Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţă organizarea Congresului Partidului Liberal Reformator (PLR) în zilele de 1 şi 2 august.
'Alături de ceilalţi colegi cu convingeri liberale din România şi care se opun acaparării PNL de către Băsescu şi oamenii săi, vom organiza în data de 1-2 august Congresul Partidului Liberal Reformator, partid în care ne punem mari speranţe că va fi adevăratul reprezentant al dreptei politicii româneşti, bazat pe programe, convingeri politice şi mai ales încredere şi unitate. Noi am înţeles cu o 'clipă' mai devreme decât alţi colegi din vechiul PNL că avem datoria să salvăm liberalismul românesc de la dispariţie', declară Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă remis, duminică, AGERPRES.
Călin Popescu-Tăriceanu se referă şi la decizia liberalilor de a fuziona cu PDL, afirmând că aceasta reprezintă 'încununarea cu succes a eforturilor depuse de Traian Băsescu încă din 2005 de a subordona PNL'.
În opinia sa, situaţia în care a ajuns dreapta politică în România este o urmare a 'lipsei de profesionalism, viziune şi bună-credinţă' a liderilor dreptei, Tăriceanu adăugând faptul că istoria de 139 de ani a PNL 'a fost risipită de câţiva lideri aleşi în mod nefericit să conducă destinele partidului'.
'Pretextul acestei fuziuni a fost construcţia unui 'mare partid de dreapta'. Un partid, mare sau mic, se construieşte pe bază de convingeri comune şi încredere. Acţiunile publice ale celor două partide, premergătoare fuziunii, arată orice numai încredere internă şi între parteneri nu. Trădările se ţin lanţ, fostul preşedinte al PNL a simţit-o pe propria piele, iar neparticiparea sa la Congresul de fuziune ar putea fi şi un semnal tardiv că a înţeles greşeala crucială de a fi dirijat partidul spre această fundătură.
Ce ideologie îi uneşte pe executanţii acestei fuziuni plănuite de Băsescu, care este convingerea lor comună? Că PNL trebuie să dea viitorul preşedinte al României, învingând astfel PSD? Dar nu era nevoie de toată această mascaradă, care a creat haos în PNL şi derută în electorat', spune preşedintele Senatului, reamintind faptul că Protocolul USL prevedea explicit că va susţine la prezidenţiale candidatul propus de PNL.
Călin Popescu-Tăriceanu susţine că, la congresele organizate pentru fuziunea PNL-PDL, dezbaterile ideologice şi programatice au lipsit, liderii celor două formaţiuni fiind mai degrabă preocupaţi de împărţirea de funcţii.
'De aceea, fuziunea dintre PNL şi PDL a transformat noua construcţie într-o formă fără fond, o formă care nu-şi propune nimic constructiv, ci doar să obţină noi funcţii pe care să le împartă tot celor de la prezidiu. Agenda alegătorului nu există pentru ei. PDL nu este un partid de dreapta. PDL este un partid fără ideologie, după chipul şi asemănarea liderului său spiritual şi 'de facto', Traian Băsescu. PDL a fost şi a rămas, în ciuda eforturilor propagandistice de a prezenta contrariul, partidul lui Băsescu. Faptul că un număr de apropiaţi ai lui Băsescu, grupaţi în PMP, nu a aderat încă la noua construcţie politică este doar un detaliu care urmează a fi rezolvat în scurt timp. Atitudinea pro-Băsescu afişată de PNL şi liderii săi în ultima vreme nu lasă niciun dubiu în această privinţă', declarată Tăriceanu.
Acesta se referă şi la discursul liderului PNL, Klaus Iohannis, potrivit căruia membrii PLR 's-au făcut fraţi cu PSD', afirmând că 'frate cu PSD s-a făcut PNL atunci când a fost încheiat protocolul USL'.
'Dacă dl. Iohannis s-ar fi ocupat de politică la nivel naţional cu aceeaşi eficienţă cu care s-a ocupat de treburile gospodăreşti şi de salubritatea Sibiului, ar fi înţeles, în sfârşit, că fuziunea cu PDL este cea care pune în pericol existenţa PNL, iară nu eforturile noastre de a salva liberalismul în România prin înfiinţarea PLR. Ce adăpost şi camuflaj mai bun puteau să găsească oamenii lui Băsescu după ce au chinuit, au furat şi au terorizat poporul român atâţia ani, decât Istoria şi prestigiul de 139 de ani ale PNL?', conchide acesta.