x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban, despre posibila susține a lui Iohannis pentru Cîțu: Fiecare interpretează cum vrea

Orban, despre posibila susține a lui Iohannis pentru Cîțu: Fiecare interpretează cum vrea

30 Iun 2021   •   13:53
Orban, despre posibila susține a lui Iohannis pentru Cîțu: Fiecare interpretează cum vrea

Ludovic Orban, a comentat, miercuri, declarația lui Klaus Iohannis, care a spus că un premier este ales de Parlament, nu la un congres de partid, dând de înțeles o susținere pentru Florin Cîțu. „Fiecare interpretează cum vrea”, a spus Orban, amintind că el s-a retras pentru Iohannis, în 2014.

Ludovic Orban a povestit, miercuri, în contextul declarațiilor președintelui României, Klaus Iohannis, modul cum el s-a retras pentru a-i face loc să devină președinte PNL și ulterior candidat cu șanse reale la Președinția țării, în 2014.

„În 2014, după demisia domnului Antonescu din funcția de președinte după alegerile pentru Parlamentul European, eu mi-am anunțat candidatura pentru președinția PNL și evident că aveam de departe prima șansă să ies președinte PNL. În acel moment, la delegația permanentă la care domnul Iohannis a participat, după ce își dăduse demisia din funcția de prim-vicepreședinte, a cerut derogare pentru a candida la o funcție. L-am întrebat la acea delegație permanentă dacă dorește să candideze la funcția de președinte al PNL și după ce a răspuns că da, (...) eu mi-am retras candidatura, explicând că președintele care este ales de PNL trebuie să aibă principala calitate să fie un candidat la Președinție, care să aibă șansa să câștige alegerile prezidențiale”, a povestit Orban.

El spune că avea, totuși, toate analizele sociologice și știa că Iohannis era cel mai potrivit dintre liberali să fie candidat la funcția supremă în stat, așa că s-a retras el.

„Practic, eu m-am retras și l-am susținut pe Klaus Iohannis să fie președintele României și l-am susținut și în procedura de desemnare ca și candidat la funcția de președinte al României. Dacă vă aduceți aminte, Crin Antonescu, după ce își dăduse demisia, a spus că vrea să candideze și domnia sa. Relația mea cu domnul Klaus Iohannis este mult mai veche, e relație încă de pe vremea când eram ministru al Transporturilor și împreună am luat deciziile care se impuneau pentru lucrările la Centura ocolitoare a Sibiului, lucrări care au fost finalizate, e adevărat, nu în mandatul meu, dar în baza deciziilor pe care le-am luat de comun acord”, a mai susținut Orban.

Întrebat de jurnaliști, totuși, cum comentează concret declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a spus că un premier este învestit de Parlament, nu în funcție de alegerile din partid, în contextul în care Orban a spus, anterior, că președintele PNL ar trebui să fie și premierul României, de această dată președintele în funcție al PNL i-a dat dreptate lui Iohannis, dar a specificat că după alegeri vor fi luate decizii ce vor trebui respectate.

„Într-adevăr, Guvernul este învestit de Parlament. (...) Fiecare interpretează cum dorește (după ce Cîțu a interpretat că prin declarații Iohannis îl susține – n.r.) . În ceea ce mă privește pe mine, eu vă spun atât: suntem într-o competiție pentru funcția de președinte PNL (...). toate deciziile ulterioare Congresului vor fi luate în forurile statutare ale PNL și orice membru al PNL trebuie să respecte deciziile forurilor statutare”, a mai spus Orban.

Întrebat dacă cel care va fi președinte al PNL va fi și premier, Klaus Iohannis a spus, marți, că e bine cum e acum: „Eu cred că așa cum este acum este foarte bine fiindcă așa a decis coaliția prin vot și cred că premierul nu se stabilește prin vot de partid, ci prin vot în Parlament, ceea ce s-a și întâmplat. De asemenea, întrebat pe cine ar prefera mai degrabă între Florin Cîțu și Ludovic Orban la șefia PNL, Iohannis a spus că preferă „pe cine va câştiga alegerile".

×