x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pacaleli intre senatori

Pacaleli intre senatori

02 Apr 2004   •   00:00

Institutia Senatului Romaniei ar trebui sa emane o atmosfera mai sobra, insa alesii obisnuiti sa tropaie si sa-si adreseze injurii si fluieraturi din Parlament au putut ieri sa se tina si de bancuri si de pacaleli de 1 aprilie.

Senatorul Mircea Ionescu-Quintus, fost presedinte al PNL, a anuntat ieri ca demisioneaza din grupul liberalilor din Senat. Anuntul facut de la microfonul Salii Omnia i-a lasat perplecsi pe colegii sai pana cand trei versuri ale epigramistului Mircea Ionescu-Ouintus i-au lamurit ca era vorba de o pacaleala de 1 aprilie: „Nevasta mea e extraordinara/ O zi pe an ma pacaleste/ In restul zilelor ma insala".

Dupa un episod serios, in care PRM a depus o motiune simpla, cat pe ce sa fie luata si ea de pacaleala, presedintele de sedinta, Doru Ioan Taracila, a cazut in capcana de 1 aprilie. Senatorul, tot PNL, Nicolae Vlad Popa a instiintat public de la tribuna ca a actionat in judecata Senatul, Camera Deputatilor si pe senatorul PSD Sorin Vornicu, cel care la sedinta comuna a Parlamentului l-a imbrancit pentru a-l impiedica sa ajunga la microfon.

Certificat de la la IMP

„Acesta m-a imbrancit si injuriat, producandu-mi o echimoza de 2/3 cm, asa cum atesta certificatul IMP. Pe langa suferintele provocate de parat, am fost prejudiciat din punct de vedere moral, deoarece sedinta a fost transmisa in direct de mai multe televiziuni", era motivata actiunea lui Popa care cerea daune de un miliard de lei.

Incidentul a existat si actiunea ar fi fost justificata, fapt care l-a determinat pe Taracila sa riposteze atragand atentia avocatului Popa ca plenul celor doua Camere nu poate fi chemat in instanta. Doua lucruri tradau insa pacaleala lui Popa. IMP nu exista, ci IML, pe care senatorul il preschimbase in Institutul Medico-Politic. Apoi, plangerea avea termen 28 noiembrie 2004, adica data alegerilor parlamentare. Intr-un final, Taracila si-a „revenit", invitandu-l si pe Vornicu sa faca acelasi demers ca Popa pe 29 februarie 2005.

Proteste antichiul

Senatorii nu s-au tinut insa numai de pacaleli. In sedinta de plen, unii dintre ei au protestat fata de chiulul permanent al ministrilor de la dezbaterile comisiilor si de la sedintele plenului. „Ar fi bine sa vina in plen si ministrii", a deschis udemeristul Peter Eckstein Kovacs seria protestelor. „Colegii care au ajuns ministri nu ne mai onoreaza cu prezenta", a atentionat el conducerea Senatului, solicitand sa „se faca toate diligentele", astfel incat reprezentantii Executivului sa isi faca mai des aparitia in Senat. Solicitarea sa a fost sustinuta de pesedistul Adrian Paunescu, care a aratat ca „la sedintele comisiilor unele ministere isi trimit directorii si directorii adjuncti", cerand sa vina de la ministere „cei care pot sustine un mandat pentru discutii" (ministrii si secretarii de stat - n.r.). Paunescu a dat ca exemplu Ministerul Sanatatii, cerand acestei institutii sa „nu mai trimita directorasi si functionari sanitari". In aceeasi linie a supararii s-a manifestat si pesedistul Trifa Fanita, care a rugat Biroul Permanent sa-l ia de ureche pe presedintele Comisiei de agricultura, senatorul PRM Nicolae Patru. „Mai exista, domne senatorul Patru? Si-a dat demisia din functia de presedinte de comisie? E asa, «El fugitivo»", a boscorodit Trita Fanita la microfon. Presedintele de sedinta, pesedistul Doru Ioan Taracila, le-a promis colegilor ca Biroul Permanent va lua in discutie problemele sesizate la urmatoarea sedinta.
Oana Stancu, Camelia Ionescu


„Acesta m-a imbrancit si injuriat, producandu-mi o echimoza de 2/3 cm, asa cum atesta certificatul IMP. Sedinta a fost transmisa in direct de mai multe televiziuni", Nicolae Vlad Popa, senator PNL

„Nevasta mea e extraordinara
O zi pe an ma pacaleste
In restul zilelor ma insala"
, epigrama lui Mircea Ionescu-Quintus, senator PNL

×
Subiecte în articol: politic sedinta