x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pandele se vrea Vanghelie

Pandele se vrea Vanghelie

de Toma Roman Jr    |    23 Noi 2009   •   00:00
Pandele se vrea Vanghelie
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Despre distinsul domn Costel Florentin Pandele ştiam multe, de exemplu că a trecut de la PNL la PSD, de unde a demisionat în urma scandalului "Oprea", ca să se reînscrie câteva zile mai târziu în acelaşi partid. De asemenea, cunoaştem că s-a bătut cu Giovanni Becali, care i-a ars una peste mână cu un topor sau târnăcop.

Viteazul în cauză a mai fost trimis în judecată de DNA, pentru fals intelectual în cazul acordării unor autorizaţii de construcţie. Domnul Pandele, aflat la cel de-al treilea mandat de primar în oraşul Voluntari, are toate datele unui baron local din vremurile bune, gen Bebe Ivanovici sau Nicolae Mischie.

De ceva timp, domnului în cauză i-a intrat în cap să-şi depăşească condiţia. Vrea să devină un fel de Marian Vanghelie, adică şef peste un sector din Capitală. În scopul ăsta a fabricat un referendum local care s-a ţinut concomitent cu prezidenţialele, încercând să-i facă pe locuitorii din Voluntari să spună voioşi că orăşelul lor trebuie să devină sectorul 7 al Bucureştiului.

PAVEL TCACENCO
Am ajuns la Primăria lui Pandele pe la 11:00 dimineaţa. La secţia de votare (numărul 83) de pe clădirea înălţată de Pandele, lângă monumentul eroilor pe care se precizează că îl are drept "ziditor" pe Pandele, era linişte. Localnicii nu se prea înghesuiau nici la prezidenţiale, nici la referendumul naţional, nici la cel local. Doi bătrânei, pe o bancă, vorbeau despre cum o să crească bugetul Primăriei, cum Pandele o să poată arbitra cine iese primar general şi cum o să sară preţul la terenuri dacă devin "sector".

Din alte discuţii am înţeles că opoziţia e în Pipera, unde ăia care stau acolo, în frunte cu machedonii bogaţi, vor să se lipească doar ei de Sectorul 1 sau să devină localitate de sine stătătoare. Cum primarul s-a mai caftit o dată cu Ioan Becali, mă şi gândeam la un război de secesiune purtat cu furci. Până una-alta, nu se întâmpla nimic special. Doar uitându-mă pe uşă am observat că secţiei nr. 83 îi sunt arondate strada, ba chiar şi aleea "Pavel Tcacenco".

Cred că Voluntari este singura localitate din ţară care mai omagiază un agent al URSS, un terorist-comunist trimis să destabilizeze România interbelică.

CHEF DE VOT
La vreo 20 de metri, într-o grădiniţă ctitorită, evident, după cum scria pe firmă, de Pandele, era multă animaţie. Aici funcţiona secţia de votare numărul 90, "specială". Coada avea cam 40-50 de persoane şi înghesuiala era constantă de la deschiderea urnelor. Nişte domni cu aer de coordonatori, posesori de cefe multiple (mi-a plăcut unul cu cămaşă roz-bonbon şi pantofi de lac), făceau ordine, chemând de pe margine grupuri ce păreau organizate. Am văzut persoane care aveau în posesie buletinele unui întreg grup, pe care le împărţeau proprietarilor abia după ce se aşezau la coadă.

Mă întrebam ce căutau acolo persoane din Galaţi sau Călăraşi şi de ce i-a apucat plimbatul prin Voluntari tocmai acum. O reporteriţă de televiziune a văzut un grup omogen, mai mare. I-a întrebat de unde sunt şi au răspuns ca şi cum învăţaseră o lecţie: "Din Afumaţi, dar am venit la un chef la rude". Ştiam că pe nu ştiu ce post de televiziune manelard era o emisiune "Chef de chef" şi mi-am spus că în duminica electorală ar fi trebuit să se cheme "Chef de vot, cu viligiatură".

Dacă aş fi stat până seara, probabil că s-ar mai fi perindat şi participanţii la vreo trei "cumetrii", două "parastase" şi o "nuntă" electorală. La un moment dat, înghesuiala era aşa de mare, că a ieşit un ambuteiaj, în urma căruia o personalitate locală, doamna Rodica, posesoare a unui vapor de gipan, a şifonat aripa unui Logan parcat.

Măgăoaia a trecut mai departe, unii dintre cei de pe margine zbierând: "E cu autor necunoscut, rămâne «aneu»". Mi-a trecut prin cap că s-ar putea să fie al doilea "aneu" după o eventuală fraudă la vot, c'aşa-i la noi. În rest, am asistat cum i s-a făcut rău săracului "unchiu' lu' Robert Vijelie", om în vârstă şi cardiac, mânat nu se ştie de ce raţiuni la vot. Din fericire, cetăţeanul în cauză şi-a revenit rapid. Am mai dat o tură în partea cealaltă, la primărie, unde era tot calm.

M-am uitat pe coroana de flori de la piciorul monumentului "zidit de Pandele" şi am văzut că pe ea scrie tot "Pandele". Mă săturasem de atâta Pandele, aşa că am plecat spre casă.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009