fetele mele... nu muncesc pentru avere/ ci pentru fetele mele/ să aibă totul de-a gata/ fetele lu' tata...". Preşedintele e fericit, strigă la final: "Încă o dată!", orchestra se execută.

Restaurantul se cam goleşte, unii de la o masă dau bani la lăutari să presteze nişte melodii la care domnu' preşedinte empatizează. Atmosfera e ca-n familie. Unul cere tare "La Chilia-n port, bate-un vânt rece de baltă", altul de la altă masă ţipă că e cam târziu pentru asta, Băse strigă şi el că "mâine nu se lucrează" şi se declară fericit bugetar.  Ne râdem în cerc, deşi mă simt uşor stingherită de sepepiştii din colţ care stau cu geana pe mine că dau semeseuri încontinuu.


BĂSESCU + PD-L = LOVE

La  memorabila cântare "Puşca şi cureaua lată, ce bărbat eram odată " , "auăr prezident" strigă cu entuziasm că asta i se potriveşte lui Boc. Hă, hă!  M-am gândit că n-am auzit bine. Pune mâna pe telefon şi-i zice premierului naţiunii să vină şi el, zice tare, ca să se-audă. Pleaşca care se anunţase la început creşte ca o plăcintă. Ura! Domnu' Boc se execută şi îşi face apariţia în 15 minute, înconjurat de o mare gaşcă pedelistă: EBA, Elena Udrea, Monica Iacob-Ridzi, Vasile Blaga, Cristian Preda, Cristian Boureanu, Traian Ungureanu şi încă vreo doi pe care nu i-am recunoscut.

Toată lumea se pupă încrucişat, e fericită.  Se schimbă masa, e nevoie de una mai mare şi mai rotundă. Ei da, şi ce dacă preşedintele se afişează aşa, pe faţă, ca suporter al unui partid, dacă e în familie?! De-a dreapta lui Traian Băsescu stă EBA, îmbrăcată în alb, proaspăt măritată, din nou, cu pedeleul. Momentul a fost emoţionant, pe bune: "Bine-ai venit acasă de unde n-ai plecat niciodată!", i-a spus Emil Boc. Am văzut la teve. Sincer, mi-au dat lacrimile. Măi, a reuşit şi ne-a dat tuturor un exemplu: oricât de greu ar fi de crezut, cineva acolo sus are întotdeauna grijă de tine. Şi e şi drăguţă. E ca un copil fericit. A dat şi mâna cu mine când am plecat. O vreme nu m-am spălat pe mâni.

De-a stânga preşedintelui stau Emil Boc şi Elena Udrea. EBA tace şi radiază. Odată organizarea făcută, special pentru Boc se reia melodia "Puşca şi cureaua lată, ce bărbat eram odată..." Domnu' prim-ministru e satisfăcut, se ridică în picioare şi face precizarea că încă e. De mâncat nu mănâncă, cred că toţi ţin la siluetă, cel puţin Boc (am auzit eu că numără caloriile), iar restul se solidarizează. Doamnele nu prea apucă să zică nimic, preşedintele e în vervă, vorbeşte continuu.

De la masa portocalie de vizavi zboară din când în când, printre melodii, procente, expresii ca: "nişte jigodii"- degajate direct din direcţia preşedintelui, şi nişte vorbe despre Irak - ceea ce mă face să cred că, deşi l-a lăsat pe Mircea Geoană să aştepte răspunsul la problema retragerii trupelor, chestiunea îl frământă. Pentru cine nu ştie, Geoană l-a acuzat pe Băsescu că "foloseşte Armata Română în scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare". Băsescu a zis că nu-i răspunde, că-şi face planuri s-o scoată pe EBA în oraş, chiar dacă Administraţia Prezidenţială anunţase printr-un comunicat, că va avea o reacţie "după terminarea procesului electoral aflat în curs la această oră". Asta a fost după ce Mircea Geoană a spus că renunţă la funcţia din CSAT. "Vreţi să mă amestec în declaraţii cu şefii de partide? Mâine, poimâine...", a zis preşedintele apoi şi s-a dus la chef, lăsându-i pe Geoană şi pe ziarişti cu ochii-n soare.

Petrecerea s-a întins până pe la două noaptea, când Traian Băsescu a şters-o pe altă uşă decât cea pe care venise, ca să nu mai dea ochii cu ziariştii care se adunaseră între timp la intrare. Doamnele şi restul domnilor n-au fost nici ei vorbăreţi la ieşire, au zâmbit şi s-au urcat în limuzine. Să trăiţi bine!

×
Subiecte în articol: politic fetele