Adesea parlamentarilor li s-a imputat apetitul redus pentru muncă, însă bilanţul sesiunii ianuarie-iunie 2015 nu arată deloc rău. Problemele au apărut nu din cauza a ceea ce senatorii şi deputaţii nu au făcut, ci mai degrabă de la ceea ce nu trebuiau să facă. În mod cert, gafa sesiunii care se termină astăzi a fost legiferarea pensiilor speciale pentru aleşi.
Parlamentul a fost tocat în presă timp de două luni pentru proiectul pensiilor speciale, iar când acesta a fost adoptat, mai mulţi parlamentari au dat vina pe ziarişti pentru imaginea proastă a Legislativului, nu pe propria lăcomie şi neghiobie. Eroarea a compromis practic o sesiune în care totuşi s-a muncit destul de mult, principala realizare fiind modificarea întregii legislaţii electorale, cu excepţia adoptării votului prin corespondenţă.
Legi importante
Prin Parlament au trecut acte normative importante care pot fi bifate la capitolul realizări, chiar dacă ele pot fi evaluate din multiple perspective. Dezbaterile au fost aprinse, iar implicarea opiniei publice, semnificativă. La acest capitol intră Codul Fiscal şi Codul Silvic. De ase-menea, comisia specială a promovat legile ce modifică apreciabil sistemul politic – Legea finanţării partidelor politice, Legea alegerilor locale şi Legea alegerilor parlamentare – astfel încât anul electoral 2016 se va desfăşura cu alte reguli ale jocului. Românii au făcut un pas în a se elibera de sub jugul băncilor prin adoptarea Legii falimentului personal, iar cel mai notabil succes al opoziţiei a fost dublarea alocaţiilor pentru copii. Tot printre suc-cese poate fi adăugată aprobarea reducerii TVA la pro-dusele alimentare de bază, promovată de către Guvern.