x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul, folosit ca trambulină pentru angajările de partid

Parlamentul, folosit ca trambulină pentru angajările de partid

de Diana Scarlat    |    19 Mai 2021   •   07:15
Parlamentul, folosit ca trambulină pentru angajările de partid

Scandalul angajărilor prin detașare este deja marcă înregistrată a actualului guvern. După celebrul caz al doamnei de la Apele Române, care a ajuns expertă pe filieră PNL direct de la Master (Club), s-au mai găsit și alte instituții publice bune de folosit pentru a se face transferuri de cadre, pe linie de partid. Cea mai prosperă colaborare este între Parlamentul României și Autoritatea Rutieră Română (ARR). Cheia succesului angajărilor de la stat la stat, prin transfer între instituții, ține de o modificare legislativă din ianuarie 2020, prin care s-au eliminat transferurile dintre firmele private și stat. Astfel s-a creat o nouă strategie pentru incluziunea în câmpul muncii a tuturor clienților politici rămași pe dinafară, după ce au pus umărul pentru a ajuta la campania electorală.

Peste 20 de „specialiști” au ajuns, în ultimele luni, angajați ai ARR, prin transfer de la cabinetele parlamentarilor PNL. Nu contează ce studii au sau dacă au avut vreodată legătură cu transporturile, mecanica auto sau măcar un domeniu conex. ARR poate să primească, iar Parlamentul poate fi folosit ca sursă inepuizabilă de personal. După ce s-a eliminat posibilitatea transferurilor de la privat către stat, în ianuarie anul trecut, clientela de partid s-a-ncadrat în funcțiile din instituții prin ceea ce permite legea: angajări de scurtă durată în orice instituție a statului, de unde se poate cere detașarea. Cum legea nu specifică altceva decât interdicția transferului între privat și stat, de aici s-a mers pe imaginația debordantă a unor adevărați strategi ai rotației cadrelor, cu multă experiență în a da o pâine lipitorilor de afișe și postacilor de campanie electorală, astfel încât să contribuie și la statisticile pozitive care arată preocuparea Guvernului pentru creșterea gradului de ocupare și scăderea ratei șomajului.

 

Mod de operare îmbunătățit

Pentru a avea salariul asigurat de o instituție a statului, un client de partid trebuie să îndeplinească o singură condiție: să fie dezirabil pentru președintele de județ sau, după caz, de regiune. Nu contează studiile și nici durata angajării la cabinetele parlamentarilor. De exemplu, la ARR se poate ajunge cu studii de Educație Fizică și Sport, cu rezultate deosebite la campionatele de alergări și cu o săptămână de muncă la cabinetul unui parlamentar. Este suficient pentru a se cere transferul la o filială din țară, unde nu mai contează fișa postului. Și nici nu atrage atenția presei. Eventual, proaspeții angajați pot să și învețe să facă ceva, pentru a deveni folositori Autorității. Ca mod de operare, transferul între Parlament și ARR este mult mai eficient decât cel între o primărie și Apele Române. În cazul doamnei de la Master (Club), angajată pe o funcție de expert la Apele Române, cu zero experiență, au fost încălcate cel puțin criteriile de eligibilitate pentru un post care ar avea nevoie de o persoană specializată. La ARR însă se pot angaja oameni pe funcții mult mai convenabile, care să nu atragă atenția: referenți debutanți. Ulterior, acești debutanți pot susține și examene pentru ocuparea permanentă a unor posturi și mai bune.

 

Examenele pentru stabilizarea pe funcții

Anul trecut, din cauza pandemiei, nu s-au mai susținut examenele pentru posturile vacante la ARR. Posturile s-au scos acum la concurs. Referenții debutanți, angajați la Biroul Eliberare Carduri Tahografice și Direcția Licențiere și Autorizare pot promova, în urma examenului, pe funcția de referent de specialitate gradul II. Examenul de promovare va consta într-o probă scrisă, „fiecare candidat urmând să redacteze o lucrare pe un subiect ales dintre cele stabilite de către comisia de examinare”. Pe 2 iunie se va susține un concurs pentru care s-au înscris candidați cu studii în domeniul auto sau juridic, pentru a ocupa niște posturi pe care ARR chiar are deficit de personal, însă se vor organiza și alte concursuri, în etapele ulterioare, pentru asimilarea noilor veniți, care nu pot participa la examenele destinate celor cu studii de specialitate. 

 

Transferurile de la firmele private către stat se făceau, până la 1 ianuarie 2020, pentru a „injecta” specialiști în instituțiile statului. Un avantaj îl reprezenta faptul că experții puteau primi același salariu ca la firmele private, altfel refuzând să lucreze pentru stat.

 

Noua organigramă ARR

Organigrama ARR s-a modificat pe 29 aprilie 2021. Autoritatea și-a aprobat înființarea unei noi structuri: Direcția de Atestate și Examinări. Această nouă direcție va fi în subordinea secretarului de stat Șandor Gabor, numit în funcție pe 5 februarie 2021. Aceasta este un profesionist în domeniu, după ce a condus, din 1999 până pe 25 februarie 2021 fundația și firma privată „Institutul de Formare Profesională în Transporturi Rutiere” (IFPTR), cu 46 de centre de formare profesională în domeniul transporturilor rutiere – unde lucrează angajați ai ARR, ca lectori sau coordonatori ai filialelor IFPTR din judeţe. Actualul secretar de stat a câștigat un proces împotriva statului român, prin care a eliminat situația de incompatibilitate a angajaților ARR care lucrează în paralel și la IFPTR – firma condusă de el, până la numirea în actuala funcție. În noua organigramă ARR, direcția pe care o va avea în subordine va coordona examinările desfășurate la centrele de formare profesională ale firmei din care a demisionat în luna februarie, după o activitate de 22 de ani.

×
Subiecte în articol: parlament guvernul citu florin citu