x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul a aprobat cea mai costisitoare achiziție din istoria Armatei României. Vor fi cumpărate 32 de avioane F-35

Parlamentul a aprobat cea mai costisitoare achiziție din istoria Armatei României. Vor fi cumpărate 32 de avioane F-35

de Redacția Jurnalul    |    24 Oct 2023   •   17:02
Parlamentul a aprobat cea mai costisitoare achiziție din istoria Armatei României. Vor fi cumpărate 32 de avioane F-35
Sursa foto: Hepta

Comisiile de Apărare din Parlament au dat undă verde achiziționării a 32 de avioane F-35, într-un vot unanim. Aceasta reprezintă cea mai costisitoare achiziție din istoria Armatei României, cu un buget de 6,5 miliarde de dolari, fără includerea TVA-ului.

Decizia a fost luată de către cele două comisii de Apărare, din Camera Deputaților și Senat, care au aprobat inițierea procedurii de atribuire a acordurilor pentru programul de înzestrare menționat. Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru această achiziție la finalul lunii septembrie.

Achiziția de 32 de avioane F-35 din Statele Unite ale Americii a fost aprobată anterior în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) desfășurată în luna aprilie.

Conform programului aprobat de CSAT, achiziția se va desfășura în două etape: inițial, vor fi achiziționate două escadrile, adică 32 de aeronave, iar ulterior, în etapa a doua, se va cumpăra o escadrilă de 16 avioane.

Bugetul de 6,5 miliarde de dolari va acoperi nu doar costul avioanelor, ci și al motoarelor, suportului logistic, instruirii piloților și personalului, precum și al simulatoarelor de zbor. În acest buget este inclusă și achiziția de muniție specializată pentru lupta aeriană și lovirea țintelor terestre.

Ministerul Apărării are obligația, conform legii, de a solicita aprobarea Parlamentului pentru orice achiziție cu o valoare care depășește 100 de milioane de euro.

Până în prezent, Forțele Aeriene ale României au în dotare avioane militare F-16 achiziționate din Portugalia, iar o altă flotilă de F-16 urmează să fie cumpărată din Norvegia. 

×