x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Părintele Constituţiei, inlocuit de un ex-sereist controversat

Părintele Constituţiei, inlocuit de un ex-sereist controversat

de Lavinia Dimancea    |    17 Oct 2007   •   00:00
Părintele Constituţiei, inlocuit de un ex-sereist controversat

Deşi mai este un an pănă la noile alegeri, partidele nu sunt in stare să-şi aducă in Parlament toţi reprezentanţii. La acest moment sunt libere opt locuri de parlamentari, dintre care şase ale fostei Alianţe D.A şi două ale PSD. Unul dintre pretendenţii PSD este un fost ofiţer SRI controversat.


In această toamnă, PSD a rămas cu două posturi de senatori vacante in urma decesului lui Antonie Iorgovan şi a demisiei din Senat a liderului PC, Dan Voiculescu. Locul acestuia din urmă ar fi trebuit să fie preluat de următorul candidat de pe lista PSD-PUR, Ionel Blănculescu, insă acesta a fost suspendat din partid de filiala PSD Bucureşti, pe motiv că nu are activitate politică şi nu şi-a plătit la zi cotizaţia. Cel desemnat de bucureşteni să il inlocuiască pe Dan Voiculescu a fost Nicolae Mărăşescu, dar acesta nu a fost validat in funcţie nici pănă acum. "Nu ştiu de ce nu am fost validat. Nu cunosc procedura, dar am inţeles că membrii Comisiei juridice ar trebui să discute mai intăi, şi nu s-a intămplat acest lucru din cauza acţiunilor care au avut loc, cu moţiunea....", ne-a declarat Mărăşescu. In cel de-al doilea caz, lipseşte decizia de inlocuire, iar lucrurile sunt şi mai incălcite. Organizaţia Prahova este cea care trebuie să stabilească inlocuitorul lui Iorgovan, iar primul aflat pe lista de supleanţi este Daniel Savu, consilier municipal in Ploieşti şi expert AVAS.


DUBIOS. Fost director al Sucursalei Sud-Muntenia a APAPS in timpul guvernării PSD, Savu este un personaj controversat pe plan local. Potrivit relatărilor din presă, Savu a fost, inainte de a se inscrie in PSD in 1999, ofiţer SRI Prahova, condus la acea vreme de coloneii Corneliu Paltanea şi Gheorghe Dumitrache, anchetaţi pentru protejarea mafiei petrolului. Presa a relatat despre existenţa unor rapoarte "Doi şi un sfert" din anii ’90, care arătau că Savu a fost monitorizat cănd era ofiţer activ pentru afaceri dubioase cu activele societăţii de stat Ceres. Ulterior, ca şef regional APAPS, numele lui Savu a apărut in dosarul "Distileria", instrumentat de DNA, in care afaceristul prahovean Mihai Anastasescu a fost acuzat de afaceri dubioase cu alcool şi petrol şi de privatizări frauduloase, Savu fiind unul dintre cei care ar fi incercat să-l ajute prin trafic de influenţă. Nu in ultimul rănd, Savu s-a numărat printre ofiţerii denunţaţi la DNA de fostul căpitan SRI in rezervă Adrian Radu, impotriva căruia s-a declanşat urmărirea penală pentru sustragere de documente clasificate.


DESEMNARE. Avănd in vedere toate aceste controverse, filiala Prahova urmează să discute şi să ia o decizie dacă Savu va prelua postul de senator. "Vor fi discuţii, domnul Savu işi va spune punctul de vedere legat de toate aceste informaţii din presă şi vom decide. Este o chestiune de imagine şi domnia sa trebuie să răspundă", ne-a declarat preşedintele organizaţiei prahovene, Marian Săniuţă. Potrivit acestuia, discuţia privind desemnarea noului senator va avea loc imediat după ce Senatul va trimite o informare oficială privind vacantarea funcţiei.


Neinţelegeri intre PNL şi PD

După ruperea Alianţei D.A., liberalii şi democraţii nu au reuşit să rezolve problema posturilor libere de parlamentar, acestea ridicăndu-se la şase. Ultim oară cănd a fost pusă in discuţie această chestiune, reprezentanţii celor două partide s-au contrazis. Democratul Ioan Oltean declara că pentru validarea mandatelor vacante sunt necesare semnăturile foştilor copreşedinţi ai Alianţei D.A., in timp ce liberalul Bogdan Olteanu anunţa că situaţia locurilor s-a lămurit, patru revenind PNL, iar două PD. De atunci insă nu s-a intămplat nimic.

×
Subiecte în articol: politic savu