Să se reviziuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic. Miniştrii Finanţelor şi Muncii în frunte cu premierul Boc au încercat azi să le explice încă odată sindicatelor că nu vor sista dialogul social dar nici nu vor schimba cu nimic din angajamentele asumate în faţa Fondului Monetar Internaţional.
Sindicatele ameninţă că ies iar în stradă, dacă Guvernul aprobă memorandumul prin asumarea răspunderii. Guvernul va adopta scrisoarea de intenţie cu FMI în şedinţa de miercuri, interval în care va continua discuţiile cu sindicatele, patronatele şi partidele politice, dar alternativa este plata unor salarii şi pensii scăzute sau sistarea acestor plăţi din luna decembrie, a declarat premierul Emil Boc înainte de discuţia cu sindicatele.
"Dialogul social nu se va opri niciodată, ci va continua. Miercuri se va aproba scrisoarea de intenţie cu FMI, iar imediat va avea loc angajarea răspunderii, interval în care vom continua discuţiile cu sindicatele, patronatele, partidele. În esenţă însă, ori majorăm taxele, ori reducem cheltuielile. Alternativa este să plătim salarii şi pensii mai mici sau din decembrie să nu mai plătim deloc", a spus Boc.
Şi Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, susţine că modificarea scrisorii suplimentare la acordul cu FMI este "o eroare". Întrebat dacă ar accepta o parte din propunerile înaintate de sidicalişti şi care sunt acestea, oficialul MFP a răspuns: "Veţi afla la sfârşitul discuţiilor", sugerând, astfel, că s-ar putea lua o decizie după întâlnirea care are loc la Ministerul Finanţelor. Mai tranşant, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a spus că scrisoarea de intenţie către FMI nu se va modifica serios. "Nu se va modifica scrisoarea, discutăm azi cu sindicatele măsurile din scrisoare", a spus ministrul Şeitan.
Sindicaliştii sunt şi ei fermi pe poziţie. Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, susţine că sindicaliştii vor ieşi în stradă mai devreme de 31 mai, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Ziua moţiunii nu va fi lipsită de acţiuni ample de protest. Preşedintele "Cartel Alfa" a spus că aşteaptă de la întâlnirea de joi o îmbunătăţire a măsurilor cuprinse în scrisoarea de intenţie către FMI, precizând că nu acceptă o altă discuţie privind date economice, deoarece partenerii sociali au avut astfel de discuţii timp de opt zile.
Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că nu ştie dacă discuţiile care vor avea loc la Ministerul Finanţelor sunt ca urmare a mitingului de miercuri, dar speră ca reprezentanţii sindicaliştilor să nu fie puşi în faţa faptului împlinit şi să poată fi dezamorsată greva din 31 mai. La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că nu-şi pune mari speranţe în întâlnirea de joi. Costin a precizat că el crede că Guvernul va merge înainte cu măsurile cuprinse în scrisoarea de intenţie către FMI, astfel încât se va ajunge la grevă generală la nivel naţional la 31 mai.
"Ministrul Finanţelor şi cel al Muncii vor continua discuţiile cu sindicatele până miercuri, când Guvernul va aproba scrisoarea FMI, şi vor accepta propunerile acestora doar dacă sunt argumentate, dar acum există opinii total diferite privind modul de reducere a cheltuielilor", a afirmat premierul Emil Boc la finalul întâlnirii cu sindicatele. El a atenţionat că, în lipsa măsurilor de austeritate propuse de Guvern, România ar fi obligată să se împrumute suplimentar cu alte miliarde de euro, fonduri utilizate nu pentru investiţii, ci pe componente sociale.
Citește pe Antena3.ro